Ankara – BHA
Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, Üretime Katma Değer Sağlayanlar Derneği’nin (ÜKSAD) konuğu oldu. “Ankara Sanayisinin Dünü, Bugünü ve Yarını” konulu toplantıya ASO Başkanı Ardıç ile birlikte ASO Başkan Yardımcıları Mete Çağlayan ve Ercan Ata, Yönetim Kurulu Üyeleri Halit Erol, Levent Akçakoca, Ertuğrul Onat ve Zafer Korkmaz, Genel Sekreter Prof. Dr. Mehmet Cansız, Genel Koordinatör Prof. Dr. Yavuz Cabbar, Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ahmet Dinçer de katıldı.
ÜKSAD Başkanı Levent Kırbaş ve Yönetim Kurulu Üyelerinin ev sahipliğinde, yoğun bir katılımla gerçekleşen programda ÜKSAD üyelerine hitap eden ASO Başkanı Seyit Ardıç, “Bu güzel programda çok değerli ÜKSAD Ailesiyle bir arada olduğum için büyük bir mutluluk duyduğumu belirtmek istiyorum. Davetinizden ve misafirperverliğinizden dolayı başta ÜKSAD Yönetim Kurulu olmak üzere hepinize teşekkür ediyorum” dedi.
ASO’nun hizmetlerine ve ASO Yönetim Kurul olarak sanayicilerin sorunlarının çözümü ve Başkent’te sanayinin daha da kalkındırılması yönünde yaptıkları çalışmaları kapsamlı bir şekilde anlatan Başkan Ardıç, “Ülkemizin Başkentini sanayi ve teknolojinin de Başkenti yapma hedefimize, yol arkadaşlarım ve tabii ki siz değerli sanayicilerimizin azim, destek ve vizyonuyla ulaşmaya kararlıyız” diye konuştu.
ARDIÇ: ANKARA YÜKSEK TEKNOLOJİLİ ÜRETİMDE FARKINI ORTAYA KOYUYOR
Yüksek teknolojinin önemine dikkat çeken Başkan Ardıç, ASO’nun hazırladığı 2018-2023 yıllarını kapsayan “Ankara’nın Dış Ticaret Analizi ve Teknolojik Boyut Çalışma Raporu”nun yayınlandığını hatırlatarak şöyle devam etti:
“Raporda Ankara’mız ile diğer 5 büyük sanayi kenti İstanbul, İzmir, Kocaeli, Bursa ve Gaziantep’in ihracat performansını, teknoloji sınıflandırmasına göre analiz ettik. Ankara’nın ihracatında yüksek teknoloji payının %13 ile, %3,8 olan Türkiye ortalamasından ve diğer 5 büyük sanayi şehrinde kat be kat yüksek olduğu görüldü. Bu oran İstanbul’da %5, İzmir’de %2, Kocaeli, Bursa ve Gaziantep’te ise sadece %1. Nitelikli üniversiteleri, insan kaynağı ve girişimcilik potansiyeli ile ülkemizin birçok iline göre avantajlı konumda olan Ankara’mız yüksek teknolojili üretimde de farkını ortaya koyuyor.”
Yüksek teknolojili ve yenilikçi üretimle birlikte “markalaşma” ve marka değerinin önemini de vurgulayan Ardıç, “Uluslararası düzeyde rekabet edebilecek marka firmalar yaratmaya önem vermeliyiz. Ankara Sanayi Odası olarak Başkentimizde uluslararası rekabet gücü olan markalar yaratma hedefiyle sanayicilerimizin yanındayız” dedi.
ARDIÇ: EMEKLERİN BOŞA GİTMEDİĞİNİ GÖRÜYORUZ
ASO Başkanı Ardıç, konuşmasında Cumhuriyet’in ilk yıllarından günümüze Ankara özelinde sanayinin gelişimini de anlattı. “Askeri zaferler ne kadar büyük olursa olsunlar, iktisadi zaferlerle desteklenmezse kalıcı olamaz” diyen Atatürk’ün, İzmir İktisat Kongresi’ni toplamasının ardından sanayide, tarımda, ticarette kalkınma hamlesinin başlatıldığını belirten Başkan Ardıç, 18 Kasım 1963’te kurulan Ankara Sanayi Odası’nın, Başkentin sanayi gelişimine olan katkılarına da değindi. Ardıç, “Odamızın kuruluşundan bugüne kadarki yöneticilerinin bu emeklerinin de boşa gitmediğini görüyoruz. Burada bir kez de sizlerin huzurunda Ankara Sanayi Odamızın Başkanlığını yapan, Yönetim Kurullarında yer alan çok değerli büyüklerime şükranlarımı sunmak istiyorum. Ebediyete irtihal edenleri rahmetle anıyor, hayatta olanlara uzun ve sağlıklı ömürler diliyorum” ifadelerini kullandı.
ARDIÇ: SANAYİCİLERİMİZİN SORUNLARININ ÇÖZÜMÜNE KATKI SAĞLIYORUZ
ASO Başkanı ve Yönetim Kurulu olarak en önemli misyonlarından birisinin de sanayicilerin sorun, talep, öneri ve beklentilerini devletin en üst makamlarına iletmek olduğunu belirten Başkan Ardıç, “Sanayicilerimizle devletin üst makamları arasında köprü kurmak; kamuoyu oluşturarak sorunlarımızın çözümüne, taleplerimizin karşılanmasına katkı sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.
ARDIÇ: FİNANSMANA ERİŞİM SORUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN 11 BÜYÜK BANKANIN BÖLGE MÜDÜRLERİYLE TOPLANTI
Sanayicilerin finansmana erişim konusunda büyük sıkıntılar çektiğini ifade eden Başkan Ardıç, “Maalesef kredi maliyetlerinin çok yüksek olduğu bu ortamda, işletmelerimiz uygun finansmana erişemiyor, büyük sıkıntı çekiyor. İşte bu soruna çözüm için aralarında Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank’ın da olduğu 11 bankanın bölge müdürlerini Odamıza davet ettik. Ayrıca en büyük kamu ve özel bankanın 22 üst düzey yöneticisiyle de çok kapsamlı ve verimli bir istişare toplantısı yaptık” diye konuştu.
Sanayicilerin finans sektörüne ilişkin sorun, görüş ve beklentilerini doğrudan yetkililere ilettiklerini belirten Başkan Ardıç, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bankacılık sektörünün reel sektörü finanse etmekte isteksiz kaldığını, kredi kanallarının etkin şekilde çalışmadığını söyledik. Kredi işlemlerinde daha duyarlı ve destekleyici bir rol üstlenmeleri gerektiğini ifade ettik. En üst düzey banka yöneticilerinin bir araya geldiği böylesine bir toplantı bir Oda’da ilk kez gerçekleşti. Sanayicilerimizin finansmana erişimi açısından güçlü bir kamuoyu oluşturma adına çok verimli oldu.”
ANKARA’DAKİ TÜM OSB’LERLE YAKIN İLİŞKİ
Ankara’daki 13 Organize Sanayi Bölgesinin tamamıyla yakın ilişki içinde olduklarını vurgulayan ASO Başkanı Ardıç, “Sık sık OSB Başkanlarımızla bir araya geliyoruz. Hem sorun ve beklentilerimizi istişare ediyoruz hem de talep ve önerilerimizi üst makamlara iletiyoruz. Ankara’daki Organize Sanayi Bölgelerimiz gerçekten çok şanslı. Çalışmalarını yakından takip ediyorum ve çok iyi biliyorum ki, OSB Başkanlarımızın hepsi Ankara’da sanayinin daha gelişmesi için çok büyük emek harcıyorlar, canla başla çalışıyorlar. Gösterdikleri üstün gayret için teşekkür ediyorum” diye konuştu.
ASO ANKARA TEKNOLOJİ ÜSSÜ
Sanayinin üretim, istihdam ve ihracatını yükselmesine katkı sağlamak ve Ankara’yı sanayi ve teknolojide de lider yapmak için çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan ASO Başkanı Ardıç, bu hedef doğrultusunda çalışmalarına başlanan ASO Ankara Teknoloji Üssü ile ilgili de ÜKSAD üyelerine bilgi verdi. Başkan Ardıç, şunları söyledi:
Ankara’mız; nitelikli üniversiteleri, insan kaynağı ve girişimcilik potansiyeli ile ülkemizin birçok iline göre daha avantajlı bir konumda. Bu avantajın üretime daha iyi yansıtılabilmesi, bilim ve teknoloji ile sanayi arasındaki ekosistemin güçlü bir şekilde oluşturulması amacıyla Ankara Sanayi Odası olarak Türkiye’nin en büyük teknoloji üssünü kurmak için çalışmalara başladık. ASO Ankara Teknoloji Üssü, sanayi bölgelerinin ve üniversitelerin yoğunlaştığı Eskişehir Yolu üzerinde 1 milyon 200 bin metrekarelik alanda konuşlanacak.
Türkiye’nin çalışan başına ihracatı 11 bin 200 dolar, bu rakam Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde 15 bin 300 dolara çıkıyor. Ancak Güney Kore’nin çalışan başına ihracatı 28 bin 600 dolar. Bizim de bu rakamlara çıkabilmemiz için teknoloji geliştirme bölgelerini sanayiyle, yani üretimle bütünleştirmemiz gerekiyor.
ASO Ankara Teknoloji Üssü, sanayi ile üniversite iş birliğinin güçleneceği, start-up’ların sanayi işletmeleriyle daha yakın ilişki içinde olacağı bir ekosistem yaratacak, sanayi ile teknoloji tabanlı girişimciliği bir araya getirecek.
Ar-Ge, inovasyon süreçleri direkt olarak üretime yönelik yapılacak. Organize Sanayi Bölgeleri ile en üst noktada iş birliği sağlanarak ürünlerin ticarileşme süreci hızlanacak. Ve böylece çalışan başına teknoloji ihracatımızın 15 bin dolar seviyelerinden 30 bin dolarlara ulaşması için zemin oluşturulacak.”
Başkan Ardıç, Ankara Sanayi Odası üyelerinin faydalanacağı bir sosyal tesis yapmak için de çalışmalara başladıklarını belirterek, “İncek’te 250 dönümlük bir araziye tam donanımlı, içinde Arboretum, yani bir çeşit botanik bahçesinin de yer aldığı, Odamızın ve üyelerimizin prestijine yakışır bir sosyal tesis kuracağız” dedi.