Amasya'da alev avcısı olmak için yarıştılar! Amasya'da alev avcısı olmak için yarıştılar!

AMASYA-BHA

Amasya Valisi Önder Bakan, Suluova ilçesinde yer alan Yedikır Su Ürünleri Üretim ve Araştırma İstasyonu’nu ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Ziyaret sırasında, ekonomik değeri yüksek olan Karaca Mersin Balığı (Acipenser gueldenstaedtii) üretiminin artırılması hedefiyle yürütülen çalışmalar kapsamında, 2025 sezonunun ilk havyar sağımı gerçekleştirildi.

Etkinliğe; Suluova Kaymakamı Şafak Gürçam, Suluova Belediye Başkanı Rıfat Uzun, Amasya İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin, protokol üyeleri, basın mensupları ve vatandaşlar da katıldı.

İl Müdürü Gürol Çetin'in bilgilendirme sunumunun ardından, yaklaşık 300 bin yavru Karaca Mersin Balığı hedefiyle sağım işlemi bizzat Vali Önder Bakan tarafından başlatıldı. Döllenen yumurtalar üretim şişelerine yerleştirilerek kuluçka sürecine alındı.

D S C 1443

“Mersin balıkları ana yurtlarına kavuşacak”

Vali Önder Bakan yaptığı açıklamada, “Bugün Tarım Bakanlığımızın sağım sezonunu açmasıyla birlikte biz de burada Mersin balıklarımızı sağıp havyarlarını çıkardık. Teknik ekiplerimiz tarafından döllenmeleri yapılıyor ve ardından yavrularına kavuşacaklar. Bu yavrular, tatlı suyla denizin birleştiği noktalara bırakılacak” dedi.

Mersin balığının nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan çok değerli bir tür olduğunu vurgulayan Bakan, “Bakanlığımızın hedefi 100 bin yavruydu ama biz bugün bu rakamın üstüne çıkmayı hedefliyoruz. İnşallah bereketli bir yıl olur ve bu canlılar doğal ortamlarında uzun ömürlü şekilde yaşamlarını sürdürür” ifadelerini kullandı.

D S C 1411

“Türkiye’de yavru alınabilen tek tesis”

Amasya İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin ise tesisin 1987 yılında kurulduğunu ve zamanla Rusya’dan getirilen anaçlarla Mersin balığı üretimine başlandığını aktardı. 2021 yılı itibarıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından devralınan tesiste, her yıl kesintisiz olarak yavru üretimi yapıldığını belirtti.

Çetin, “Mersin balığı avlanması yasak olan ve nesli tükenme tehdidi altındaki bir türdür. Karadeniz’deki altı türden üçü maalesef kayboldu. Geriye kalan üç türden ikisinin üretimi bu tesiste yapılmaktadır. Huso huso türünü de üretim programımıza dahil ettik. Önümüzdeki yıllarda onun da üretimini hedefliyoruz,” dedi.

D S C 1457

Elde edilen döllenmiş yumurtaların kuluçka süreci tamamlandıktan sonra büyüyen yavrular, doğal yaşam alanlarına bırakılarak Karadeniz ekosistemine katkı sağlanacak.

Çetin ayrıca, bu çalışmanın sadece ülke içi değil, uluslararası anlaşmalar çerçevesinde Karadeniz’in balıklandırılmasına da önemli katkılar sağladığını vurguladı.

493070702 1157930309699190 2762027455522824961 N