ANTALYA-BHA

Antalya Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü akademisyenlerinden Doç. Dr. Mehmet Dikici öncülüğünde yürütülen bilimsel çalışmalar, Alanya ve çevresindeki derelerde oluşabilecek olası taşkınların risk haritasını gözler önüne serdi. Son yıllarda küresel iklim değişikliğinin etkisiyle artan ani su baskınları, Alanya için de ciddi bir tehdit oluşturuyor.

ALKÜ akademisyenleri, bu tehlikeye karşı bilimsel verilerle donatılmış önlemler alınması amacıyla kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdi. Doç. Dr. Mehmet Dikici'nin koordinatörlüğünde lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin katılımıyla yürütülen araştırmalar, bölgedeki derelerin taşkın riskini detaylı bir şekilde analiz etti.

TEHLİKELİ BÖLGELER MODELLEMELERLE BELİRLENDİ

Yüksek lisans öğrencileri Tasvire Gökce ve Zübeyde Demirel'in "MIKE Hidrolojik Model Programı" kullanarak hazırladığı çalışmalar, Demirtaş-Sedre Çayı ve Oba Çayı'ndaki potansiyel taşkın alanlarının model haritalarını oluşturdu. Özel yazılımlı harita programları sayesinde, bu derelerin çevresindeki ani su baskınlarında sel ve taşkın tehlikesi taşıyan bölgeler net bir şekilde belirlendi.

Doç. Dr. Dikici'nin lisans öğrencilerine hazırlattığı bitirme tezleri ise Kargı Çayı, Dim Çayı, Sapadere Kanyonu, Alara Çayı, Delice Deresi, Sinad Deresi ve Manavgat Barajı'nın olası bir yıkım senaryosunda ortaya çıkabilecek risk durumlarını ortaya koydu.

"YAPILAR DERHAL KALDIRILMALI"

Bilimsel çalışmalar sonucunda elde edilen veriler titizlikle değerlendirilerek çözüm önerileri geliştirildi. İklim değişikliğinin tetiklediği çarpık kentleşme ve ormansızlaşmanın etkilerinin altı çizilirken, en dikkat çekici tavsiye dere kenarlarında bulunan ve taşkın anında zarar görecek yapıların derhal kaldırılması oldu. Ayrıca, dere yataklarının ıslah edilmesi, bu bölgelerdeki işletmelerin düzenli olarak denetlenmesi ve halkın taşkın riskleri konusunda bilinçlendirilmesi gerektiği vurgulandı.

Antalya’da olta ile uçurtma uçurdu, görenler hayran kaldı Antalya’da olta ile uçurtma uçurdu, görenler hayran kaldı

SIRADA GAZİPAŞA VE MANAVGAT VAR

Bu önemli bilimsel çalışmaların hayata geçirilmesinde ALKÜ ile Milli Savunma Bakanlığı Harita Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol kapsamında sağlanan harita verileri kritik rol oynadı. Doç. Dr. Mehmet Dikici'nin koordinatörlüğünde Alanya ve çevresindeki derelerin taşkın risklerinin daha detaylı inceleneceği yeni bilimsel çalışmaların hazırlıkları da tüm hızıyla devam ediyor. Önümüzdeki dönemde Gazipaşa ve Manavgat arasındaki bölgelerde 5 yeni bilimsel çalışmanın eğitim aşamasında olduğu belirtildi.

DOÇ. DR. MEHMET DİKİCİ KİMDİR?

İklim değişikliği, taşkın ve kuraklık konularında uzmanlığıyla bilinen Doç. Dr. Mehmet Dikici, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanlığı Bilim Danışma Kurulu ve Tarım ve Orman Bakanlığı 1. Su Şurası Bilim Kurulu gibi önemli platformlarda görev almıştır. ALKÜ'deki görevine başlamadan önce 17 yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSKİ Genel Müdürlüğünde çalışmış olması, sahadaki tecrübesini akademik çalışmalarıyla birleştirmesine olanak sağlamaktadır.