Zararlı Küçük Molekülleri Zararsız Bir Hammaddeye Dönüşecek

Türk ve Alman bilim insanları zararlı küçük molekülleri zararsız bir hammaddeye dönüştürmek için proje geliştirdi.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Zararlı Küçük Molekülleri Zararsız Bir Hammaddeye Dönüşecek

AKSARAY / BHA

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Alman Araştırma Cemiyeti (DGF) iş birliği ile yürütülen proje içerisinde Aksaray Üniversitesi’nden (ASÜ) Doç. Dr. Cem Burak Yıldız da yürütücü olarak yer alıyor. TÜBİTAK 1071 kapsamındaki proje ASÜ açısından bir ilki temsil ediyor.

“Dönüşümün Çevreye Zararsız Şekilde Yapılması Gerekiyor”

ASÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cem Burak Yıldız, kimyagerlerin uzun yıllardır küçük molekülleri çeşitli hammaddelere çevirmek adına gayret gösterdiklerinden söz etti. ASÜ Öğretim Üyesi Yıldız, “Bu dönüşümü sağlamak için günümüzde en sık kullanılan yöntem homojen ve heterojen metal katalizörleridir. Ancak mevcut sistemler oldukça maliyetli olmanın yanında, ağır metal kirliliği gibi çevresel problemlere neden olmaktadır. Bu sebeple yeni yöntemlerin geliştirilmesi, dönüşümün ılıman şartlarda ve çevreye zarar vermeden yapılması gerekmektedir. Buradan hareketle, ekibimizle birlikte, yüksek sıcaklık ve basınçtan uzak bir şekilde, metal katalizörü gibi davranacak kapasiteye sahip olan ancak herhangi bir ağır metal içermeyen moleküller geliştirmeyi hedefliyoruz” dedi.

“Çalışmalarda İleri Düzey Kimya Uygulamaları Kullanılacak”

Almanya Saarland Üniversitesi’nden Prof. Dr. David Scheschkewitz ve Prof. Dr. Dominik Munz ile yine Almanya Friedrich Alexander Üniversitesi’nden Prof. Dr. Dirk M. Guldi öncülüğünde çalışmalara başladıklarını söyleyen Doç. Dr. Cem Burak Yıldız, projenin TÜBİTAK ve DFG iş birliğinde yürütüldüğünü belirtti.

“Diradikaller ile Işık İndüklenmiş Küçük Molekül Fiksasyonu” isimli uluslararası projenin desteklenmeye layık bulunduğunu da belirten Yıldız, “İlgili çalışmada elde edilmesi planlanan çeşitli diradikal bileşiklerinin, güneş enerjisi uygulamaları gibi ileri düzey kimya kullanılarak daha reaktif hale getirilmeleri ve ilgili küçük moleküllerin daha yararlı ham maddelere dönüştürülmesi planlanmaktadır. Yapılacak olan bu çalışma, insan-çevre sağlığına olumlu katkılar sağlayacak ve çevre dostu bir kimyanın gelişmesinde önemli düzeyde rol alacaktır” diye konuştu.

ASÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, Doç. Dr. Cem Burak Yıldız ve tüm proje ekibine çalışmalarında başarılar diledi.

Zararlı Küçük Molekülleri Zararsız Bir Hammaddeye Dönüşecek