II.Kılıçarslan Hamamında Restorasyon Çalışması Son Aşamaya Geldi
Aksaray Belediyesi, Selçuklu Sultanı II. Kılıçarslan döneminde yapıldığı tahmin edilen 800 yüzyıllık II. Kılıçarslan Hamamı’nda restorasyon çalışması tamamlanma aşamasına geldi.
Aksaray’ın kültürel varlıkları korumak için şehrin birçok noktasında yer alan tarihi yapılarda başlayan restore çalışmaları II. Kılıçarslan Hamamı’nda neredeyse tamamlandı. Konya Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu kontrolünde başlatılan restorasyon çalışmaları hamamın sadece giriş bölümünde sürüyor.
Tarihçiler tarafından II. Kılıçarslan döneminde erkek bölümü 4 eyvanlı, kadınlar kısmı ise 3 eyvanlı olarak inşa edilen II. Kılıçarslan Hamamı, tarih boyunca birçok kez onarımdan geçti. Aksaray Belediyesi, büyük bir bölümü yol seviyesi altında kalarak yok olma tehlikesi ile karşı karşıya hamamda restorasyon çalışması başlatarak tekrar gün yüzüne çıkardı.
Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, şehrin kültürel mirasları arasında yer alan birçok tarihi yapıyı restorasyon çalışması başlatıldığını bunlar arasında II. Kılıçarslan Hamamı’nın da yer aldığını bildirildi. Belediye Başkanı Dinçer, Kalanlar Mahallesi’nde Selçuklular dönemine ait Tarihi Kalanlar Köprüsü, Kılıçaslan tepesindeki II. Kılıçarslan Köşkü ve Türbesi, Yusuf Hakiki Baba ve darp olarak bilinen Melik Mahmut Gazi Hangahı, Bedriye Medresesi başta olmak üzere Hasas Baba, Hamza Baba ve Kemal Baba türbelerinde restore çalışmalarının tamamlandığını açıkladı.
Konya Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ile koordineli bir çalışma sergileyerek şehir genelinde Pir Ali Sultan, Cemaleddin Aksaray-i Türbelerinde restorasyon çalışmalarının sürdüğüne işaret eden Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, “Şehrimiz köklü tarihi ile birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve şehrimizin her noktasında tarihin her dönemine ait eserler görmek mümkün. Aksaray’ımızda en çok Selçuklu eserleri bulunuyor.
Selçuklu Sultanları Başkent Konya’dan sonra Aksaray’ı ikinci başkent olarak görmüş ve şehrin gelişmesi için Aksaray’a Cami, kervansaray, han, hamam, darüşşifa, medrese, imarethaneler ve köprüler inşa etmişler. Bizler ecdat yadigarı olan ve günümüze ulaşan yapıları restore ederek kültürel varlıklarımıza sahip çıkıyoruz.
Kültürel varlıklarımız arasında en önemlilerinden biri de II. Kılıçarslan Hamamı. Kılıçarslan hamamında döneminin mimari özelliklerini yansıtması için başlayan restore çalışması son aşamaya geldi. Hamamın mimarisi hayranlık verici, uzmanların görüşüne göre 800 yüzyıllık hamam günümüzdeki
kalorifer sistemine benzer bir şekilde ısıtılmış. Dünyanın ilklerinden biri olan bu güzide mekanı en kısa zamanda açacağız” dedi.
Restorasyon çalışmalarının tamamını değerlendiren Başkan Dinçer, “Restorasyon çalışmalarımızla tarihi değerlerimizi yok olmaktan kurtararak gün yüzüne çıkarıyoruz. Böylece geçmiş ve gelecek arasında köprü kurmak istiyoruz” şeklinde konuştu. Yaşar SARIKAYA / BHA