Aksaray’da 4 bin 612 kişi İŞKUR aracılığıyla işe yerleşti
Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu Aksaray’ın, Niğde, Nevşehir, Kırşehir ve Kırıkkale illerinin de yer aldığı TR71 Bölgesi’nde bulunduğunu kentin işsizlik ortalamasını düşüren öncü illerden olup 2023 yılında 7.618 kişi istihdam edildiğini 2024 yılı Temmuz ayı itibariyle de 4.612 kişi işe yerleştirildiğini belirtti.
Vali Kumbuzoğlu sektörün teknik ara eleman ihtiyacına dikkat çekerek bu konuda el birliği ve işbirliği içinde meslek edindirme eğitimleri ve nitelikli işgücü için açılan kursların devam edeceğini belirtti.
Toplantıda daha sonra Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Mahmut Akkuş tarafından sunum yapılarak istihdam ve mesleki eğitim alanlarında yapılan çalışmalar ve hizmetlerle ilgili kurula bilgi verildi.
Akkuş yaptığı sunumda; Aksaray Valiliği öncülüğünde; İŞKUR İl Müdürlüğü tarafından 2024 yılı Haziran ayı sonu itibariyle gerçekleştirilen çalışmalar doğrultusunda işgücü piyasasının ara eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla 97 kişi İşbaşı Eğitim Programı (İEP) kapsamında mesleki deneyim ve tecrübe kazandırılarak istihdam edilmiştir.
2024 yılı Haziran ayı sonu itibariyle faaliyetleri sonucunda, İŞKUR faaliyet alanı içerisinde 3.000 özel sektör işyerine İş ve Meslek Danışmanları tarafından ziyaret düzenlenmiş, Kurum faaliyetleri, teşvik ve desteklerden anlatılmış ve 5.081 kişilik işgücü istemi talebi alınmıştır.
2022 yılında 317 Engelli istihdamı ve 2023 yılında da İŞKUR aracılığıyla 321 Engelli işe yerleşmiştir. 2024 yılı Temmuz ayı itibariyle 148 engelli işe yerleştirilmiştir. Böylece dezavantajlı gruplar içerisinde yer alan engellilerin istihdamında ilimiz ilk sıralarda yer almaktadır.
Aksaray genç nüfus ortalaması Türkiye Ortalamasının üstünde olup 2022 Yılına 15-29 yaş aralığında 5.030 Genç işe yerleştirilmiş 2023 yılında ise 4.321 genç işe yerleştirilmiştir. 2024 yılı Temmuz ayı itibariyle 2.473 genç işe yerleştirilmiştir.
Aksaray Valiliği öncülüğünde İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İŞKUR ve OSB Müdürlüğü koordinasyonunda OSB de faaliyet gösteren ve Aksaray için ekonomik değer taşıyan 37 işyerinde, ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören yaklaşık 4.035 öğrencinin katılımıyla Teknik Gezi düzenlenmiştir. Gerçekleştirilen bu teknik geziler ile öğrencilerin çalışma ortamlarını yerinde gözlemleyerek meslek seçimlerine destek sağlanması ve işgücü piyasası hakkında bilgi ile mesleki deneyim ve tecrübe konusunda fikir sahibi olunması hedeflenmiştir.
İş ve Meslek Danışmanları tarafından 19.616 kişiye bireysel danışmanlık gerçekleştirilmiştir. İş Kulübü liderleri tarafından bugüne kadar öğrencilerimiz ve dezavantajlı grupta yer alan kadınlar, gençler, göçmenler, engelli ve eski hükümlü vatandaşlarımız ile sosyal yardım yararlanıcıları olmak üzere toplam 5.170 katılımcıya İş Kulübü eğitimi verilmiştir. Yapılan eğitimlerde CV hazırlama, iş arama kanalları, mülakat teknikleri, işveren beklentileri, mülakat simülasyonları ve kariyer yetkinlikleri alanlarında katılımcılar eğitilmiş olup, istihdam edilebilirlikleri arttırılmış, işgücü piyasası hakkında bilgilendirilmiş ve istihdamları gerçekleştirilmiştir.
Aksaray Valisi Mehmet Ali KUMBUZOĞLU Başkanlığında gerçekleşen İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısına Belediye Başkan Yardımcısı Hıfsı PEKER, Vali Yardımcısı İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Hakan KILINÇKAYA, Aksaray Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Mahmut AKKUŞ, İl Milli Eğitim Müdürü Metin ALPASLAN, Sosyal Güvenlik İl Müdürü Bilal AKGÜN, İl Tarım ve Orman Müdürü Nejdet DEMİR, Aksaray Ticaret Borsası Başkanı Hamit ÖZKÖK, Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yrd.Ahmet KULAK, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Doğan CEYLAN, Aksaray Üniversitesi Araştırma Görevlisi Dr. İlkay TOSUN, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Refik TEZCAN, Ticaret İl Müdürü Ünal AKSOY, Organize Sanayi Bölge Müdürü Ali BAY, Girişimci İş Kadınları Dernek Başkanı Hatice ŞAHİN EROĞLU, Türkiye Engelliler Konfederasyonu Aksaray İl Temsilcisi Bekir KAYA, Aksaray SYDV Müdürü Ali Rıza SÖZERİYİM katıldı. Yaşar SARIKAYA / AKSARAY