Ankara

AKK'den 'Yaşlı Bakım Sistemleri Çalıştayı': Yaşlılık geleceğin teminatıdır!

Ankara Kent Konseyi (AKK) Emekli Meclisi ve Aynı Hedefe Yürüyenler Platformu iş birliğiyle düzenlenen ‘Yaşlı Bakım Sistemleri Çalıştayı’, yoğun bir katılımla gerçekleşti. AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, yaşlı nüfusunun arttığına ve buna yönelik politikalar üretilmesine vurgu yaptı.

Abone Ol

ANKARA-BHA

Ankara Kent Konseyi Emekli Meclisi ve Aynı Hedefe Yürüyenler Platformu iş birliğiyle düzenlenen ‘Yaşlı Bakım Sistemleri Çalıştayı’, 17-18 Ocak 2025 tarihlerinde yoğun bir katılımla gerçekleşti. Çalıştay, yaşlı bakımının hem sosyal hem de ekonomik açıdan önemine dikkat çekmek ve gelecekteki yaşlılık politikalarına ışık tutmak amacıyla toplandı.

Yaşlılık ve toplumsal hafıza

Çalıştay açılışında konuşan Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, yaşlılıkla ilgili toplumsal sorumluluğun giderek arttığına dikkat çekti. Yılmaz, yaşlılık döneminin toplumsal hafıza ve bilgelik açısından büyük bir değer taşıdığını belirterek şunları söyledi: “Yaşlılık, bir milletin ruhunun derinliklerinde kalan eski melodinin yankısıdır. Zaman geçer, yıllar akıp gider ama her yaşlı, o melodiyi yaşatan bir çalgıcıdır. Onların her bir sözü, bir geçmişin şarkısıdır; her adımı, köklerinden süzülen bir nehrin dalgasıdır.”

Yılmaz, yaşlıların geçmişin bilgeliğini geleceğe taşıyan köprüler olduğunu vurgulayarak, “Yaşlılarımız, sadece bir bireyi değil, o melodinin yankısını taşımaya ve yaşatmaya verdiğimiz değeri simgeliyor. Onlara verdiğimiz değer, toplumumuzun ruhunu anlamak ve yaşatmakla ilgilidir” dedi.

Yaşlı nüfusu artıyor, politika üretme zamanı

Yaşlı nüfusunun hızla arttığına dikkat çeken Yılmaz, Türkiye’de 65 yaş ve üzeri nüfusun son on yılda yaklaşık yüzde 25 oranında arttığını ve 2023 itibarıyla 9 milyonu aştığını belirterek, “Bu veri, yaşlılıkla ilgili politikaların ne kadar önemli ve acil olduğunu açıkça gözler önüne seriyor”diye konuştu.

Çalıştayda, yaşlı bakımına yönelik sosyal ve ekonomik çözümler üzerinde durulurken, Yılmaz özellikle bakım hizmetleri ve kalifiye insan gücü yetiştirme gibi önemli başlıklara değindi. Bu alandaki gelişmelerin sadece yaşlıların yaşam kalitesini artırmakla kalmayacağını, aynı zamanda toplumun geleceği için kritik bir yatırım olduğunu ifade eden Yılmaz, şunları ekledi: “Yaşlı bakım sistemi, sadece yaşlılar için değil, tüm toplum için büyük bir öneme sahiptir. Bu alandaki her çalışma, geleceğimize yapılmış bir yatırımdır.”

Ayrıca, camilerin bu süreçte önemli bir rol oynayabileceğini belirten Yılmaz, “Türkiye’de Diyanet’in 100 bin camisi ve 110bin çalışanı var. Batı’daki kiliseler gibi, camiler de yaşlıları ve engellileri entegre etme potansiyeline sahip. Eğer doğru bir irade ortaya konulursa, camiler bu alanda büyük bir fonksiyon üstlenebilir” diyerek, camilerin yaşlı bakımına entegrasyonunun, yaşlıların sosyal hayatla daha aktif bir şekilde bütünleşmelerini sağlayabileceğini vurguladı.

Geleceğe dair ortak bir yol haritası

Yılmaz, son olarak bu çalıştayın, Türkiye'nin yaşlılık politikalarına katkı sağlayacak önemli bir buluşma olduğunu belirterek, “Bugün burada toplanmamız, sadece bugünün 65 yaş üzeri bireyleri için değil, gelecekte bizleri bekleyen o kaçınılmaz dönem için de birlikte çözüm üretme çabamızdır”diyerek, yaşlı bakımının geleceği için ortak bir yol haritası çizmenin önemini yineledi.