Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2025 yılı bütçe görüşmelerinde önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Tunç, cezasızlık algısından yargı reformuna, adalet sisteminin iyileştirilmesine yönelik atılan adımlara kadar birçok konuda bilgi verdi.
CEZASIZLIK ALGISINA KARŞI ADIMLAR
Toplumda özellikle iki yılın altındaki suçlar için uygulanan tutuklama yasağının "cezasızlık algısı" oluşturduğuna dikkat çeken Tunç, bu durumu değiştirmek için yeni düzenlemeler hazırladıklarını söyledi. Ayrıca, denetimli serbestlik uygulamasında cezaevinde belirli bir süre kalma şartının getirilmesinin gündemde olduğunu belirtti.
YARGI İŞ YÜKÜ VE REFORM HEDEFLERİ
Yargının iş yüküne ilişkin verileri paylaşan Tunç, hâkim ve savcı sayısının 2002'de 9 binden bugün 25 bine yükseldiğini ancak hâlâ Avrupa ortalamasının altında olduklarını ifade etti. Mevcut 11 milyon 845 bin derdest dosyanın yanı sıra bu yıl 12 milyondan fazla dosyada karar alındığını belirten Bakan, yargı sistemini daha etkin hale getirmek için fiziki şartların iyileştirildiğini ve mevzuat düzenlemelerinin sürdüğünü kaydetti.
KADINA ŞİDDET VE ÇOCUK KORUMA ÖNLEMLERİ
Kadına yönelik şiddetle mücadelede caydırıcı düzenlemelerin devreye alındığını hatırlatan Tunç, çocukların korunması için yapılan yasal düzenlemelerin de titizlikle uygulandığını söyledi.
ALTERNATİF ÇÖZÜM YOLLARI ETKİNLEŞİYOR
Arabuluculuk sisteminin toplumsal barış ve yargının iş yükünü azaltmada kritik bir rol oynadığını belirten Bakan, bugüne kadar 6 milyon dosyanın arabuluculara taşındığını ve 4 milyondan fazlasının uzlaşmayla sonuçlandığını vurguladı.
BÜTÇE ONAYLANDI
Adalet Bakanlığı ve ilgili kurumların 2025 yılı bütçe teklifleri komisyonda kabul edildi. Bakan Tunç, yargı reformu stratejisi çerçevesinde adaletin daha hızlı ve etkin şekilde tecelli etmesi için çalışmalara devam edeceklerini belirtti.