Bilim-Teknoloji

Acının sınırı: En acı madde artık biliniyor!

Almanya'da yapılan bir araştırma, acı raf mantarından elde edilen oligoporin D bileşiğinin, şimdiye kadar bulunan en acı madde olduğunu ortaya koydu. Bu bileşik, son derece düşük miktarlarda bile acı tat uyarabiliyor.

Abone Ol

ANKARA-BHA

Almanya’da yapılan bir araştırma, acı raf mantarından elde edilen kimyasalın, şimdiye kadar bulunan en acı madde olduğunu ortaya koydu.

Leibniz Gıda Sistemleri Biyolojisi Enstitüsü’ndeki bilim insanları, acı tadın gizemlerini çözebilecek önemli bir keşif gerçekleştirdi. Araştırmacılar, Amaropostia stiptica adlı raf mantarından üç kimyasal bileşik elde etti. Bu bileşiklerin, insan dilindeki acı tat reseptörlerine etkisi incelendi.

Bu bileşiklerden biri olan oligoporin D, çok düşük miktarlarda bile acı tadı tetikleyebiliyor. Sadece 1 gramı, 106 küvet dolusu suya karıştırıldığında bile hâlâ acı bir tat oluşturabiliyor.

Zehirli değil, ama son derece acı

Araştırmaya göre, bu bileşikler zehirli değil, ancak tatları son derece acıdır. Bu bulgu, tat algımızın nasıl işlediğine dair önemli bilgiler sağlıyor.

Bilim insanları, doğal acı bileşiklerin sadece ağızda değil, aynı zamanda mide, bağırsak, kalp ve akciğerlerde bulunan acı reseptörlerini de etkileyebileceğini belirtiyor. Ancak bu sensörlerin vücudun diğer bölgelerindeki rolü hâlâ tam olarak bilinmiyor.

Araştırmanın ortak yazarı Dr. Maik Behrens, bu tür çalışmalar sayesinde acı tat reseptörlerinin nasıl çalıştığına ve neden evrimleştiğine dair daha net bilgiler elde edilebileceğini belirtiyor. Dr. Behrens, "Ne kadar çok acı bileşik ve reseptör verisi toplarsak, yeni maddeleri tanımlamak ve etkilerini tahmin etmek o kadar kolay olur." diyerek araştırmanın önemine dikkat çekiyor.

Bilim insanları, her acı maddenin zehirli olmadığını ve her zehirli maddenin de acı olmadığını hatırlatıyor. Örneğin, köygöçüren mantarı gibi son derece zehirli bazı türlerin tadı neredeyse hiç acı değildir.