Gündem

Açık öğretim okullarında geçme notu yükseltildi

Milli Eğitim Bakanlığı, açık öğretim kurumlarına ilişkin önemli değişiklikler içeren yeni yönetmeliği Resmî Gazete’de yayımladı.

Abone Ol
ANKARA-BHA

Milli Eğitim Bakanlığı, açık öğretim kurumlarına ilişkin önemli değişiklikler içeren yeni yönetmeliği Resmî Gazete’de yayımladı. Düzenleme, açık öğretim ortaokulu, açık öğretim lisesi, mesleki açık öğretim lisesi ve açık öğretim imam hatip liselerine yönelik uygulamaları tek bir çatı altında topluyor.

Yönetmelik ile açık öğretim ortaokulu ve liselerinde geçme notu, örgün eğitimle uyumlu hale getirilerek 45’ten 50’ye yükseltildi. Ayrıca, açık öğretim ortaokulunda Türkçe dersinden başarılı sayılmak için en az 70 puan alma zorunluluğu getirildi. Diğer derslerde ise başarı için 50 puan yeterli olacak. Yeni düzenleme, öğrencilerin belgelerini elektronik ortamda paylaşabilenlerin, belge sunma zorunluluğunu kaldırarak süreci kolaylaştırdı. Ayrıca, açık öğretim liselerinde e-Devlet üzerinden kayıt işlemleri yapılabilmesine olanak tanındı. Sınavlar, elektronik ortamda (e-Sınav) veya basılı evrak şeklinde yapılabilecek, bu sayede evrakta sahtecilik ve kırtasiye yükü azaltılacak.

Açık öğretim ortaokulunda kayıtlı olan, mecburi ilköğretim çağındaki öğrenciler, örgün eğitime geçiş yapabilecekler. Yeni kayıt olan ve mezuniyet şartlarını taşıyan öğrenciler ise sınavlara girmeden dönem sonunda mezun olabilecekler.

Nakil ve geçiş işlemleri için de esneklik sağlayan yönetmelikte, salgın hastalıklar veya doğal afet gibi olağanüstü durumlarda yüz yüze eğitim koşulu olmaksızın mesleki açık öğretim lisesi ve imam hatip lisesi öğrencilerinin kontenjan sınırı olmadan geçiş yapabilmesine imkan tanındı. Ayrıca, mesleki ve açık öğretim lisesi mezunlarına “teknisyenlik” unvanı verilmesi uygulaması da devam ettirildi. Yönetmelikte, daha önce "donuk" ve "silik" olarak ifade edilen öğrenci durumu, "kayıt yenilemeyen" ve "beklemeli öğrenci" olarak yeniden tanımlandı. Açık öğretim bürolarının adı ise "açık öğretim birimleri" olarak değiştirildi. Yüz yüze eğitim alan 18 yaş üstü öğrenciler için disiplin hükümleri uygulanırken, 18 yaş altındaki öğrenciler için Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği esas alınacak.

Yüz yüze eğitim, telafi programları ve yoğunlaştırılmış eğitim gibi konular da yönetmelikte detaylandırıldı. Yurt dışında görevli kamu personelinin çocuklarına açık öğretim ortaokuluna kayıt hakkı tanınırken, velisi yurt dışında olan öğrencilere de kayıt olma imkanı sağlandı.