Trabzon ve Çevresi Fındık Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Albayrak ve beraberindekiler Trabzon Gazeteciler Cemiyeti (TGC)’nde basın açıklaması yaparak Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’ne seslendi.
Başkan Albayrak açıklamasında şu ifadelere yer verdi;
“Görsel ve yazılı basınımızın emekçi temsilcileri, açıklamama başlamadan önce, sizleri, şahsım, kurul üyesi arkadaşlarım, bizlere desteklerini esirgemeyen kurum, demokratik kitle örgütleri ve yıllardan beri ürettiğinin karşılığını alamayan Fındık üreticilerimiz adına hoş geldiniz der, saygı ile selamlıyorum. Arkadaşlar, yukarıda okuduğum bu yılki fındık sezonundan basına yansıyan haber başlıklarından bir kısmını aktardım. Başlıkları okuduğumuzda perde arkasında üretici aleyhine nasıl bir tablo sergiledikleri çok net anlaşılmaktadır.
Toprak Mahsulleri Ofisi hasat öncesi piyasaya fındık satarak, fındıkta tekel oluşturanların elini güçlendirmiş, açıklanan fındık fiyatının çok altında üreticinin elinden fındığını almaya başlamıştır. 39 TL’den 42,43 TL’ye kadar fındık alımına devam etmektedirler.
TMO’ fındık alımında başından beri kavun, karpuz keser gibi iç fındığı kesmekte türlü nedenlerle randımanda üreticinin canını yakmaya devam etmekte ve üreticinin aleyhine oluşturulan atmosferin yaratılmasına neden olmaktadır. Hele alım kotası koymak, üreticiyi tefeciye ezdirmesine neden olmaktadır. Yıllardan beri söylüyoruz. Fındıkta tekel oluştu diye, yıllardan sonra bir büyükşehir belediye başkanının yabancı tekeli, yıllar önce Fındıkta tekel yoktur diyen rekabet kuruluna şikayet etmesine serbest piyasa kuralları işlemekte diye açıklama yapan rekabet kuruluna başvurmasına günaydın demekle birlikte yine de olumlu bir gelişmedir. Şehrimizin ziraat odası ‘da baskılara dur demeli ve tekelleşme yok edilmeli diyerek nihayet gerçekleri zoraki açıklaması da üretici lehine bir gelişmedir. Arkadaşlar, ülkemizde sermaye örgütlü ve gücünü iktidara kabul ettirmektedir. Üretici örgütsüz ve güçsüzdür.
Yaptırım gücü yoktur. Fındık baronlarına mahkum edilmiştir. Böylece üretici üzerinde acımasızca sömürülerini sürdürmektedirler. Trabzon Ziraat Mühendisleri odası başkanı iki açıklama yaparak fındıktaki fiyat oyununa, PEMBE DİZİ SENARYOSU ve Milattan önce bile Fındık bu kadar değersiz değildi diyerek üretici aleyhine oluşturulan fiyat oyunlarına tepki göstermiştir.
Basındaki tetikçileri geçmişte (satmayın da görün) şimdi ise (fındıkta fiyat söz konusu olurmu) yazarak sözde yaşananları haklı gösterme çabasını sürdürmekte ve istedikleri ortamı oluşturmaktadırlar.
Arkadaşlar, Ekmek, gıda maddeleri, suni gübre, elektrik, su, doğalgaz, kömür derken fındık kabuğu liderliği aldı, geçen yıl bu aylarda fabrika çıkışı 750.-TL’den 3750.-TL’ye fırladı.
Fındık iç kabuğunu da 2005 yılında Zamanın Fiskobirlik başkanı Sayın Salih ERDEM kilosunu 1200.- TL’ye özel sektöre sattıklarını 2009 yılında kurulumuza açıklamıştı. Şimdi ise bilmiyoruz. Fındık kabuğunun fahiş fiyat artışına yetkililer dur demelidir. Bu artışın adına kabuk soygunu demektir. Muhakkak önlenmelidir. Yoksa kabuk ithal malımı oldu da bizim haberimiz yok. Yetkililere sesleniyoruz. Fındıkta ve kabuğunda yaşananlar kılıfına uydurulmuş üreticiyi soyma oyunudur. Üreticilerimize çağrı acil ihtiyaçların kadar pazara fındık indir yılbaşına kadar TMO dışına fındık satma.
Kömür, doğal gaz, suni gübre, elektrik, ekmek ve tüm gıda maddelerinden sonra fındık kabuğu liderliği aldı. % 600 tonu 750 TL 4750 TL ye yükseldi. Bunun adı kara borsa değilmidir? Soygun ve sömürü değilmidir. % 600 fiyat artışıyla fındık kabuğu lider ancak fındık fiyatı yerinde sayıyor. Oysa fındık kabuğu el yakıyor. Geçtiğimiz yıllarda Avrupalı fındık üreticisi Türkiye’de randiman usulü var, fındığın % 50 üreticinin elinden bedelsiz alınıyor, üreticinin bundan haberi yok. Şahsen bizim de bu haberleri okuyuncaya denk bundan haberimiz olmadı.
2005 yılında zamanın Fiskobirlik başkanı sayın Salih ERDEM “fındığın iç kabuğunun kilosunu iç piyasada 1200 TL ye sattığını 2009 yılında kurulumuza anlattığında fındığın üreticinin elinden yok pahasına alındığının farkına vardık ve hayretler içinde kaldık. Fındığının kabuğunun üreticinin elinden bedelsiz alınarak günümüzde karaborsa fiyatla satılması önlenmelidir. Bu yaşananlara serbest piyasa denilip geçirilemez. Günümüzde yaşadığımız fiyat artışları değildir. Karaborsa, soygun ve sömürüdür. İlgili, etkili ve yetkililere sesleniyoruz; Üreticiden emeğiyle geçinenlerden, emekliden esirgediğiniz serbestliğe soyanlardan da esirgeyiniz.
Yaşadıklarımız, serbest piyasa değil, kapkara piyasadır. Soygunu durdurun. Fındığının kabuğunun tonu 750 TL den 4750 TL ye kimler çıkardı? Kabuk soygununu niçin göz yumuluyor. Kabuk soygunu da ALLAH’tan mıdır.” (Tanju Akıncıoğlu)