Dünya Demans haftası TGH’daki etkinlikte masaya yatırıldı Dr. Ali Erdoğan: „Aşılar unutkanlığı arttırdı“

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya Demans haftası TGH’daki etkinlikte masaya yatırıldı Dr. Ali Erdoğan: „Aşılar unutkanlığı arttırdı“HAMBURG – Alzheimer Haftasi nedeni ile Hamburg Türk Toplumu (TGH) salonunda yapılan toplantıya yoğun katılım oldu. Etkinlikte konuşan Dr. Ali Erdoğan alzhemerin en fazla hissedildiği yaşın 60-65 yaşlarında olduğunu söyledi. Etkinliğe Sağlık Senatörlüğü Bölüm Başkanı Eckhard Cappell, Dr. Ali Erdoğan, TGH Başkanı Murat Kaplan, birçok dernek başkan ve temsilcisi ile konuya ilgi duyan vatandaşlar katıldı. Etkinlikte Ayşe Glass Musical Lab&Friends ekibi de müzik yaptılar. Birlikte kahvaltı ederek başlanan programda, günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldıktan sonra grup çalışması yapıldı. Daha sonra salonda stadn açan bu alandaki yetkili kurumlar bir çalışma masası oluşturdular. Her masada bir yetkili yer alarak masadaki vatandaşlarla görüşmelere yaptılar. Sonuçlar ise görevli kişiler atarfından programın sonunda açıklanarak üzerinde tartışıldı ve sorulan sorular cevaplandırıldı.

Demansın 5 türü var
Dünya Demans haftası dolayısıyla gazetemize özel demeç veren Dr. Ali Erdoğan, Türkiye’den gelenler arasındaki demansı ne kadar çok veya az olduğu, unutkunalık nedir? ve demansın türleri konusunda bilgi verdi. Demans deyince Türkler arasında sadece alzheimer akla geldiğini belirten Dr. Erdoğan „Demans bir çatıdır. Bunun altında 5 tane daha bölüm vardır. Ama yüzde 60 alzheimer olduğu için akla en çok gelen budur“ dedi. Konuyla ilgili örnek de veren Erdoğan „Kişi kendisi unutkan ve unutkan olduğunu da bilmiyorsa demans değildir. Mesela anahtarı bir yere bırakan kişi, (anahtarın yerini bulamıyorum) dediği zaman bu demans değildir. Çünkü anahtarın yerini unuttuğunu biliyor ve aramaya başlıyor. Böyle demans olmaz. Depresyonda olan birinin tedavisi mümkün ama alzheimer olan bir kişi tedavi olduğunda biraz yavaşlatılır ama tamamen gitmez“ dedi.

Unutkanlık %15 arttı
Almanya’da 650 bin demans hastası olduğunu belirten Dr. Erdoğan „Almanya yaşlı bir nüfusa sahip olduğundan her yıl bunun üzerine 50 bin ilave geliyor. Örneğin 50-60 yaşındakilerde bu durum yüzde 5 iken, 80 yaşa geldiğinde yüzde 30-35’lere kadar çıkıyor. Demansı asıl başlama yaşı 17-18 diyebiliriz ama ortaya çıkması 60-65’li yaşlarda belirgin olarak ortaya çıkıyor. 80 yaşa doğru da tam belirtileri oluyor“ dedi. Korona aşıları demansı tetikledi mi? şeklindeki sorumuzu da cevaplayan Erdoğan „Demansı değil ama unutkanlığı çoğalttı diyebiliriz. Benim hastalarımdaki aşı olanlarda da yüzde 15 civarında unutkanlık sendromları görülmeye başladı. Bilimsel bir açıklaması yok ama istatistiklere baktığımızda etkisi olduğu gözüküyor“ dedi. (Erdal Altuntaş)

Dünya Demans haftası TGH’daki etkinlikte masaya yatırıldı Dr. Ali Erdoğan: „Aşılar unutkanlığı arttırdı“