YILMAZ GÜNEY’E BORÇ ALDIĞIMIZ 5 TAKIM ELBİSEYLE ARTİST OLDU

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

YILMAZ GÜNEY’E BORÇ ALDIĞIMIZ 5 TAKIM ELBİSEYLE ARTİST OLDUGazeteci ve film yönetmeni Arif Keskiner, yıllar sonra bir itiraf geldi. Ünlü yapımcı ‘Umut’filmini yasa dışı yollarla yurt dışına nasıl çıkarttıklarını anlattı.

Başarılarıyla bir döneme damga vuran gazeteci, yapımcı ve yönetmen Arif Kesdkiner, ‘Film Cannes Film Festivali’ne seçilen ‘Umut’filmini yasa dışı yollarla yurt dışına nasıl çıkardığını yıllar sonra gazeteci Habib Babar’a itiraf etti. Keskiner,Festivale seçilen filmin yurt dışına çıkarılmasına izin verilmediğini belirterek, ‘ Yılmaz Güney,beni aradı durumu filmin festivale göndermek istediğini ancak iznin verilmediğini anlattı. Ben nerelere başvurduysam bu durumun mümkün olamadığını söylediler. İş başa düşmüştü. Yılmaz’a filmi gönderebileceğimi söyledim. Yılmaz, bana 3 bin lira verdi. Filmleri gazetelere sararak 2 valizin içinde koyduk. Yeşilköy Havalimanının yolunu tuttum. Havalimanında çalışan hamalı yanıma çağırdım. Ona ‘Bu valizlerde lokum var. Eğer içeriye kadar geçirirsen sana 500 lira veririm’dedi. Hamal her iki valizi içeriye kadar soktu. Sonra onu tekrar yanıma çağırdım. Uçağa bindirmesi halinde bin lira daha vereceğimi söyledim. Hamal valizleri uçağa kadar sokmuştu. Söz verdiğim parayı verdim. Yılmaz Yeşilköy’de film çekiyordu film ekibiyle hava limanına kadar gelmişti ‘Ona iş tamam deyip uçağa binmiştim’ yani yasadışı yollardan filmi yurt dışına çıkarmayı başarmıştım. Bizi Fransa’da Abidin Dino karşıladı. Onu ilk kez görmüştüm. Festivale gittim. Yanımda Tuncel Kurtiz vardı. Film gösterime başladı. İnanılmaz alkış sesleri yükselmişti. Sevinçten Tuncer ile birbirimize sarılıp ağlamıştık.

YILMAZ GÜNEY ARTİST OLMAK İSTEDİĞİNİ SÖYLEDİ

Keskiner,bir dönem birlikte çalıştığı Yılmaz Güney’in nasıl artist olduğunu da anlattı. Keskiner,’Yılmaz Güney, Atıf Yılmaz’ın asistanlığını yapıyordu. O sıralar tutuklandı Nevşehir Cezaevine konuldu.1,5 sene yattıktan sonra 6 ay mecburi Konya’ya gönderilmişti. Konya’daki mecburi ikameti bitmiş İstanbul’a dönmüştü. Arkadaşlarla toplanıp onun cezaevinden çıktığını kutluyorduk. Yılmaz,’Ben artist olacağım. Sizde bana destek olacaksınız. Bana 5 takım elbise alın ben parasını öderim’dedi. Benim bir terzi tanıdığım vardı ona gittik ben kefil oldum Yılmaz’a 5 takım elbise diktirdik. Yılmaz o takım elbiselerle artist oldu.

CEZAEVİNDE YAZDIĞI KİTABI YAYINLADIK İFLAS ETTİK

Yılmaz Güney’in cezaevinden sipariş ettiği daktiloyu 900 liraya satın alıp gönderdiğini söyleyen Keskiner,’O daktilo ile bir kitap yazdı. Yılmaz Güney,birgün müdürlük yaptığım kitapevini aradı ve benimle görüşmek istediğini söyledi.Taksim’de bulunan Çiçek Pasajında buluştuk. Yılmaz ‘Benim size borcum var. Cezaevi’nde yazdığım kitabı basın parasını da siz alın’ dedi. Bende ona ‘Eğer imza günü düzenlersen olur’dedim. Anlaştık ve kitaplar basıldı. Yılmaz şöhretti ancak kitabı satmadı. Battık… Kitaba harcadığımız parayı zar zor ödeyebildik. (Karadeniz Son Havadis)

YILMAZ GÜNEY’E BORÇ ALDIĞIMIZ 5 TAKIM ELBİSEYLE ARTİST OLDU