İsviçre’nin savaş malzemesi ihracatı rekor seviyeye ulaştı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İsviçre’nin savaş malzemesi ihracatı rekor seviyeye ulaştıHaber: Bahtiyar Okumuş
BERN – İsviçre’de savaş malzemesi üreten şirketler, 2022 yılında 60 ülkeye 955 milyon frank değerinde tank, silah ve diğer savaş malzemeleri ihraç etti. Bu rakam 2021 yılına göre neredeyse üçte bir oranında daha fazla ve bu zamana kadar kaydedilen en yüksek tarihi seviye olarak kayıtlara geçti.
Devlet Ekonomik İşler Sekreterliği’nin bugün açıkladığı verilere göre, 2022 yılında savaş malzemesi ihracatının toplam değeri, 2020’de belirlenen önceki rekoru (901,2 milyon frank ) yüzde 6 aştı. Savaş malzemesi ihracatı, 2021’de yüzde 0,21’den artışla, İsviçre’nin toplam ihracatının yüzde 0,25’ine denk geliyor.
EN BÜYÜK TALEP ASYA’DAN GELDİ
Savaş malzemelerine en büyük talep artışı Asya kıtasından geldi. 2021 yılında yüzde 10,9 olan savaş malzemesi ihracatının yüzde 35,1’i Asya kıtasına gitti. Avrupa’nın payı yüzde 65’ten yüzde 50,4’e ve Amerika kıtasının payı yüzde 13,3’ten 7,1’e geriledi.
Katar, İsviçre’nin 213,4 milyon frank değerinde savaş malzemesi satın alan ana müşterisi oldu. Geçen kış FIFA Dünya Kupası sırasında stadyum güvenliği için 194,3 milyon frank hava savunma sistemi de dahildi.
İsviçre’nin savaş malzemesi sattığı ülkeler arasında Danimarka (136,2 milyon) ikinci en büyük alıcı olurken, Almanya (131,7 milyon ), Suudi Arabistan (111,1 milyon) ve Amerika Birleşik Devletleri (61,5 milyon) oldu.
“UKRAYNA’YA İHRAÇ EDİLMİYOR”
İsviçre’nin tarafsızlık yasaları, savaş malzemesinin çatışma halindeki ülkelere ihracını yasaklıyor. Bu, Ukrayna’daki savaş için de geçerli. İsviçre, Rusya’nın 2014’te Kırım’ı işgal etmesinden bu yana Ukrayna’ya ihracata izin vermiyor. Seco, “Bu yasa, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik mevcut askeri saldırısı sırasında geçerli olmaya devam ediyor” diye belirtti.Parlamento şu anda ürettiği mühimmatın başka bir ülkeden Ukrayna’ya yeniden ihraç edilmesini engelleyen kuralları gevşetip gevşetmemeyi tartışıyor. (Birlik Haber Ajansı-BHA)

İsviçre’nin savaş malzemesi ihracatı rekor seviyeye ulaştı