Balıkesir Valisi Hasan Şıldak başkanlığında zeytin hırsızlığı ve zeytinliklerdeki hayvan zararlarının önlenmesi için alınacak tedbirlerin görüşüldüğü toplantı gerçekleştirildi.
Ekim ayında başlayacak olan zeytin hasat döneminde hırsızlık olaylarının yaşanmaması için Vali Şıldak’ın öncülüğünde yapılan çalışmalar bu yıl da aynı kararlılıkla devam ediyor. Geçtiğimiz yıl alınan tedbirlerin ardından zeytin hırsızlığı vakalarında yaşanan yüzde 50 düşüş üreticiyi sevindirdi. Üretici aynı tedbirlerin bu yıl da arttırılarak devam etmesi dolayısıyla Vali Şıldak’a alandaki ziyaretlerinde konuya olan hassasiyeti dolayısıyla teşekkür ediyor.
Zeytin üreticilerinin sorunlarının masaya yatırıldığı, zeytin hasat sezonu öncesinde Balıkesir’in önemli bir tarımsal varlığı olan zeytincilikte yaşanan bazı sorunların görüşüldüğü toplantının açılışında konuşan Vali Şıldak, “Tarım ve hayvancılık potansiyeli bakımından oldukça güçlü, geniş bir kapasitesi olan ve gün geçtikçe bu kapasitesini iyi değerlendiren önemli bir üretim şehriyiz. Çiftçilerimizin, köylümüzün, üreticilerimizin gayretli çalışmaları, tarım teşkilatımızın yoğun çabaları, onları destekleyen girişimleri sayesinde her alanda yeniliklere açık modern tarım tekniklerinin uygulandığı ve üretim verimliliği bakımından da oldukça ileri aşamalara geçilmiş bir vilayetiz. Zeytin varlığı bakımından ülke sıralamasına bakıldığında önde gelen İller içinde olduğumuzu görüyoruz. Yağlık zeytin üretiminde ekilmiş alan olarak yüzde 11’ini oluşturan bir kapasiteyle ülke genelinde 4’üncülüğü elde ediyoruz. Üretim olarak ise 142 bin tona yakın bir rekolteyle Türkiye’nin yüzde 12’lik hacmine sahip olarak yine 4’üncü sıradayız. Sofralık zeytinde de yerimiz güçlü. Ekilen alan itibariyle yüzde 4 buçuk kapasiteyle Türkiye genelinde 6’ncı sırada yer alıyoruz. Güçlü bir üretim hacmine sahip olduğumuzu görmekteyiz” ifadelerini kullandı.
Geniş bir üretici kitlesini ilgilendiren, pek çok ailenin temel geçim kaynağı olan zeytincikte yaşanan sorunlara idare olarak ağırlık verdiklerini vurgulayan Şıldak, “Bugün, iki yıldır sürdürdüğümüz iki ana başlık altındaki çalışmaları değerlendireceğiz. Yeni sezon öncesi tedbirleri en üst seviyede nasıl alabiliriz bunu istişare edeceğiz. Zeytin üreticilerimizin bizden beklentisi yüksek. İki temel mevzu var. Birinci konu zeytin hırsızlıkları, diğeri ise zeytin alanlarında, zeytin arazilerinde hayvanların oluşturduğu zararların önlenmesi. Körfezde bulunan beş İlçemiz ve Erdek İlçemizde son beş yılda 178 kayda geçen zeytin hırsızlığı olayı olduğunu görüyoruz. Geçen yıl çıkardığımız Valilik Emri ile zeytin arazilerinde hayvan otlatılmasını yasakladık. Zaten bu kanunen de yasak olan bir uygulamaydı. Fakat buna belli bir yaptırım gücü getirmek için bu düzenlemeyi yapmak gerekiyordu. Bu genel emirle birlikte emniyet, jandarma ve zabıta birimleri idari yaptırım uygulama imkânına kavuştu. Bu yedi İlçemizde bir yılda 140 idari para cezası uygulanmış. Bu hırsızlık olayları bölgemizde sadece bugüne mahsus değil. Bunlar hep vardı. Zeytinler burada oldukça, zeytin değerlenince bu sayılar artabilir. Bu yıl da beklenti o yönde. Tarım Müdürlüklerimiz ve kolluk birimlerimiz hep birlikte mücadele edeceğiz. Vatandaşımız da dikkatli olacak, duyarlı olacak. Başarılı olabilmek için toplu bir mücadele gerekiyor.” şeklinde konuştu.
Vali Şıldak’ın yanı sıra Ayvalık Kaymakamı Hasan Yaman, Bandırma Kaymakamı Engin Aksakal, Burhaniye Kaymakamı İlyas Memiş, Edremit Kaymakamı Ahmet Odabaş, Erdek Kaymakamı A. Atakan Atasoy, Havran Kaymakamı Enver Özderin, Gömeç Kaymakamı Şeref Gülser, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb Ali Yıldız, Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutan Vekili SG. Bnb. Ahmet Yakın, İl Tarım ve Orman Müdürü Erkan Alkan, İlçe Belediye Başkan Yardımcıları, İlçe Jandarma Komutanları, İlçe Emniyet Müdürleri, İlçe Tarım Müdürleri, İlçe Ziraat Odası Başkanları, Çiftçi Malları Koruma Başkanları ve İlçe Zabıta Müdürlerinin katıldığı toplantıda katılımcılar zeytin hırsızlığı ve zeytinliklerdeki hayvan zararlarının önlenmesi için alınacak tedbirlerle ilgili fikir alışverişinde bulundu.
Zeytin Hırsızlıkların Karşı Kararlı Adımlar Atılıyor
Zeytinciliğin körfez bölgesinin esas tarımsal faaliyeti olduğunu söyleyen Vali Şıldak toplantı sonunda basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Zeytin üretiminde İlimiz Türkiye ölçeğinde önemli bir yere sahiptir. Yağlık zeytin üretimi ve sofralık zeytin rekoltesi bakımından ülke ölçeğinde 4’üncü sıradadır ve ekilen alan itibariyle de geniş bir bölgede zeytin üretiminin yapıldığı İlimizde zeytin üreticilerimizin iki ana sorunu bulunmaktadır. Bu sorunlarla ilgili bugün yaptığımız toplantıda bu iki konuyu ele aldık. Birincisi, bölgede uzun yıllardır üreticimizin büyük bir sorunu olarak gelişen ve gün geçtikçe insanlarımızın rahatsızlığının yükseldiği en temel mesele zeytin hırsızlığı konusudur. Zeytin üreticisinin maalesef habersiz şekilde bahçesinden gelinip ürününün çalınması suretiyle mağdur olması konusunda geçtiğimiz yıl aldığımız tedbirler son derece etkili olmuştur. Bu tedbirlerin bu yıl çok daha ileri seviyede uygulanması ve hırsızlık olaylarına karşı bütün birimlerimizin hep birlikte yapılacak etkili, kapsamlı bir mücadeleyle hırsızlıklara müsaade edilmemesine ilişkin tedbirleri görüştük. Bölgede yaşayan ve üretim yapan vatandaşlarımızın müsterih olmalarını, devletimizin bütün kurumlarının büyük bir koordinasyon ve iş birliği içerisinde bu meselenin üzerine giderek en kararlı şekilde hırsızlık olaylarına karşı tedbirler alacağını ve bu tedbirlerin geçen yıla oranla çok daha fazla işe yarayacağını ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu.
Vali Şıldak, “Amacımız Zeytin Hırsızlığını Bitirmek”
Alınacak tedbirlerin caydırıcı ve önleyici olmakla birlikte etkili sonuç doğuracağını belirten Vali Şıldak, “Bu konuda bir Valilik genel emri yayınlayarak en kısa sürede bunun yasal altyapısını oluşturacağız. Bir koordinasyon mekanizması kuracağız. Ve adım adım izleyeceğimiz bu koordinasyon mekanizması, İlçelerimizde Kaymakamlarımız başkanlığında oluşturulacak. Amacımız büyük bir özenle yetiştirilen ve çok bereketli bir ürün olan zeytinin hasat dönemindeki hırsızlık olaylarını bitirmektir. Bütün kötü niyetli, bu işe tevessül edecek kişileri buradan en kararlı şekilde uyarmak istiyorum. Zira bu yıl alınan tedbirlerin uygulaması çok daha güçlü ve sonuç alıcı mahiyette olacaktır” dedi.
Zeytin Üreticisinin Mağduriyeti Önlenecek
Sofraya gelen, üreticinin alın teri olan zeytinin hırsızlık olaylarına konu edilmesi, satılması ve satın alınması oluşan zincirin halkalarının tamamının kontrol altına alınmasını sağlayacak bir mekanizma kurulacağını sözlerine ekleyen Şıldak, “Sadece hırsızlığı yapan değil, kişinin ürününün satılması ve satın alınması sürecine de müdahale ederek kontrolümüzü bu yönde de genişleteceğiz. Tüm kurumlarımız uyum içerisinde çalışarak çiftçimizin mağduriyetinin önlenmesi noktasında sonuç alacağımızı düşünüyoruz” diye konuştu.
Vali Şıldak’tan Zeytin Ağaçlarını Koruyan Karar
Toplantının ikinci gündem maddesinin zeytin arazilerinde hayvanların otlatılması konusu olduğunu ifade eden Vali Şıldak, “Zeytincilik Kanunu zeytin ağacını koruma altına alan, bu ürünün ve ağacının hayvanlara karşı korunması sistemini de içeren bir mekanizmadır. Zeytinlik içerisinde ve yakınında hayvan bulunmaması gerekiyor. Fakat bölgeye baktığımızda İlimizde 10 milyonun üzerindeki zeytin ağacının bulunduğu alan bir hayvancılık alanına, meraya dönüşmüş vaziyette diyebiliriz. Bize bu konuyla ilgili çok sayıda yakınma geliyor. Doğrudan çiftçilerimiz, odalarımız bu konudaki faaliyet gösteren kooperatiflerimiz büyük bir sıkıntı yaşadıklarını ve merada, kapalı alanlarda ya da koruluk alanlarda yapılması gereken hayvancılığın zeytin arazilerine yansıtılması sonucunda zeytin ağaçlarının büyük zarar gördüğünü ve bütün bunların kayba sebebiyet verdiğini Tarım Müdürlüklerimiz resmen tescil ediyorlar. Geçtiğimiz yıl bu konuyla ilgili bize intikal eden bütün hadiseleri değerlendirerek bir genelge yayınlamıştık. İlk defa Balıkesir’de zeytin üreticisinin bu zararlardan etkilenmesini önlemeye yönelik aldığımız bu karar sonucunda genel kolluk birimlerimiz idari yaptırım uygulamaya başlamışlardır. Bunun kısmi olarak olumlu sonuçlarını almış olmamız bizi sevindirmekle birlikte alınan bu tedbirin maalesef yeterli olmadığını değerlendiriyoruz. Yine zeytin arazilerinin içerisinde hayvanları görüyoruz. Bu tedbirlerimizi devam ettireceğiz. Yani hırsızlık konusunda olduğu gibi zeytin arazilerinin korunması, hayvan zararlarından etkilenmesinin önlenmesi noktasında da kararlılığımızı sürdürüyoruz. Buradan bir çağrı yapmak istiyorum. Hem zeytinliklerde meydana gelen tüm hırsızlıkları hem de zeytin arazilerinde hayvan otlatılması konusunda bölgedeki bütün vatandaşlarımızın ve bütün üreticilerimizin duyarlı olmasını, bu durumu benimsememesi ve buna yönelik yapılan çalışmalara destek vermesi gerektiğini düşünüyorum. Vatandaşlarımızın, üreticilerimizin katkısı ve desteğiyle daha güçlü hale gelecektir.” şeklinde ifade etti.
Vali Şıldak’tan Önemli Çağrı
Yeni bir sezonun arifesinde hırsızlıklar konusunda tüm birimlerin teyakkuz halinde alanda olacaklarını vurgulayan Şıldak, “Biz hayvancılık konusunda vatandaşlarımıza şu çağrıyı yapıyoruz; hayvancılığın şartları, yapılma koşulları bellidir. Lütfen bir faaliyeti yaparken başka bir üreticinin malına, onun ürününe zarar vermeme noktasında hassasiyet gösterin. Böyle bir uygulamanın yanlış olduğu muhakkaktır. Zeytincilik Kanununun bütün koşullarının uygulanması halinde bu alanlarda hiçbir hayvancılık faaliyetinin olmaması gerektiği malumdur. Bu noktadan baktığımızda bütün hayvancılık yapan üreticilerimizi duyarlı olmaya, bu kurala saygılı olmaya davet ediyorum.” şeklinde çağrıda bulundu. (10numarabasın)