Çin’in Yeniden Açılması Dünya Ekonomisini Nasıl Alt Üst Edecek?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çin'in Yeniden Açılması Dünya Ekonomisini Nasıl Alt Üst Edecek?Çin’in Yeniden Açılması Dünya Ekonomisini Nasıl Alt Üst Edecek?
Bir ölüm, büyüme ve enflasyon hikâyesi…
Üç yılın büyük bir bölümünde -tam olarak 1.016 gün- Çin dünyaya kapalı olacak. Yabancı öğrencilerin çoğu pandemi başladığında ülkeyi terk etti. Turistler ziyaret etmeyi bıraktı. Çinli bilim adamları yabancı konferanslara katılmayı bıraktı. Expat yöneticilerinin Çin’deki işlerine dönmeleri yasaklandı. Dolayısıyla ülke, “sıfır covid” politikasının son kalıntılarını da terk ederek 8 Ocak’ta sınırlarını açtığında, ticari, entelektüel ve kültürel temasın yenilenmesinin, çoğu iyi huylu olmak üzere çok büyük sonuçları olacaktır.
Ancak önce korku olacak. Çin’in içinde virüs tüm hızıyla devam ediyor. Her gün on milyonlarca insan buna yakalanıyor. Hastaneler dolup taşıyor. Sıfır covid politikası uygulamaya konulduğunda (bireysel özgürlükler için büyük bir maliyetle) birçok hayat kurtarmış olsa da, hükümet ilaçları stoklayarak, daha fazla yaşlıyı aşılayarak ve hangi hastaların tedavi edileceğine karar vermek için sağlam protokoller benimseyerek gevşemeye uygun şekilde hazırlanamadı. nerede. Modellememiz, virüsün kontrolsüz bir şekilde yayılması durumunda önümüzdeki aylarda yaklaşık 1,5 milyon Çinlinin öleceğini gösteriyor.
Yabancıların yardım etmek için yapabileceği pek bir şey yok. Zayıf görünme korkusuyla Çin hükümeti, Avrupa’dan gelen ücretsiz, etkili aşı tekliflerini bile reddediyor. Ancak dünyanın geri kalanı, Komünist Partinin büyük u dönüşünün ekonomik etkilerine hazırlanabilir. Bunlar pürüzsüz olmayacak. Çin ekonomisi, özellikle yerel yetkililer rotayı tersine çevirir ve vakaları azaltmak için kasabaları kapatırsa, ilk çeyrekte daralabilir. Ancak nihayetinde ekonomik faaliyet, Çin’in mal, hizmet ve emtia talebiyle birlikte keskin bir şekilde toparlanacak. Etki, Tayland sahillerinde, Apple ve Tesla gibi şirketlerde ve dünya merkez bankalarında hissedilecek. Çin’in yeniden açılması, 2023’ün en büyük ekonomik olayı olacak.
Yıl ilerledikçe ve covid dalgasının en kötüsü geçtiğinde, hastaların çoğu işine dönecek. Alışveriş yapanlar ve gezginler daha özgürce harcayacak. Bazı ekonomistler, 2024’ün ilk üç ayında GSYH’nin 2023’ün sıkıntılı ilk çeyreğine göre onda bir daha yüksek olabileceğini tahmin ediyor.
Parti buna güveniyor. Beceriksizliğinin katlandığı trajediye göre değil, ardından gelecek ekonomik toparlanmaya göre yargılanmayı umuyor. Xi Jinping’in yıl sonu konuşmasında parti şefi, pandemi işçilerine görevlerine cesurca bağlı kaldıkları için teşekkür etti ve önlerindeki “zorlu zorluklara” selam verirken, “Umut ışığı tam önümüzde” sözü verdi. 2023’te hızlı bir ekonomik canlanma olasılığını vurgulayarak ve parti yönetimi altında yükselen bir Çin’de yaşamaktan gurur duymak için nedenler sunarak, pandemiyi geçmişe bakmaya hevesli görünüyordu.
Çin’in kendi kendine uyguladığı tecridin sona ermesi, Çin harcamalarına bağımlı olan yerler için iyi bir haber olacak. Phuket’teki oteller ve Hong Kong’daki alışveriş merkezleri, Çinliler evlerine kapatıldığı için sıkıntı yaşadı. Şimdi müstakbel gezginler seyahat web sitelerine akın ediyor. Trip.com’daki rezervasyonlar 27 Aralık’ta bir önceki güne göre %250 arttı. Ekonomistler, Hong Kong için zaman içinde %8’e varan bir GSYH artışını kaleme alıyorlar. Çin’in tükettiği malların ihracatçıları da bundan faydalanacak. Ülke dünya petrolünün beşte birini, rafine bakır, nikel ve çinkonun yarısından fazlasını ve demir cevherinin beşte üçünden fazlasını satın alıyor.
Ancak başka yerlerde, Çin’in toparlanmasının acı verici yan etkileri olacak. Dünyanın çoğu yerinde daha yüksek büyümede değil, daha yüksek enflasyon veya faiz oranlarında kendini gösterebilir. Merkez bankaları zaten enflasyonla mücadele etmek için çılgın bir hızda oranları artırıyor. Çin’in yeniden açılması fiyat baskısını rahatsız edici derecede artırırsa, para politikasını daha uzun süre sıkı tutmak zorunda kalacaklar. Batı’nın çoğu da dâhil olmak üzere emtia ithal eden ülkeler bu tür bir aksama açısından en büyük risk altındadır.
Petrol piyasasını ele alalım. Artan Çin talebi, ekonomileri yavaşlarken Avrupa ve Amerika’daki sendeleyen tüketimi fazlasıyla telafi etmelidir. Bir banka olan Goldman Sachs’a göre, Çin’de hızlı bir toparlanma, Brent tipi ham petrolün varil fiyatının bugünün fiyatlarına göre çeyreklik bir artışla (yine de Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden sonra ulaştığı yüksekliklerin altında olmasına rağmen) varil başına 100 dolara çıkmasına yardımcı olabilir. Artan enerji maliyetleri, enflasyonu dizginlemenin önündeki başka bir engel olacaktır.
Avrupa için, Çin’in yeniden açılması, yılın ilerleyen zamanlarında gaz arzı konusunda kayıtsız olmamak için başka bir neden. Sıfır covid, Çin’in gaz talebini bastırarak, Avrupa’nın 2022’de depolama tanklarını doldurmasını normalde olacağından daha az maliyetli hale getirdi. Çin’de güçlü bir toparlanma, sıvılaştırılmış doğal gaz ithalatı için daha fazla rekabet anlamına gelecek. Aralık ayında, bir tahminci olan Uluslararası Enerji Ajansı, kışın tam zamanında başladığı bir senaryo konusunda uyarıda bulundu.
 
Kaynak : https://www.economist.com/leaders/2023/01/05/how-chinas-reopening-will-disrupt-the-world-economy?
Haber: Güneş Altuner

Çin’in Yeniden Açılması Dünya Ekonomisini Nasıl Alt Üst Edecek?