Hukuk Devleti tehlikede mi?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hukuk Devleti tehlikede mi?Bremen Eyalet Milletvekili hukukçu Dr. Oğuzhan Yazıcı (CDU) öncülüğünde gerçekleşen “Hukuk devletimiz tehlikede mi?” konulu panelde, Bremen’de emniyet ve yargıda işlemlerin yavaş ilerlemesinin nedenleri ve tehlikeleri konuşuldu.

Gülsüm Tan
BREMEN – Bremen Hıristiyan Demokrat Parti(CDU) eyalet meclisi üyesi hukukçu Dr. Oğuzhan Yazıcı (CDU), yönettiği “Hukuk devletimiz tehlikede mi?” konulu panelde, Bremen’de emniyet ve yargıda işlemlerin yavaş ilerlemesinin nedenlerini, Bremen Polis Birliği Başkanı Nils Winter ve Bremen Hakimler Birliği Başkanı Dr. Andres Helberg ile konuştu. Bremen Basın Kulübü’nde gerçekleşen etkinlikte Polis Birliği Başkanı N. Winter, gecikmelerin polis memuru sayısının yeterli olmadığından kaynaklandığını belirterek, ”2900 meslekdaşımız görevlerini layıkıyla yerine getirmeye çalışıyorlar. Bu sayı günümüzde maalesef yeterli değil. 152 yeni polis memurumuz gelsede, bi o kadarda emekliye ayrılacak meslekdaşımız bulunuyor. Uzman memurlara ihtiyacımız var” dedi.

Bremen Hakimler Birliği Başkanı Dr. Helberg, aynı sorunun yargıda da olduğunu belirtirken, personel eksikliğinden cezai takibatın 6 aydan 14 aya uzdığını belirterek, “Dava dosyaları savcılığa çok geç ulaşıyor. İyi meslekdaşlarımız dahil edildi fakat yeterli değil” diye konuştu. Son yıllarda bazı şiddet olayların azaldığı Bremen’de sokak kavgalarınının arttığı ve gençlerin polis ve mahkemede saygısızca davranmaları eleştirildiği panelde, polisin gerekli yerlerde kontrolünü yaptığını, devlet otoritesine saygılı olmaları da eğitimden geçtiği dile getirildi. Dr. Yazıcı, “Hukuk devletimiz tehlike altındadır. Son gelişen olaylardan sonra böyle bir panel düzenleyerek duruma dikkat çekmek istedik. Macaristan ve Polonya gibi Avrupa devletlerinde göründüğü gibi hukuk devletinin korunmadığında yaşanan sıkıntıları görüyoruz. İktidara gelen bir siyasi akımın ilk icraati hukuka müdahale ve hakimlerin özgürlüğünü kısıtlamak oluyorki bu çok tehlikelidir” diye misal verdi.

Poliste olan personal eksikliği sıkıntısının mahkemelerde de yaşandığını belirten Dr. Yazıcı, “Bilindiği gibi altı ay önce bir insanı canice katlettikleri iddiasıyla gözaltında bulunan 3 fail serbes bırakıldı. Hatta birisi itiraf da etmişti. Gözaltı süresi 6 aydır. Personal yetersizliğinden dolayı bu süreç dolduğu için dava açılamadı. Kimbilir kaç cani bu nedenle aramızda gezmektedir. Toplumun hukuk devletine güvenmesi gerekir” dedi. Bremen’deki mevcut hukümetin Bremen bütçesi yeterli olmadığını belirterek yıllardır memur sayılarını düşürdüğünü söyleyen Yazıcı, kısıtlamalar, memur sayısı artırılmalı ifadesini kullandı. (Erdal Altuntaş)

Hukuk Devleti tehlikede mi?