Türkiye Sakatlar Derneği Aydın Şube Başkanı Zeliha Gündoğdu, derneklerinin faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.
Mehmet Aydın – AYDIN – Birlik Haber Ajansı (BHA)
1958 yılında ilk ismi olan “Felçliler Derneği” olarak hayata geçirilen Türkiye Sakatlar Derneği Aydın Şube Başkanı, emekli ve aynı zamanda Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü komisyon üyesi olan Zeliha Gündoğdu, dernek projelerinin yanı sıra engelli bireylerin yaşamlarının zorluğundan şöyle söz etti.
‘’Benim %42 ortopedik engelim var. Ama ben bu engeli yıllarca kendimde engel olarak görmedim. 2019’da Türkiye Sakatlar Derneği Aydın Şube Başkanı seçildiğimde, engelli arkadaşların hayatlarının zorluğuna daha yakından tanık oldum. Ben kendimi engelli olarak görmediğim, her işimi kendim yapabildiğim için zorluk nedir çok fazla bilmiyormuşum. Engelli arkadaşlarımızın yaşam şartları o kadar zor ki, bunu kelimelerle ifade etmem bile çok zor. Aydın Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünde komisyon üyesiyim, Müdürümüzle ve Valiliğimizle beraber iş birliği içerisinde yaptığımız çalışmalarda, Aydın’da 40.364 adet engelli birey olduğu ortaya çıktı. Fakat bunlar resmi veriler, kırsal kesimlerdeki aileler çocuklarının engelini saklayabiliyor. Sadece Aydın için bu çok üzücü bu sayı. İnsanlarımız engelli bireylere ikinci sınıf vatandaş olarak bakıyor ama hayır öyle değil. Her insan potansiyel bir engelli adayıdır. Derneğimiz 2016-2019 yılları arasında kapalı kalmış ve üyelerimiz takip edilmemişti. Ben 2019’da göreve geldikten sonra muhtarlıklarımız aracılığıyla üye takibine yeniden başladık ve derneğimizi genel merkezimizle beraber aktif hale getirdik. Şu an hali hazırda 253 adet üyemiz var. Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü’nün araştırması sonucunda derneğimizin şu an Aydın’da bir numaralı dernek olduğu ortaya çıkmıştır. Bizim derneğimiz, İç İşleri Bakanlığı’na bağlı kurumsal bir dernek, Kızılay’dan sonra Türkiye’de ikinci sırada geliyoruz. Ara ara düzenlediğimiz etkinliklerle dernek üyelerimizle kahvaltılarda buluşuyoruz. Her yıl engelliler haftasında tüm siyasilerin ve STK’ların katıldığı yemekler organize ediyoruz. Geçen yıl 4 Mayıs’ta da Büyükşehir Belediyesi ile beraber ağaç dikme kampanyası yaptık her engellinin bir ağacı olmuş oldu. Bütün bu başarı tek başıma bana ait değil, yönetim kurulundaki arkadaşlarımla, üyelerimizle beraber, gönüllü olarak bu işi başardık. Engellilerin hayatları çok zor ve maaşları çok düşük, fakat en zoru da engelli bir bireyin annesi olmak.
‘’NEDEN MİLLETVEKİLİ ADAY ADAYIYIM?’’
‘’Ben aynı zamanda CHP Milletvekili aday adayıyım, ben engelli arkadaşlarımdan duymayana kulak, görmeyene göz, yürüyemeyene ayak olmak için, tüm engellilerin sözcüsü olacağım. Mecliste onları temsil etmek için elimden gelen her şeyi yapacağım. Bunun yanı sıra bir kadın olarak bir anne olarak her gün kadınlarımız öldürülüyor, hakkımızı savunan hiç kimse yok ben de İstanbul Sözleşmesinin tekrar yürürlüğe girmesi için elimden gelen desteği vereceğim. ‘’
Derneklerinin bağışlarla ve geri dönüşüm eşyalarıyla ayakta kaldığını belirten Gündoğdu, Mavi Kapak kampanyasının önemini vurguladı; ‘’Mavi Kapak kampanyasında sayı her zaman tutmasa da damlaya damlaya göl oluyor. Özellikle bizden tekerlekli sandalye talebi çok oluyor, üyelerimizin ihtiyaçları için son hızla çalışmaya devam ediyoruz.’’ diyerek sözlerini noktaladı. (Birlik Haber Ajansı-BHA)