ESKİ BELEDİYE BAŞKANI NİZAMETTİN AYDIN, ŞEHRİN DEPREM RİSK TABLOSUNU ANLATTI

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ESKİ BELEDİYE BAŞKANI NİZAMETTİN AYDIN, ŞEHRİN DEPREM RİSK TABLOSUNU ANLATTISaadet Partisi Tokat İl Başkanlığında İl Başkanı Bilal Metehan Aydın, Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Başkanı Nizamettin Aydın’ın katılımıyla bir basın toplantısı yaptı. Toplantıda konuşan 1994-2004 yılları arasında Tokat Belediye Başkanlığı görevi yapan Nizamettin Aydın, “ Kentsel dönüşümü rantsal dönüşüme dönüştürmeden, depreme dayanıksız bölgelerden başlanılmalı” çağrısı yaptı

Saadet Partisi Tokat İl Başkanlığında İl Başkanı Bilal Metehan Aydın, Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Başkanı Nizamettin Aydın’ın katılımıyla bir basın toplantısı yaptı. Toplantıda konuşan 1994-2004 yılları arasında Tokat Belediye Başkanlığı görevi yapan Nizamettin Aydın, 1999 yılında yaşanana Marmara Depreminin ardından Tokat Belediyesi olarak neler yapılması gerektiğini araştırdıklarını ve istişareler sonucunda, 1939’da 7.8’lik bir depreme maruz kalmış olan Tokat’ın, her an yeni bir deprem riski ile yüz yüze gelebileceği gerçeğini dikkate alarak, özellikle şehrin zemin durumunu detaylıca bilmek istediklerini anlattı.

Bu konudaki çalışmaları, tahminlerle veya çıplak gözle yapılan gözlemlerle değil, bizzat arazide yapılacak sondaj çalışmaları ile tespit edip, imar planlarına esas olacak jeolojik ve jeoteknik etüt raporu hazırlanmasına, imar paftalarının da bu rapor doğrultusunda yenilenmesine karar verildiğini söyleyen Nizamettin Aydın, sondaj ve zemin etütlerinin, Belediye imkânlarıyla mümkün olamayacağını dikkate alarak, Tokat’ta yeraltı su kaynakları konusunda ciddi çalışmalar yapmış olan Tokatlı Prof. Dr. Baki Canikli önderliğinde, Ankara Üniversitesi ile 2000 yılı sonlarına doğru 7269 sayılı yasa çerçevesine anlaşarak sondaj çalışmalarını başlattıklarını hatırlattı.

Şehrin farklı bölgelerinde 67 ayrı noktada ve farklı derinliklerde olmak üzere bin 300 metre sondaj yapıldığını bu sondajlardan alınan zemin numunelerinin laboratuar sonuçlarına göre zeminin taşıma kapasitesi, sıvılaşma durumu ve penatrasyon direnci tespit edildiğini anlatan Aydın, bu değerlere göre şehrin ilk depremsellik haritaları hazırlanarak imar paftalarına işlendiğini, 2001 yılı şubat ayında da bu paftalar Bayındırlık Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğünce onaylanarak yürürlüğe konulduğunu söyledi.

“GÖREV SÜREMİN SONUNA KADAR BU KRİTERLERE UYULDU”

1994-2004 yılları arasında Tokat Belediye Başkanlığı görevi yapan Nizamettin Aydın, açıklamasını şöyle sürdürdü: Bu çalışmalar sonucunda şehrimiz ; 1- Yerleşime uygun olmayan alanlar 2- Önlemli alanlar 3- Yerleşime uygun alanlar şeklinde 3 ana bölgeye ayrılarak, kat adedi çoğunluk bölgelerde 3-4 katla sınırlandırıldı. Görev süremin sonuna kadar bu kriterlere uyuldu ise de maalesef benden sonra bugün ki duruma dönüldü.”

DEVAMINDA ALINAN KARARLARI HATIRLATTI

Deprem gerçeği sebebiyle yaptığımız yenilikler elbette ki, imar paftalarının deprem gerçeği dikkate alınarak yenilenmesinden ibaret değildi. Bu husus da aşağıdaki şu kararları da aldık. Demir kalitesini ve işçiliğinin kontrolünü zorunlu hala getirdik. 2- Vibratör kullanımını zorunlu hale getirdik. 3- Elle beton dökümünü yasaklayıp Belediyemiz kum ocağına yakın bir bölgede Organize Sanayine ait olan bir arsayı beton santrali kurmak amach olarak, Hasan Karcı ve arkadaşlarına (TOKBETSAN’A) tahsis ederek hazır betona geçilmesini sağladık. 4- Fenni sorumluluk mecburiyeti getirdik. 5- Beton mukavemetini ölçmek üzere numune almayı zorunlu hala getirdik. 6- Erken kalıp sökümüne mani olmak için kontrolleri sıklaştırdık.”

Nizamettin Aydın açıklamasında şu tavsiyelerde bulundu: 1-2001’deki imar şartlarına uyulmalı. 2- Gerekirse, yeni teknolojik bilgi, birikim ve imkânlar çerçevesinde imar şartları yeniden belirlenmeli. 3- Bu çalışmalar sonlanıncaya kadar ruhsat verme işlemleri durdurulmalı. 4- Belediye Meclislerinin kat artışındaki yetkileri sınırlandırılmalı. 5- Acil olarak şehrimizdeki mevcut binaların tamamında depreme dayanıklılık testleri yapılmalı. 6- Kentsel dönüşümü rantsal dönüşüme dönüştürmeden, depreme dayanıksız bölgelerden başlanılmalı.

ÖĞRETMENEVİ BİNASI KAÇAK YAPI MI?

Nizamettin Aydın açıklamasında dikkat çeken başka konu ise Tokat Öğretmenevi Binası oldu. Aydın “Şimdi Bayındırlık Bakanlığının imzaladığı bu imar paftalarında bu üç dört vaat yazıyor ise Bizim şehir merkezindeki hatta söyleyeyim, öğretmen evinden başlamak üzere. Öğretmenevi diyorum çünkü ben dönemimde öğretmenevine ruhsat vermedim. Bilmiyorum sonra verdiler mi? Orası ruhsatsız bir binadır. Kaçak yapıdır. Bunun gibi şu anda onun üzerinde üç dört tane bulvarda bina var. Ancak ben bizzat o gündeki imar bakanlığı, Afet İşleri Genel Müdürü ile görüştüm. ‘Gaziosmanpaşa Bulvarı’nda ben bu makamda olduğum müddetçe dört kattan fazla yaptırmam’ demişti. Ne oldu şimdi? Biz zemini de güçlendirdik. Yeni bir teknoloji mi uyguladık? Burası on katı geçti. Tepelerde zaten yirmi beş kat var. Değerli arkadaşlar bu sıkıntıları dile getirmeyi bir görev addettik de ondan söylüyoruz. Bir daha bu hatalara düşülmesin diye. Evet. Tabii biz sadece bu Depremsellik haritalarını hayata geçirmedik. Onun dışında görev bulunduğumuz dönem için bir demir kalitesinin ve demir işçiliğinin kontrolünü zorunlu hale getirdik. Villa kullanımını zorunlu hale getirdik. Fennin sorumluluk mecburiyetini getirdik. Elle beton hazırlanmasını ve dökülmesini yasakladık. Beton mukavemetini ölçmek üzere kullanılacak betondan numune alımını başlattık Erken kalıp sökümüne mani olduk. Burada özellikle üzerinde durmadığım, duymak istedim. Bir husus var. O gün en büyük sıkıntımız Elle beton dökümünü yasaklamak idi” diye konuştu. (Birlik Haber Ajansı-BHA)

ESKİ BELEDİYE BAŞKANI NİZAMETTİN AYDIN, ŞEHRİN DEPREM RİSK TABLOSUNU ANLATTI