Başkan Şimşek, “Yıllardır olası yanlış imar planlarının, tarım arazilerini inşaata çevirmenin çok büyük zararlarını gördük ve görmeye devam ediyoruz. İllerdeki Toprak Kurulları verimli arazilerin imara açılması konusunda daha dikkatli olmalı, kamu yararı maddesi suiistimal edilmemelidir. Toprağın sahibi çiftçi temsilcilerinin Toprak Kurullarında bulunması zorunlu olmalıdır.” dedi.
HAKAN BAKAR SİVAS
“TARIM ARAZİLERİ İMARA AÇILMASIN”
Kahramanmaraş merkezli yaşanan 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde iki depremin ardından deprem bölgelerindeki imara açık tarım arazilerinin felaketin boyutunu gözler önüne koyduğunu, bu durumdan duyduğu rahatsızlığı dile getiren Zara Ziraat Odası Başkanı Zeki Şimşek, “Dün salgın hastalık nedeniyle içinden çıkamadığımız evlerimize, bugün yaşadığımız deprem nedeniyle giremez olduk. Yıkılan evler binlerce vatandaşımıza mezar oldu. Depremler ne ilktir ne de son olacaktır. Bu büyük felakette yapıların sadece güvensiz olması değil, yumuşak zemine sahip tarım alanlarının üzerine yapılması da etkili olmuştur. Deprem sonrası deprem bölgesinde tarım alanlarının imara açılması sorunu vardır. Tarımsal üretim için bulunmaz değerde olan bu toprakların inşaata açılması ve bu yolla yok edilmesi, ülkenin gıda güvenliğini tehlikeye atarken bu topraklar üzerindeki güvensiz yapılaşma, insanlarımızı evsiz barksız bırakmış, binlerce insanımızın canına mal olmuştur. Çürük binalar ve tarım alanlarının yumuşak zemini felaketin boyutunu artırmıştır. İllerdeki Toprak Kurulları verimli arazilerin imara açılması konusunda daha dikkatli olmalı, kamu yararı maddesi suiistimal edilmemelidir. Birçok ilde Toprak Kurullarına çiftçi temsilcisinin çağrılmaması imara açılmayı kolaylaştırıyor. Toprağın sahibi çiftçi temsilcilerinin Toprak Kurullarında bulunması zorunlu olmalıdır.” şeklinde ifade etti.
Yaşanan deprem felaketinden dolayı büyük üzüntü ve endişe duyduklarını kaydeden Başkan Şimşek, “Bilgisini edindiğimiz çalışmalar neticesinde, afetin olduğu alanların geçmişte tarım arazisi olduğu ve su kaynaklarına çabuk ulaşıldığını öğrendik. Tarım arazilerine yapılan imarların iptali ve taşra alanlara yeni şehirleşmenin yapılması hususunda tüm yetkililerin bir araya gelerek ortak bir çalışma gerçekleştirmeleri gerekmektedir.” dedi.
Yıllardır olası yanlış imar planlarının, tarım arazilerini inşaata çevirmenin çok büyük zararlarını gördüklerini ve görmeye devam ettiklerini dile getiren Başkan Şimşek, “İlçemizde de imar planına çok dikkat edilmelidir. Yaşanmış olan bu felaketin bize büyük bir ders vermesi maalesef çok acı olmuştur. Yeni yaşantımızda, yeni şehirlerin kurulacağı alanları doğru tespit ederek deprem ve depreme dayanıklı yeni yerleşkelerin kurulması için tüm tarım arazilerinin imara kapatılması, bu arazilerde tarımsal çalışmalara devam edilmesi hususunda gereğini yöneticilerimizden beklemekteyiz. Çiftçiler olarak bu durumdan huzursuzuz. Bu durumun geleceğe dair kötü bir çalışma politikası olduğunu düşünmekteyiz.” ifadesine yer verdi.
Depremin tarımda da büyük yıkım yaptığını ifade eden Başkan Şimşek, Çiftçilerin üretimi terk etmesinin gıda maddeleri üretiminin azalmasına ve buna bağlı olarak fiyatların da artmasına yol açmaktadır. Depremin can kaybına yol açmakla kalmadığı, ülke ekonomisine, kırsal alana ve hayvancılığa da büyük bir darbe vurdu. Depremden büyük zarar gören 11 ili, bitkisel üretimin ve hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı alanlar üzerinde yer almaktadır. Türkiye’deki hayvan varlığının yüzde 15’i depremin vurduğu bölgede yer almaktadır. Bölgedeki hayvan yetiştiricileri barınma, su ve yem sıkıntısı çekerken, sağılan sütler yeterince değerlendirilememektedir. Bizim ilçemize de imar planına dikkat edilmeli tarım arazileri korunmalıdır.” şeklinde konuştu. (Birlik Haber Ajansı-BHA)