Merkezi Şişli’de bulanan Ardahan Dernekler Federasyonu, 23 Şubat Ardahan’ın düşman İşgalinden kurtuluşunun 102. yılında Tam kadro Ardahan’a gelecek.
Ardahan Dernekler Federasyonu’nun organize ettiği 2 Bölgede oturan Ardahan Derneklerinin kahvaltılı toplantısında konuşan ARDFED Genel Başkanı Orhan Çerkez, 23 Şubat’ta Türkiye’deki bütün Ardahan Dernekleriyle Ardahan’da buluşacaklarını söyledi.
Toplantının oturum başkanlığını yapan Şemsettin Şenel, Kahvaltılı toplantının yapılmasana destek sunan Şişli belediye başkanı Muhammet Keskin’e, Hülya Keskin’e ve Kâğıthane Belediye Meclis Üyesi Kemal Taştan’a teşekkür etti.
Ardahan’ın sorunlarının çok olduğunu bu nedenle ARDAFED ve bütün Ardahan derneklerini sorunları yerinde görmesi için Ardahan’a davet eden ARDAFED Genel Başkanı Orhan Çerkez, “23 Şubat’ta Ardahan’da Ardahan’ın sorunları adlı bir panel yapıp çözümü için yetkililere sesleneceğiz” dedi.
Geçtiğimiz yaz bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Yönetim Kurulu üyeleriyle Ardahan’a gittiğini açıklayan Başkan Çerkez, “Ilgar Dağı, Aşıkşenlik ve Sahara tünel çalışmalarını yerinde inceledik. Tünellerde ışık göründü diye haber yapılıyor ama Ilgar dağı tüneli 20 yılda ancak biter. Bu toplumla dalga geçmektir. Bu nedenle tünellerin açılması ve Ardahan’a tirenin gelmesi için güçlerimizi birleştirmek zorundayız” diye konuştu.
ARDAFED Genel Başkanı Orhan Çerkez konuşmalarını şöyle sürdürdü;
“Federasyonda olumsuzluklar vardı. Ülkenin sorunlarını ve doğduğumuz topraklarla ilgili sorunları çözüm için çaba göstererek ARDA-FED’İ örnek bir federasyon çizgisine getirdik. Bu konuda emek veren bütün yönetim kurulu arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum.
Müsaade edersiniz biraz ARDA-FED’in İlimize yaptığı hizmetlerinden bahsetmek istiyorum. Göreve geldiğimizin 2. ayında Ardahan’da kaliteli eğitimin başlaması için çok amaçlı 4 tane kütüphane kurduk. İçini bütün eksikliklerini tamamlayıp hizmete açtık. İstanbul’dan Ardahan’a götürdüğümüz Sinema yönetmenleri bir hafta filim gösterimleri yaptı. Ardahan’da özellikle çocuklar filime doydu. Yine Öğreneceğimizin isteği üzerine 100 adet satranç takımı Ardahan’a gönderdik. Yurtlarda öğrenci yatağına ihtiyacı vardı, 400 tane öğrenci yatağı gönderdik. Öğrencilerimizin üşümemesi için Milli Eğitim’e 337 tane kışlık mont ve bot gönderdik.
Yine bu yıl öğrenciler üşümesin diye çok sayıda mont bot gönderdik. Ufak yapılan hizmetlerden bahsetmek istemiyorum. Ardahan’ının bütün sorunlarına duyarlı olduk. Ardahan’da Kura nehirin sorunu vardı. Tünelle Karadeniz’e aktarılacaktı. Mahkemeyi kaybetmiştik biliyorsunuz. Ardahan kamuoyunda büyük bir iz bırakmıştı. İptal edildi diye bir haber çıktı ama resmi olarak bir açıklama yapılmadı. Biz Federasyon olarak takip ediyoruz Yalnızcam kayak merkezimiz var kayak merkezi kurulduğu günden itibaren tam anlamıyla çalışmıyor. Çünkü kışın ihaleye çıkıyor alan firma zamandan dolayı kendisini kış sezonuna hazırlayamıyorlar.
Ardahan’a giden turistlerin konaklayacak altyapı yok. Şehrin kültürel doğal güzellikleri de tarihi eserlerdir bunlar ön plana çıkarıp tanıtmamız gerekiyor tabii bu eksiklikleri birlikte takibini yapacağız. Yalnızçam Kayak tesislerinde şu an itibariyle kar yok. Bu nedenle kayak sezonu hale başlamadı bu nedenle Yönetim Kurulu arkadaşlarımız bir çalışma içerisinde girdi Suni Kar Makinesi için bir rapor hazırladık.
BİR İSKELEYİ BİLE ARDAHAN’A ÇOK GÖRÜYORLAR
Çıldır gölü ile ilgili sorunlar var biliyorsunuz. Bir teknemiz var ama geçtiğimiz aylarda başka bir il’ee verilecekti. Kamuoyu baskısıyla vazgeçtiler. Bir iskelemiz olmadığı için yazın gelen yerli yabancı turistler Çıldır Gölünde tura çıkamadılar. Ne kadar acı değimli. Bir iskeleye bile Ardahan’a çok görülüyor. Biz gittik üzerine çadır çekilmiş teknenin önünde basın açıklaması yaptık. Dana sonra Belediye Başkanı iskelenin yapılacağını sosyal medya hesabından müjdelemiş. Başka memleketlere fabrikalar yapılıyor, bir iskele bize verilmiyor. Çok şanssız bir iliz, 100 yıldır yatırım alamıyoruz. Ama biz ilin kaderini değiştirmeye adayız. Hep birlikte başaracağız.
Ardahanlı çok sayıda ulusal basın mensubu hemşehrimiz var. Ama hiç kimse Ardahan’ın sorunlarını haber değeri yokmuş gibi gündeme taşımıyor. İş adamlarımız derneklerden soğumuş, derneklere gelmiyorlar, federasyonlara gelmiyorlar. Belki haklı tarafları vardır gidip görüşüp nedenini bizzat öğrenmemiz lazım. Federasyon olarak Ardahan’ın sorunlarını ciddi bir şekilde masaya yatırıp samimi bir şekilde takibini yapmak için çaba gösteriyoruz. Bu konuda sizlere ve bizlere büyük iş düşüyor.
Ardahan’da yaşamın ne kadar zor olduğunu hepimiz biliyoruz, insanlar çaresiz. Gençler işsiz. Yaşam alanları çok dar ama Büyük şehirlerde her türlü sosyal etkinlikler ve yaşam alanı var. Herkes parasına göre yaşıyor. Ardahan’a git saat 6.00’da hayat bitiyor. 6’’da öğrenci yurttan şehre inmiyor. Köylü saat dörtte köyüne gidiyor. Ardahan’daki esnaf ne yapacak kimse olmayınca oda kapatıp gidiyor. Beş tane kafe kalıyor yani sosyal yaşantı yok. Düşünün bir şehrin kütüphanesi yok. Sineması yok. Tiyatrosu yok. Yani gençleri oraya bağlayacak bir neden yok.
ARÜ ÇALIŞTAYI’NIN SONUÇ BİLDİRGESİNİ BEKLİYORUZ
Bizim Baba ocağında bağlarımız var. Babamız annemiz kardeşimiz abimiz dayımız orada bu nedenle İlimizin sorunlarının çözümü için hep birlikte hareket etmeliyiz. Bu yıl üniversitede bir çalıştay oldu. Çalıştaya bizde katıldık. Gerçekten çok faydalı oldu.
Sonuç bildirgesi yani kitapçık yayınlanacaktı daha elimize geçmedi.
KAPI ARDAHAN’DA, İŞLEMLER KARS VE KARADENİZ’DE YAPILIYOR
Ardahan’ın sorunları ve çözüm önerilerini içinde barındıran kitapçık çıktığında Federasyon olarak İstanbul’da büyük bir toplantı yapıp sorunların çözümü için yeni bir yol haritası oluşturacağız. Sınır kapılarında işlemler 3 saat sürdüğü için tırlar 3 saat bekliyor.
Kapılarda cihazlar mı eksik, personel mi yetersiz tam bir bilgi vermiyorlar. Gümrük Müdürülüğü Kars’ta Bölge Müdürlüğü Karadeniz’de, kapı Ardahan’da, işlemler Kars ve Karadeniz de yapılıyor. Bu süreçte bölgede konaklama yeri yok banyosu yok. Yiyecek yeri yok. Bu sıkıntıların giderilmesi içinde bir çözüm önerisi hazırlayacağız. O kadar sorun var ki çözülmesi için STK’lar, Siyasiler, İş adamları, gazeteciler ele ele verip çözümü hızlandırmalıyız. Bu arada kahvaltıyı organize eden Sahahat Kaya, Şemsettin Şenel ve Ekrem Tekçe’ye teşekkür ARDAFED adına teşekkür ediyoruz.”
Daha sonra konuşan Kağıthane Ardahan Kağıthane Ardahan Dernek Başkanı Atilla Çelik, ARDAFED genel başkan Yardımcısı Gülcemal Fiden, Gazeteci Mustafa Küpeli ve Dernek Başkanları Ardahan’ın sorunlarını anlatarak çözüm önerilerini de sundular. Toplantıya katılan CHP İstanbul Milletvekili, TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Av. Turan Aydoğan da katılarak başarılar dileri.
TOPLANTIYA YOĞUN KATILIM OLDU
Ardahan Dernekler Federasyonu’nun organize ettiği 2 Bölgede oturan Ardahan Derneklerinin kahvaltılı toplantısına, Ardahan Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Orhan Çerkez, Başkan yardımcısı Gülcemal Fidan, Danışma Meclis üyesi Mustafa Küpeli, Genel Başkan Yardımcısı ve Kadın kolları başkanı Sabahat Kaya, Genel Başkan yardımcısı Ekrem Tekçe, Genel Başkan yardımcısı Hanifi Gültekin, Yönetim Kurulu Üyesi Sönmez Küpeli, Yönetim Kurulu üyesi Özcan Düğmeci,, Denetleme Kurulu Başkanı Şemsettin Şenel, Kağıthane Ardahan Kağıthane Ardahan Dernek Başkanı Atilla Çelik, Sulakyurt Dernek Başkanı Yener Bayrakçı, Değirmenköyü Dernek Başkanı Halim Bilgin, Çataldere Dernek Başkanı Murat Ulutaş, Kıraç Köyü Dernek Başkanı Muharrem Balcı, Akyaka köyü Dernek Başkanı Orhan Bulut, Çetinsu Köyü Dernek Başkanı Olgun Keskin, Açıkyazı Dernek Başkanı Engin Kolik, Edegül Dernek Başkanı Aytaç Şentürk, Kartalpınar Dernek Başkanı Yusuf Kalkan, Balıkçılar Dernek Başkanı Erhan Ulutaş,Ölçek Dernek Başkanı Akın Aslan, Çamlıçatak Dernek başkanı Özgen Işık, Gürçayır Dernek Başkanı Hikmet Şero, Küçüharziyan Dernek Başkanı Özgür Aktaş, Şişli Damal Dernek Başkanı Güvenç İnan, Alagöz dernek başkanı Erol Yılmaz, Bağdeşen Köyü dernek Başkanı Mahmut Bilgin, Büyükarziyen Dernek Başkanı Mahir Işık, çok sayıda Federasyon üyeleri, Dernek üyeleri iş adamları ve Ardahan’lılar katılım sağladı. (Birlik Haber Ajansı-BHA)