GENÇ VE DİNAMİK EKİBİMİZLE ÇALIŞMAYA TALİBİZ

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

GENÇ VE DİNAMİK EKİBİMİZLE ÇALIŞMAYA TALİBİZTokat Ziraat Odası Başkan Adayı Ali Demir, 7 yıldır başkanlığını yürüttüğü Tokat İl Arı Yetiştiricileri Birliği’nde yaptıklarını örnek verirken, Tokat Ziraat Odası’nda çok daha ötesini yapabilecek ortama talip olduklarını vurguladı.
 
Hüseyin KÖMÜR – TOKAT – Birlik Haber Ajansı (BHA)
 
 
Tokat Ziraat Odası’nın Şubat ayı içerisinde yapılması öngörülen Genel Kurulu’nda Meclis ve Yönetim Kurulu Başkanlığına talip olan Tokat İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Demir, neden aday olduğuna dair açıklamada bulundu, vaatlerini dile getirdi.
 
 
 
“TOKAT TARIM ŞEHRİ AMA ZİRAAT ODASI SAHADA YOK GİBİ”
 
Tokat Ziraat Odası Başkan Adayı Ali Demir, 40 yıldan buyana hali hazırda oda yönetiminde olan bir irade varken, Ziraat Odası’nın varlığını sahada göremediklerine dikkat çekti. Genç ve dinamik bir ekiple Yönetime talip olduklarını vurgulayan Başkan adayı Demir, öncelikli vaatlerinin başında Tokat’a Toprak Mahsulleri Ofisi kazandırmayı öne çıkardı ve tarıma yapılacak yatırımın geleceği kurtaracağına değindi.
 
“TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ’Nİ KURDURACAĞIZ”
 
Tokat Ziraat Odası Başkan Adayı Ali Demir gazetemize açıklamasında “İlimizde tarım hayatın en önemli gerçeklerinden biri, geçim kaynağımız. Ama görüyoruz ki 40 yıllık dönemde ilimizin Ziraat Odası Yönetimi tarafından yapılmış bir hizmet olarak bir mevcut hizmet binasını ve bir makam aracını görüyoruz. Bu da Tokat gibi tarım şehrini üzen bir durum. Tokat’ımızda Merkez’de ve büyük çiftçilikle uğraşan bölgelerde bir Toprak Mahsulleri Ofisimiz bulunmamakta. Sadece Zile’de ve Artova’da alım gerçekleşiyor ve bazı yoğun dönemlerde geçici ofisler kuruluyor. Ve biz adımıza tarım şehri diyoruz. İnşallah önümüzdeki dönemde bu görev bize verilirse ne pahasına olursa olsun Merkezimize Toprak Mahsulleri Ofisimizi kurduracağız. Olmazsa olmaz bir durumdur bu bizim için.” ifadelerini kullandı.
 
“ZİRAAT ODASI’NDA PROJE ÜRETECEĞİZ”
 
Tokat Ziraat Odası’nı projeleriyle gündeme getireceklerini vurgulayan Başkan Adayı Ali Demir, hali hazırda başkanı olduğu Tokat İli Arı Yetiştiricileri Birliği’nde DOKAP projelerini kazandırdıkları gibi Ziraat Odası için de DOKAP, İPARD ve OKA Projelerini uygulayacaklarını anlattı. Demir bu husustaki açıklamasında da şunları söyledi:
 
“Tarımsal alt yapıda ciddi eksiklerimiz var. Ben Tokat’ta Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanıyım. Son 6-7 senelik dönemimizde çok ciddi projelerimiz oldu. Üyelerimiz için ilaçları ücretsiz karşıladık. Arı yemi, petek dökümü, mum presi, bal paketleme tesisi ve bölgede tek olan damızlık tesisi gibi Türkiye’ye örnek çalışmalarımızla Birliğimize 20 milyon liralık yatırım getirdiğimiz gibi üyelerimize de 40 milyon liralık destekte bulunduk. Arıcılar Birliği, Koyuncular Birliği, Manda Yetiştiricileri Birliği, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği vasıtasıyla bir çok proje uygulandı. Bu projelerin hiçbirinde Ziraat Odasını görmedik. Hep bir bahaneleri oldu, bütçelerinin olmadığı vurgulandı. Ama baktığımızda birliklerin 10-15 katı fazlası bütçesi var Ziraat Odası’nın. Maalesef biz Ziraat Odası’nı sahada göremiyoruz. Sağ olsunlar delegelerimizin teveccühü ve talebiyle Tokat Ziraat Odası’nda proje eksikliğini gidermek için ekibimizle birlikte adaylığımızı açıkladık. Çiftçilerimizin arasına girdik, sorunları yerlerinde tespit ettik, bunlarla ilgili ciddi anlamda alt yapı çalışmamız oldu. Bu dönem delegasyonda değişim oldu. Eskiden babadan oğula gibi süren delegasyon yapısı bu dönem oldukça değişti, delegeler bilinçli ve sektörü takip edenlerden oluşmakta. Nasip olursa seçimleri kazanırsak, hiç durmadan, ara vermeden, çiftçilerimizi rahat ettirmek için, hanelerine daha fazla gelir sokmak için sahada ciddi mücadeleler vereceğiz. Sadece cenaze, düğünde olan bir Ziraat Odası değil de yağmurda, doluda, kuraklıkta çiftçisinin yanında olan, çiftçisinin derdini ilimizin vekillerine, valisine taşıyan, gerektiği yerde Bakanlıkta hakkını arayan bir yönetim tarzı oluşturacağız. Ekibimiz ciddi anlamda genç ve dinamik bir ekip, çalışmaya talibiz. Tüm halkımızdan da desteklerini bekliyoruz.”
 
PROJELERİ
 
Tokat Ziraat Odası Başkan Adayı Ali Demir’in Başkan seçilmesi halinde yapmayı vaat ettiği projeleri özetle şöyle olacak:
 
Tarım Market Projesi, Analiz Laboratuvarı Projesi, Mevcut Hizmet Binası’nın iyileştirilmesi Projesi, Çiftçi Akademisi Kurulması, Geleceğimiz İçin Tohumlar Projesi, Makine Ekipman Parkı Projesi, Lisanslı Depoculuk Hizmeti Projesi, Slaj Paketleme Projesi önemli başlıkları oluşturuyor.
 
İşte o projeler:
 
 
 
ANALİZ VE SU LABORATUARI PROJESİ
 
İlimizde çok yoğun bir kimyevi gübre kullanımı olmasına rağmen topraklarımızın tahlil edilmemiş olması kullanılan bu gübrelerin faydasından çok zarar vermesine yol açmıştır. Toprağa atılan gübre az olursa iyi ürün elde edilemeyeceği gibi gereğinden fazla gübre atılması ise hem ürün için zararlı hem de çiftçi için gereksiz bir harcamadır. Ayrıca hangi çeşit gübrenin atılması gerektiğinin bilinmesi de önemlidir. Yanlış veya fazla atılan gübreler topraklarımızın çoraklaşmasına neden olabilir. İşte bu hatalara düşülmemesi için toprağın hangi çeşit gübreye ve ne miktarda ihtiyacı olduğunun bilinmesi gerekmektedir. Bu ise tarladan alınan numunelerin Laboratuvarda analiz edilmesiyle anlaşılır. Netice olarak uygun gübreleme yapabilmenin birinci şartı toprağı analiz ettirmek ve ürünlerimizin topraktan ne kadar besin maddesi kaldırdığını bilmektir. İlimizde kurulacak olan Toprak Analiz Ve Su Laboratuvarı için Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansına hazırlamış olduğumuz “HER TOPRAĞIN MEYVESİ FARKLIDIR” Projesi ile kurulması planlanan laboratuvarda azot, fosfor, potasyum gibi makro besin elementleri ile demir, çinko, bakır, mangan gibi mikro besin elementlerinin analizleri yapılabilmekte, topraklarımızın asit ve kireç değerlerine bakılabilmektedir. Her Toprağın Meyvesi Farklıdır Projesi sayesinde son teknoloji cihazlar alınacaktır. Bu analizler neticesinde çiftçilerimize uygun gübre tavsiyeleri yapılarak topraklarımızın en iyi şekilde gübrelenmesi sağlanılacak.
 
 
 
SLAJ PAKETLEME PROJESİ
 
Hayvan beslenmesinde çok önemli bir yeri olan ve çiftçilerimiz tarafından bu önemi anlaşılmaya başlanan silajlık yem çok değerli bir besin maddesidir. Silaj biçimden hemen sonra havasız şartlarda saklanmaz ise bozulup çürümekte ve besleyici özelliğini kaybetmektedir. Paketleme makinesi ile bu sorunlar ortada kalkacaktır. Çiftçilerimizce her ne kadar silaj çukurlarında traktörle çiğneme yoluyla sıkıştırılmaya çalışılsa da, kayıp oranı ortalama yüzde 20’yi bulmakta, hem zahmetli olmakta, hem de yemin hayvan yemliklerine taşınması zor olmaktadır. Yapılan yatırım sadece hayvancılıkla uğraşan çiftçilerime yönelik değildir. Tesislerimizde elde edilen ürün ambalajlandığı ve nakliyatı mümkün olduğu için değerli bir pazar ürünüdür. Bu nedenle Odamız olarak yapacağımız bu hizmet ilimiz ve ülkemiz yem piyasasına önemli bir katkıda sağlayacaktır. Ziraat odası makine parkları projesi ile çiftçimizin hizmetine sunulacaktır.
 
GELECEĞİMİZ İÇİN TOHUMLAR PROJESİ
 
İlimizdeki hububat yetiştiriciliğinde almış olduğumuz verimler istenilen düzeyde değildir. Bunun en önemli nedenlerinden biri kaliteli ve temiz tohumluk kullanımının yeterli düzeyde olmamasıdır. Bu özellikleri taşıyan tohumlukları yapabilecek bir tesis bulunmamaktadır. Tohum eleme tesisi yapılarak çiftçilerimizin hizmetine sunulacaktır. Temizlenip sınıflandırılan tohumluk; ilimizdeki etkili olan bazı hastalık ve zarlılara karşı ilaçlanması sağlanıp kurulacak olan tesiste iki adet selektör bulunacak; biri arpa diğeri ise buğday olmak üzere, tesisimize alınacak arpa ezme ve kırma makinesi ile tohum elemeleri sonucunda ortaya çıkan elek altı diye tabir edilen ve tohumluk vasfı taşımayan ürünler de ezilerek hayvan yemine dönüşecektir.
 
TARIM MARKET PROJESİ
 
Tokat Ziraat Odası olarak sadece evrak işleri ve tarımsal yayım değil çiftçimiz lehine ticari faaliyette bulunulacaktır. Odamız hem kimyevi gübre hem zirai ilaç hem de alet ekipmanlarda ve tohumculukta, sulama ekipmanlarında önemli ve güçlü bayilikleri alarak hem de devletimizin iştiraki olan TİGEM’den direkt tohum bayiliği almak suretiyle sektörde devamlı söz sahibi olacaktır. Alanında uzman ziraat mühendisleri sayesinde masa başında değil arazide hizmet çalışmaları yapılarak hem kullanım hem de üretim aşamalarında hizmet verilecektir. Bu sayede çiftçilerimizin ihtiyacı olan tarımsal giderleri hem kaliteli hem de piyasa değerleri altında maliyetine yakın fiyatlarla ve üstün hizmet anlayışı ile çiftçilerimizin kapısına kadar götüreceğiz. Destek verin üretelim, ithalata son verelim, diyeceğiz.
 
LİSANSLI DEPOCULUK HİZMETİ PROJESİ
 
Bu sistem çiftçilerimizin ürünlerinin güvenli ve sigortalı bir şekilde depolanması, üreticiye finansman imkanı sunulması ve ticaretin kolaylaştırılması amacıyla geliştirilen bir sistemdir. Ürünler devlet garantisinde olup tamamı sigorta kapsamındadır. Lisanslı depolara bu bölgede yetiştirilen buğday, arpa, yulaf, mısır vb. ürünler verilebilecek.
 
MEVCUT HİZMET BİNAMIZIN İYİLEŞTİRİLMESİ PROJESİ
 
Girişte bulunan kiralık işyerleri tohum, yem, gübre, zirai ilaç ve bitki koruma ürünleri satış yeri olarak kullanılacak. 1. katta çiftçilerimizce kullanımı kolaylaştırması için geniş bankolar koyarak daha hızlı hizmet sunulması, bekleme bölümleri yapılması, ÇKS dosyalarının her çiftçi bir ziraat mühendisi ile doldurması her çiftçinin tarım danışmanı olması, masada değil sahada üretilecek ürünün belirlenmesi sağlanacaktır. En üst katta idari bölüm, muhasebe ve 150 kişilik bir toplantı salonu yapılarak çiftçi toplantıları ve eğitimleri yapılması planlanmaktadır.
 
ÇİFTÇİ AKADEMİSİ KURULMASI
 
Çiftçi eğitimleri düzenlenerek tarımsal üretim konularında çiftçilere bitkisel üretim, seracılık, hayvancılık gibi konularda sertifika ile hem üretim ve pazarlama konularında deneyim ve mesleki yeterlilik ile devlet hibelerinden daha fazla yararlanmaları sağlanacaktır. Milli Eğitim Bakanlığı Halk Eğitim Merkezi işbirliği ile her köyümüzde kurslar açılacaktır.
 
ZİRAAT ODASI TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ KAMPÜSÜNDE
 
Tarım İl Müdürlüğünde çiftçi kayıt sistemi biriminin hemen yanına Ziraat Odası Şubesi açılarak üreticilerimiz artık tüm işlemlerini tek çatı altında hayvan sağlığı şubesi, ÇKS birimi ve damızlık sığır yetiştiricileri birliği, damızlık koyun keçi birliği, damızlık manda yetiştiricileri birliği, arı yetiştiricileri birliği gibi birliklerde olan işlemlerini yapabileceklerdir.
 
HİBE VE DESTEKLER
 
İlimizde yaklaşık 20 yıldır faaliyet gösteren ve çiftçilere destekleme hibeleri veren IPARD, TKDK (Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu), OKA (Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı), DOKAP (Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı) gibi kuruluşlardan şu zamana kadar Ziraat Odası olarak faydalanılmamıştır. Odamız çiftçisi bu desteklerden mahrum kalmıştır. Yeni dönemde çiftçilerimiz bu desteklemelerden faydalanarak gelirleri arttırılacaktır. (Birlik Haber Ajansı-BHA)

GENÇ VE DİNAMİK EKİBİMİZLE ÇALIŞMAYA TALİBİZ