KİRACILAR DİKKAT!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KİRACILAR DİKKAT!Kira ödemek için banka hesap numarası bulamıyorsanız, bölgenizdeki sulh hukuk mahkemesine başvurunuz.
 
Hüseyin KÖMÜR – TOKAT – Birlik Haber Ajansı (BHA)
 
Son dönemde fahiş kira artışı nedeniyle ev sahipleri ile kiracılar arasındaki davalarda da ciddi artış yaşandı. Ev sahiplerinin kira yatırmıyor yoluna başvurmak için banka hesaplarını kapatarak hukuki yollar ile kiracısını tahliye ettirmeye çalışıyor.
 
Son dönemde ülke genelinde yaşanan fahiş kira artışı nedeniyle ev sahipleri ile kiracılar arasındaki davalarda da ciddi artış yaşandı. Ev sahiplerinin kira yatırmıyor yoluna başvurmak için banka hesaplarını kapatarak hukuki yollar ile kiracısını tahliye ettirmeye çalışıyor. Tokat’ta da kiraya veren ve kiracı davaları artmış durumda. Konu ile ilgili uzmanlarında açıklama aldık. Emlakçı yönünden uzlaştırılması gerektiği düşünülürken hukuk yönünden kiracının hukuki yollara başvurması gerektiği dile getirildi.
 
 
KİRACILAR BU YOLU İZLEDİKLERİ TAKDİRDE HAK KAYBINA UĞRAMAYACAKLARDIR
 
Kiracıların hak kaybına uğramamaları için bir takım prosedürler olduğu ifade eden Avukat Meryem Çağlar Yaman, “Son zamanlarda ülkemizde kiraya verenler tarafından popüler yapılan bir yöntem, banka hesap numaralarını kapatarak kiracılarını ödemede geçe düşürerek, geç kalınan ödemeler nedeniyle tahliye davasına sürüklenen bir yola başvurmalarıdır. Bununla karşılaşan kiracıların yapması gereken bir takım prosedürler vardır. Kiracıların kira günü geldiği zaman ödeme yapacakları hesap numarasının kapandığını öğrendikleri zaman buna ilişkin belgeleri alarak kira verilen taşınmazın kiraya verildiği yerdeki sulh hukuk mahkemesine bir dilekçe ile başvuru yapıyorsunuz. Kiracılar bu yolu izledikleri takdirde hak kaybına uğramayacaklardır. Bu olay hesap numaralarında olacağı gibi elden kiralarda da kirayı götürdüğünüz zaman kiraya veren kişi kabul etmeyebilir. Sizden fahiş fiyatta kira bedeli isteyerek sizin verdiğiniz bedeli reddedebilir. Yine bu durumla karşılaşan kiracılarında kendilerini tahliye etmek isteyen ev sahiplerini sulh hukuk mahkemelerine bu durumu anlatır bir dilekçe ile başvurmaları gerekmektedir” dedi.
 
 
KİRACILAR, İTİRAZ GEREKÇELERİNİ BELGELENDİRMELİ
 
Kiracıların kirayı ödeyecekleri hesapların kapatılması durumunda beklemeden sulh hukuk mahkemesine dilekçe ile başvurmaları gerektiğini belirterek Av. Meryem Çağlar, “Tahliye davaları iki farklı kanal aracılığı ile yürütülüyor. Bir tanesi icra takibi ve icra mahkemesine dayalı tahliye davaları diğeri ise sulh hukuk mahkemesine dayalı tahliye davaları var. İcra mahkemesi kaynaklı tahliye davaları genellikle kira bedelinin ödenmemesi üzerine kuruludur. Hesap numarasını kapatma veya elden kira kabul etmeme gibi art niyetli kiraya veren icra takibi başlatabilir. Peşine bir sonraki ay tekrar icra takibi başlatabilir. Eğer kiracı dediğimiz gibi sulh hukuk mahkemesine başvurup ödeme yerini tayin ettirmez ise mahkeme kanalı ile iki haklı ihtarda bulunduktan sonra kiraya verenin sözleşme bitiminden itibaren bir ay içerisinde tahliye davası açma hakkı var. İcra takibine maruz kalan kiracıların mutlaka 7 gün içerisinde icra takibine itiraz etmeleri, itiraz gerekçelerini belgelendirmeleri, açılacak olan davalarda da bu şekilde kira ödemelerini düzenli olarak yaptıklarını sözleşmelerini sunarak buna ilişkin savunma yapabilirler” söyledi. (Birlik Haber Ajansı-BHA)

KİRACILAR DİKKAT!