Tokat Olgunlaşma Enstitüsü tarafından 6 aylık ARGE çalışması sonrasında elde edilen bilgilerden Danişmentliler dönemine ait kıyafetler tasarlanarak dikilmeye başladı.
Hüseyin KÖMÜR – TOKAT – Birlik Haber Ajansı (BHA)
Tokat Olgunlaşma Enstitüsü tarafından çalışmalar sonrasında elde edilen bilgiler ışığında 21 kıyafet tasarımı ortaya çıktı. Danişmentli döneminde tarihi mekanlarda kullanılan figürler o döneme ait ve günümüze uyarlanmış tarihi kıyafetlerin üzerine işlendi. Tasarlanan desenler olgunlaşma enstitüsü atölyelerinde usta öğreticiler tarafından dikilmeye başlandı. Danişmentliler dönemine ait kıyafetler olgunlaşma enstitüsünde sergileniyor.
21 KIYAFET 2 YILLIK ÇALIŞMANIN ESERİ
Tokat olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Aslı Gül, “Tokat Olgunlaşma Enstitüsü olarak Danişmentli beyliğine 900 yıllık bir yolculuğa çıktık. Keyifli bir yolculuktu. Çalışmamız 2 yıllık bir çalışmaydı. Çalışmalarımızın ilk 6 ayı ARGE çalışması olarak sürdürdük. Daha sonrasında tasarım çalışmalarımızı yaptık. Kıyafetler giyim ve nakış atölyelerinde üretim halini aldı ve bugün ki koleksiyonu ortaya çıkarttık” dedi.
YAŞAYAN MÜZE FORMATINDA DÜNYADA TEK
Kıyafetlerde kendi atölyelerinde üretilen kumaş ve aksesuarları kullandıklarını ifade eden Gül, “Atölyelerdeki çalışmalarımızda doğal kumaşlar kullanmaya dikkat ettik. Kumaşların bir kısmını da kendi dokuma atölyelerimizde dokuduğumuz kumaşlardan elde ettik. Giyilen çarıklar yine kendi atölyelerimizden yapıldı. Olgunlaşma enstitüleri çok önemli ve dünyada buna benzer örnek çok fazla yok, Türkiye bu anlamda dünyada tek örnektir. Bir çok ülkede müze görebiliyoruz ama yaşayan müze formatında düşünürsek dünyada tek örnek olarak teşkil ediyor. Çünkü biz sadece vitrinlerdeki, sandıklardaki tarihi eserleri görmekle kalmıyoruz. Onları bugüne getiriyoruz ve yeni neslimizin bunlarla temas etmesini sağlıyoruz” diye konuştu. (Birlik Haber Ajansı-BHA)