Son dönemde çırak bulmakta zorlanılan meslekler arasında olan bileyicilik mesleğini icraat eden Metin Kılıç, “Sektörün en büyük sıkıntısı çırak bulamamak” dedi. Yıllardır eşine destek olan Ayten Kılıç da çırak bulamadıkları için eşine destek olduğunu, sanayide bir kadın çalışan olmaktan gurur duyduğunu söyledi.
Mehmet Aydın – AYDIN – Birlik Haber Ajansı (BHA)
Bileyicilik mesleğine ustası ve sanayideki abileri sayesinde başladığını ve 1983’ten bu yana devam ettirdiğini ifade eden Kılıç, “Mesleğe ilkokuldan çıkınca 12 yaşında, 1983 yılında çıraklığa başladım ve 2000 yılından bu yana kendi dükkanımda çalışıyorum. Mesleğe başlamama sanayideki abim ve ustam teşvik etti. Ustam mesleği bana bıraktı. Bu mesleği kendim tercih ettim” diye konuştu.
“BİZDEN SONRASI YOK”
Bileyicilik mesleğinin de diğer meslekler gibi çırak bulmakta zorlandığını ifade eden Kılıç, çırak yetişmediğini ama her ilde 3-5 bileyici ustasının bulunduğunu kaydetti. Kılıç, “Bugün bir mobilyacılık, demircilik, alüminyum doğramacılık bitmedikten sonra bu meslek bitmez. Yurt içinde servis olanağımız var. Çok fazla açılmayarak sadece Ege Bölgesi’nde çalışıyoruz. Her il ve ilçede bu meslekten yapan 3-5 kişi vardır. Bu 3-5 tane arkadaşımızın da o illere yeteceğini düşünüyorum. Yetiştirmek için çırak bulamıyoruz. Zaten sektörümüzün en büyük sıkıntısı bu. Mobilyacı ustası artık yetişmiyor. Herkes okuyayım diye uğraşıyor. Şu anda bizden sonrası yok. Benim burada Aydın’da 4 tane meslektaşım var. Hepsi de tek çalışıyorlar. Çoluğu çocuğu olan çoluğu çocuğu ile birlikte çalışıyor, olmayan da çalışmıyor. Bizden sonrası yok” ifadelerini kullandı.
“ÖNCEDEN MAKİNELER YOKTU”
Bileyicilik mesleğine başladığı zamanlar teknolojik makinelerin olmadığını, insan gücü ile işleri yapabildiklerini ifade eden Kılıç, günde 5 testere bilerken makineleşme ile birlikte artık 30-40 testere bilediklerini vurguladı. Kılıç, büyük şirketler ile çalışmasını ise şu ifadelerle kaydetti: “Bu işi ilk başladığımda büyük makineler yoktu. Manuel makineler vardı. Daha sonra daha güzel makineler ortaya çıktı. Onlarla müşterimize en iyi hizmeti vermeye çalışıyoruz. Burada marangoz, mobilyacı, demirci kesici aletlerinin bilemesini yapıyoruz. Makineleşmeye 1995’ten sonra başladık. CNC makine olarak artık makineler daha çok çoğaldı. Onlarla işimiz yürütüyoruz. Makineleşme çıkmadan önce bu makinelerin manuelleri vardı. O zaman günde 5 tane testere bilerken şimdi 30- 40 tane testere bileyebiliyoruz. Kurumsal şirketlerle çalışıyoruz. Küçük esnafımız kalmadığı için kurumsal büyük müşteriler ile çalışıyoruz. Müşteri demek istemiyorum. Onlarla abi kardeş gibi olduk” ifadelerini kullandı. (Birlik Haber Ajansı-BHA)