Basın Kulübü Programın da Kışladağı Altın Madeni Konuşuldu.
70 BİN TON DÜNYANIN EN ZEHİRLİ MADDESİ OLAN SİYANÜRÜ KULLANDIGI SÖYLENEN TÜPRAG ,BU KADAR SİYANÜRÜ NE YAPTI.
UŞAK TOPRAKLARI NEREDEYSE SİYANÜRE DOYDUMU..KİM NEDEN SESİZ KALIYOR. TÜPRAG FİRMASI KİME YARDIM ADI ALTINDA DESTEK VERİYOR. STK LAR YEREL YÖNETİMLER KİMLER VAR BU DESTEKLERİ ALAN.UŞAK SİYANÜR İSTEMİYOR..
İzzet Dönmez ’in Moderatörlüğün de Duayen Gazetecilerden Ali Osman Aşçı ve Özkan Yavaş’ın gündemi değerlendirdikleri Basın Kulübü programında İnşaat Mühendisleri Odası Uşak Şube Başkanı Ümit Alp konuk oldu.
Gazeteci Ali Osman Aşçı ‘Kışladadğı ile ilgili yapılması gereken bu insanlara kimin güç verdiğinin öğrenilmesi lazım. Ve bir başka şey de Eski Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz’ı oraya almamışlardı. Türkiye Cumhuriyetinin seçilmiş bir Milletvekilini o işletmeye sokmayacak kadar gücü kim veriyor onun öğrenilmesi gerekiyor’ dedi.
O alan Uşak’ın geleceğini etkileyen bir kurum ve yapılması gereken Basını çağırıp burada şöyle çalışmalar yapıyoruz şeklinde Basına bilgi verebilirler diyen Ali Osman Aşçı ‘bizim çalışmalarımız budur, Uşak da canlı sağlığı açısından herhangi bir sorun teşkil etmiyoruz ya da zarar vermemek için şu önlemleri alıyoruz diyerek kamuoyunu bilgilendirebilirler’ şeklinde ifade etti.
KIŞLADAĞ ALTIN MADENİ NEDİR?
Kışladağ Altın Madeni, Avrupa ve Türkiye’nin mevcut durumda en fazla Altın çıkarılan bölgesi durumundadır. Üretime başladığı 2006 yılından bu yana yaklaşık 80 ton ’un üzerinde Altın madeni çıkardığı tahmin ediliyor.
Uşak’ın Eşme ve Ulubey ilçeleri arasında bulunan Kışladağ bölgesinde, TÜPRAG şirketi tarafından yaklaşık 16 yıldır faaliyet gösteren altın madeninin yarattığı tahribat, uydu görüntülerinin güncellenmesinin ardından ortaya çıktı. Şirket, Kışladağ’da 750 hektar alanı tahrip ederken, 1 kilometre genişliğinde ve yaklaşık 350 metre derinliğinde dev bir çukur oluşturdu.
Uşak merkezinin 2.500 hektar alanda bulunduğu dikkate alınırsa, Kışladağ Altın madeninin Uşak’ın 4 te biri kadar bir alanı etkilediği görülüyor.
2006 yılından beri faaliyet gösteren madenin yarattığı çevre tahribatının yanı sıra bölgede kanserden kaynaklı insan ve hayvan ölümleri vakalarının arttığı gözlemlenmiş durumda. Bunun yanı sıra madende 70 bin ton siyanür kullanılması, bölge halkında endişe yaratıyor.
Kamuoyuna kapalı bir işletme olarak faaliyetini sürdüren Kışladağ Altın madeni işletmesinin Uşak ekonomisine ciddi bir katkısının olmadığı, en önemli denilen istihdam olanaklarının da son derece sınırlı kaldığı görülüyor.
Su kaynaklarının her geçen gün tükenmekte olduğu günümüzde su kaynaklarının sınırsız denilecek seviye de tüketilmesi, su ve toprak kirliliğinin canlı sağlığını tehlikeye atması ciddi endişe yaratmış durumda.
Uşaklılar, Uşaklı sivil toplum kuruluşları halk sağlığını tehlikeye atan işletme hakkında bir an önce ilgililerin önlem almasını bekliyor. (Feyzi Tokat)