ÇANAKKALE ’nin Gelibolu ilçesindeki kadınlar, açılan kuaförlük, terzilik, takı ve diğer kurslarda hem mesleği, hem de mesleğinin inceliklerini öğreniyorlar.
Gelibolu Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından sosyal hizmet projesi kapsamında 2013 yılında açılan (SODAM) Sosyal Dayanışma Merkezinde ilçede yaşayan dezavantajlı ve dar gelirli bayanlar Gelibolu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile Halk Eğitimi Merkezince proje merkezlerinde onlarca meslek edinilecek kurslara devam ediyor.
Açılan biçki-dikiş, nakış, süsleme ve el sanatları, takı, kuaför ve cilt bakımı, ipek kozası gibi alanlarında sosyal ve kültürel beceriye dayalı meslek kurslarının yanında pilates eğitimi de veriliyor.
Gelibolu’da yaşayan kadınlara yönelik yürütülen projeler ile kadınlara iş olanağı bulabileceği meslek edindirme kursları ile birçok kadın hem ev ekonomisine katkıda bulunup, hem de hayata tutunuyorlar. Bu kurslar arasında yer alan kuaförlük, makyaj ve biçki dikiş kursları özellikle dezavantajlı kadınlara adeta umut ışığı oluyor. Bu kurslara katılan bayanlar hem keyifli zaman geçiriyor, hem de saç bakımı, makyaj ile biçki-dikiş konularında mesleklerine adım atıyorlar.
Kurs sonunda sertifika almaya hak kazandığı kurslarda ayrıca kursu bitiren kursiyerlerde kendi işyerlerini açma imkanı da kazanıyorlar.
Konu ile ilgili bilgi veren Gelibolu ilçe kaymakamı ve Vakıf Başkanı Bekir Abacı,
2022 yılı itibariyle Sosyal Dayanışma Merkezinde 54 kursun açıldığını ve 967 bayanın çeşitli kurslarda eğitim ve meslek edindiğini belirterek şunları söyledi.
“Halen 12 kursumuz faaliyette olup; kurslarımızda 306 bayan kursiyerimiz eğitimlerimizden faydalanarak sosyal alanda gelişim göstermektedir. Proje merkezimizde eğitim alan kursiyerlerimizin 37 ile 72 ay yaş aralığında olup, bu kursiyerlerimizin kız ve erkek çocukları projemizde var olan kreşimizde eğitim almaktadır. Sosyal uyum, beslenme ve sosyo – kültürel alanlarda çalışmalarımız kreş kursiyerlerimiz içinde geçerlidir” diyerek sözlerini şöyle tamamladı.
“Ayrıca proje merkezimizden faydalanan kursiyerlerimize belirli gün ve haftalar kapsamında sağlık, din, kadına şiddet, kişisel ve sosyal alanlarda eğitimlerin yanı sıra ikram günlerimiz, alan taramalarımız, ev ziyaretlerinde bulunarak yeni ve daha çok bayanımıza ulaşma hedefi içerisindeyiz ve ileriki günlerde de bu faaliyetlerimiz devam edecektir. Kurslarımızın bitiminde yıl sonu sergimizi yapıyoruz ve bu kursiyerlerimizin becerilerini sergileme imkanıda yaratıyoruz. Bazı kursiyerlerimiz, aldıkları sertifikaları ile ve sağladıkları diğer şartlar ile edindikleri meslek dallarında işyerlerini de açabiliyorlar” dedi. (Birlik Haber Ajansı-BHA)