TOGÜ’DEN SIFIR ATIK HASSASİYETİ

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TOGÜ'DEN SIFIR ATIK HASSASİYETİRektör Prof. Dr. Fatih Yılmaz, A Haber’in canlı yayınında konuştu, üniversitenin kompost tesisinde üniversite yemekhanesinde arta kalan yaş sebze meyvelerle haftalık 2 ton gübre ürettiklerini söyledi. Tokat Belediyesi yemekhanesinin yanısıra 48. Piyade Alayı ile anlaşarak onların yemek atıklarını da tesise getirip geri dönüşüme tabi tutmak istediklerini vurguladı.
Hüseyin KÖMÜR – TOKAT 
 
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) bünyesinde Eğitim Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı destekleriyle kurulan Türkiye’nin ilk tarım temalı Meslek Lisesinde Kompost Üretim ve Biyolojik Ajan Tesisi, sıfır atık projesine hizmet veriyor.
 
TOGÜ’nün Sıfır Atık projesinin bir parçası olan Kompost Üretim Tesisi ve katı atık tesisi ile dünyadaki çevreci üniversiteler sıralamasında öne çıktığı görülüyor.
 
ORGANİK ATIKLARLA KOMPOST GÜBRE ÜRETİLİYOR
Kampüs alanı içerisinde, 2000 metrekarelik bir alanda, yeni teknolojilerle, orta ölçekli kompost üretim tesisinde organik atıkların toplanıp parçalanması ve gerekli işlemlerden geçirilmesi ile kompost gübre üretimi gerçekleştiriliyor. Elde edilen gübre bitkisel üretimde doğal girdi olarak kullanılıyor.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan hanımefendinin himayesinde 2017 yılında başlatılan Sıfır Atık projesi hedeflerine de katkı sağlayan tesis dün A Haberde konu oldu. İstanbul 3. Sıfır Atık Zirvesinin yapılmakta olduğu ortamda, Tokat’a canlı yayın veren A Haber, TOGÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz’dan üniversitedeki tesisi dinledi. Rektör Yılmaz A Haber Bölge Muhabiri Murat Onur’a tesise dair bilgiler verdi. Ülkemizdeki çöp depolama alanlarının büyük bir kısmını organik atıkların doldurduğunu ve Tokat’ın yıllık atık kompozisyonunda organik atıkların oranının yüzde 50’nin üzerinde olduğu belirtildi. Atık miktarını azaltarak, katı atık depolama alanlarının ömrünü uzatıp ülke ekonomisine katkı sağlamak amacıyla organik atıkların geri kazanıma dönüştürülmesinin önemine değinilirken tesiste günlük 500-3 bin kilogram organik atığın işlenerek komposta dönüştürülebildiği ifade edildi. Rektör Yılmaz, üniversite yemekhanesindeki yaş sebze meyve atıklarından ürettikleri gübreyi park bahçelerde, Tarımsal Araştırma Merkezinde kullandıklarını söyledi. Tokat Garnizon Komutanlığı ile yapacakları görüşmeyle asker karavanasından artan atıkları da bu tesise taşıyıp üretimi artırmak istediklerini dile getirdi. (Birlik Haber Ajansı-BHA)

TOGÜ’DEN SIFIR ATIK HASSASİYETİ