Kendine has mikroklima iklimiyle Kars’ta meyveciliğin en çok yapıldığı Kars’ın Kağızman ilçesinde katılımıyla Meyvecilik Paneli düzenlendi.
Kağızman Meyvecilik Paneline; Vali/Belediye Başkanı Türker Öksüz, Kars Milletvekilleri 65. hükümet Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, TBMM Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyon Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç, Kağızman Kaymakamı Okan Daştan, Kağızman Belediye Başkanı Nevzat Yıldız, Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Altıntaş, AK Parti İl Başkanı Adem Çalkın ve meyve üreticileri katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla Kağızman Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilen panelde Vali/Belediye Başkanı Türker Öksüz, Kars Milletvekilleri 65. hükümet Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, TBMM Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyon Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç ve Kars Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Altıntaş birer konuşma yaptı.
Vali/Belediye Başkanı Türker Öksüz, yaptığı konuşmada Serhat Şehir Kars’ın, bir tarım ve hayvancılık şehri olduğunu, tarım ve hayvancılık sektörünün, Kars’ın en önemli ve yaygın geçim kaynaklarından ve kırsal alandaki halkımıza katma değer sağlayan sektörlerden birisi durumunda olduğunu söyledi.
-Tarımsal üretimi artırmamız ve kendi kendine yeten bir il konumuna erişmemiz gerekiyor-
Vali Öksüz, konuşmasına şöyle devam etti: “Bir yandan iklim krizinin yarattığı kuraklık nedeniyle tarım ve sulama alanlarında ciddi tehlikelerle karşı karşıya kalınırken, bir yandan da COVİD-19 pandemisinin de etkisiyle gıda ürünlerindeki tüketim artışı nedeniyle üretimin artırılmasının zorunluluğu ortaya çıktığını belirten Vali/belediye Başkan Vekili Türker Öksüz: “Bu durum bize gösteriyor ki, bu tür olumsuzluklardan asgari düzeyde etkilenmemiz için mutlaka ama mutlaka tarımsal üretimimizi artırmamız ve özellikle de kendi kendine yeten bir il konumuna erişmemiz gerekiyor. Sahip olduğumuz geniş otlaklarımız, meralarımız, yaylalarımızla, ilimizin yüz ölçümünün yaklaşık yüzde 35’ini oluşturan 375 bin hektarlık tarım alanımızla, Kars olarak tarım ve hayvancılık konusunda çok avantajlı bir il konumundayız. Bu potansiyelimize uygun olarak üretimin artırılmasına yönelik planlı tarım çalışmaları yapmak, tarımsal üretimi sürdürülebilir yapmak, doğa ile dost bir üretim için kaynaklarımızı en verimli biçimde değerlendirmek ve bunun sonucunda tarımsal ürünlerimizi ilimiz ve ülke ekonomisine katma değer olarak yansıtmak zorundayız. İlimiziz bitkisel üretimi her ne kadar hayvancılığa dayalı olsa da bazı bölgelerimizde meyvecilik de yapılmaktadır. İlimizde kayısı başta olmak üzere 22 bin 150 dekar alanda elma, ceviz ve badem üretimi yapılmaktadır. İlimizdeki meyve üretiminin neredeyse tamamı da güzel ilçemiz Yeşil Kağızman’da gerçekleştirilmektedir. Kağızman ilçemiz Şahindere Mahallesi sınırları içerisinde bulunan orman arazisine Kars Orman İşletme Müdürlüğünce toplam 4 bin dekar alana, 2021 yılında 220 bin adet, 2022 yılında 110 bin adet badem tohumu ekildi. Yapılan kontrollerde de çalışmanın %70 oranında başarıya ulaştığı saptandı. Bu elbette bizler için sevindirici bir durumdur.”
-Meyveciliğin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılmasını Sağlayacağız-
Vali/Belediye Başkanı Türker Öksüz, iklim ve topografya bakımından meyve ve sebzeciliğe uygun olan Yeşil Kağızman’da, meyvecilik ve sebzecilik alanında yapılacak yatırımlar ile üretimin artması, pazarlamanın daha kolay ve istikrarlı bir şekilde gerçekleşmesinin mümkün olabileceğini vurgulayarak, “Bu bağlamda; Tarım ve Orman Bakanlığımızın “Kent Tarımı Modeli” ve “Kendi Kendine Yeten Kent” kavramı anlayışına paralel olarak Kağızman ilçemizin sürdürülebilir meyvecilik plantasyonları yönetiminin sağlanması, bölgede yeni bir yatırım kalemi farkındalığının sağlanması, meyveciliğin geliştirilerek yaygınlaştırılması için hedeflenen ölçüde çiftçilerin farkındalığını sağlayarak kurumsal misyon ve vizyon ile meyvecilik ve sebzecilik yatırımı konusunda girişimciliği teşvik etmek, var olan meyve bahçelerinde yetiştirici kültürünü geliştirmek ve sonuç olarak Kağızman meyveciliğini daha iyi noktaya taşıyacak çalışmalar ve projelerin yol haritası çizileceği bu panelimizin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Meyvecilik Panelinin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Paydaşlarımız olan Iğdır Üniversitesi’ne, Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Çok değerli üreticilerimize, bereketli ürünler ve bol kazançlar diliyor, hepinize saygılar sunuyorum.” diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından; Doç. Dr. Ersin Gülsoy ceviz yetiştiriciliği, Doç. Dr. Mücahit Pehlivan dut yetiştiriciliği, Doç Dr. Ramazan Bozhüyük kayısı yetiştiriciliği ve Dr. Tuncay Kaya elma yetiştiriciliği konularında sunumlar yaparak üreticileri bilgilendirdiler. (Birlik Haber Ajansı-BHA)