Başkan Küçüker’den Sosyal Güvenlik Kurumuna Çağrı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Başkan Küçüker'den Sosyal Güvenlik Kurumuna ÇağrıSosyal Güvenlik Kurumuna Çağrı yapan, Başkan Küçüker, Görmeden Tasarruf Olmaz.” dedi.
Hakan BAKAR – SİVAS – Birlik Haber Ajansı-BHA
 
Bölge Kuzeydoğu Optisyen Gözlükçüler Odası Başkanı Taylan Küçüker, gözlük sağlık yardımlarının iyileştirilmesi yönünde açıklama yaptı.
 
Başkan Küçüker, açıklamasında şunları ifade etti. “Türkiye İstatistik Kurumu, 2021 yılına ilişkin sağlık harcamaları istatistiklerini yayımladı. Buna göre, toplam sağlık harcaması 2021’de bir önceki yıla göre yüzde 41,6 artarak 249 milyar 932 milyon liradan 353 milyar 941 milyon liraya yükseldi. Sağlık harcamaları 354 milyar liraya yaklaştı. Türkiye’de sağlık harcamaları, 2021’de bir önceki yıla göre yüzde 41,6 artarak 353 milyar 941 milyon liraya çıktı.
 
Geri ödeme sistemi kapsamında bulunan Gözlük için SGK yılda 7 milyon hak sahibine sağlık yardımında bulunuyor. Tüm gözlükçülere ödediği yıllık bedel 300-350 milyon arasında ödeme yapılıyor. Sağlık harcamaları içerisinde gözlükçülerin payı %2’lerden binde birlerin altına gerilemiştir. 2004 yılından beri ciddi bir iyileştirme yapılmamıştır. Yüksek enflasyon nedeniyle girdi maliyetlerimiz, kira ve benzeri giderlerimiz artmıştır.  Kamunun imkânları nispetinde gözlük sağlık yardımlarının iyileştirilmesi zorunlu hale gelmiştir. Cam ve çerçeve için SGK Kurumu üç yılda 50 TL ödeme yapmaktadır.
 
ÇOCUKLARDA ÇERÇEVE HAKEDİŞ SÜRESİ(Rapor aranmaksızın) BİR SENEYE İNDİRİLMELİDİR.
 
Gözlerimiz adeta beyinin bir uzantısı gibi çalışır. Gözlerimiz vücudumuzun Dünya ya açılan penceresidir. Gözlük çocuklarımızın gözlerini Dünya’ya açar. Çocuklarımızın göz ve görme sağlığını korumalıyız. Öğrendiklerimizin % 83 nü gözlerimizle sağlarız. Görmeyen çocuk öğrenmez. Eğitim ve öğretim başarısı olumsuz etkiler. Öğrencinin bu süreçten başarılı bir biçimde çıkabilmesinin en temel şartı sağlıklı olmasıdır. Özellikle görmeyle ve işitmeyle ilgili sağlık sorunları erken dönemde teşhis ve tedavi edilirse öğrencinin okul başarısı şansı artar. Eğitim alanında görme kusurlarının giderilmesi ve mutlaka periyodik olarak görme testi ve muayenesi yapılması gerekir. Trajikomik olan şudur ki, kırılma kusurları düzeltilemez değildir. Görme kusurları az bir masrafla düzeltilebilir. Gözlük öğrencilerin ders başarısını da yükseltir. Çağdaş modern bir toplum inşa etmeninde anahtarıdır. Şaşılığı 6 yaşına kadar gözlükle tedavi etmezseniz, çözüm cerrahidir. Cerrahi işlem hem pahalı hem de risklidir. Şaşılıkta eğer bir cerrahi müdahale yapılacaksa genellikle önce göz tembelliği giderilmeye çalışılır. Göz tembelliği tedavi edilmezse, kalıcı görme kusuru derinlik algılamasında ciddi kayıp olur. Başarıda en önemli kıstas erken teşhirdir. Her yaşta gerekli bütün muayeneler mutlaka periyodik yapılmalıdır.
 
Ebeveynler çocuklarını doğumda,1 yaşında ve 4 yaşına gelmeden kesinlikle bir göz hekimine muayene ettirmelidir.
 
HAKEDİŞ SÜRESİ 3 SENEDEN 2 SENEYE İNDİRİLMELİDİR.
 
SGK kurumunun 3 seneye çıkarılan, çerçeve hak ediş süresini tekrar iki sene olarak düzenlemesi vatandaşlarımızın göz ve görme sağlığı konusundaki mağduriyetlerini, giderecektir. Gözlük hak ediş süresi 3 seneden 2 seneye indirilmelidir. Gözlük hak ediş süresinin tasarruf amacıyla iki seneden üç seneye çıkarıldı. Aşağıdaki gerekçelerle bu sürenin tekrar iki seneye düşülmesinin halk sağlığı adına, uzun vadede tedavi hizmetlerine misli ile yapılacak harcamalar düşünüldüğünde tam tersine tasarruf sağlayacağı kanaatindeyiz.
 
GÖRME KUSURLARI EKONOMİK GELİŞMEYİ SINIRLAR. Görme insanın en değerli varlığıdır. Gözlük çağdaş bir topluk inşa etmenin anahtarıdır. Trafik kazalarında can mal kayıplarını azaltır. İş, üretim verimliliğini, okul başarısını artırır. ” şeklinde konuştu. (Hakan Bakar)

Başkan Küçüker’den Sosyal Güvenlik Kurumuna Çağrı