Binadan bağımsız minaresi ile dikkat çekiyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Binadan bağımsız minaresi ile dikkat çekiyorTokat’ta Osmanlı eseri Hamzabey Camii ile minaresinin birbirinden bağımsız olarak arasında yaklaşık 10 metre mesafe olması dikkat çekiyor.
 
Kent merkezi Meydan bölgesi Çekenli İş Merkezi yanında bulunan yapı 2. Beyazıt Amasya’da şehzade iken lalalığını üstlenmiş olan Hamza Bey tarafından 1412 yılında kendi adına zaviye olarak yaptırılıyor. 1700’lü yıllarda ise binadan bağımsız minaresi yapılarak camiye çevriliyor. 1009 yılında da tekrar restorasyon yapılan camii günümüzde de cami olarak hizmet veriyor. Yıllara meydan okuyan tarihi cami mimarisi ile görenleri şaşırtıyor. Minareyi görenler ilk bakışta camiyi fark edemese de avluya girdiğinde camiyle karşılaşıyor.
 
 
DERVİŞLERİN DERS ALDIĞI ZAVİYE
 
Zaviye olarak inşa edilen ve daha sonra camiye çevrildiğini söyleyen Tokat İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünde rehber olarak görev yapan Fatih Balcı, “Hamza Bey Camisi Hamza Bey vakfına aittir. Çelebi Sultan Mehmet döneminde Bicaroğlu Hamza Bey tarafından inşa ettiriyor. İlk olarak zaviye olarak inşa ediliyor. Bicaroğlu Hamza Bey 2. Beyazıt Amasya’da şehzade iken lalalığını yapmış, üstlenmiş önemli insanlardan birisidir. İlk zaviye olarak inşa edilmiş demiştik. Daha sonra yapıya binaya binadan bağımsız eklenti olarak minaresi yapılmıştır. Minarede yapılarak camiye çevrilmiştir. Zaviye döneminde de özellikle dervişlerin tasavvuf derslerini aldığı alındığı bir yerdir. Tokat’ın İpekyolu güzergahı üzerinde bulunması nedeniyle de tüccarların gelen tacirlerin burada iki üç gün boyunca hizmet aldığı bir yapıdır” dedi.
 
 
BAĞIMSIZLIĞI İLE İLGİ ÇEKİYOR
 
Restorasyon yapılarak günümüze kadar ulaşan yapı yerli ve yabancı turistlerin ilgisini geçtiğini ifade eden Balcı, “Bir dönem boş kaldı hizmet vermedi ama daha sonra 2009 yılından Vakıflar Genel Müdürlüğünün restorasyon çalışması ile günümüze kadar ulaşmıştır. Tokat’ta merkezi bir konumdadır. Gelen misafirlerin, Tokat’a gelen ziyaretçilerin özellikle binadan bağımsız bir şekilde inşa edilen minaresi ilgi çekmektedir. Gelen misafirlerde bu yapı hakkında bizden bilgi istemektedirler” dedi” diye konuştu. (Hüseyin Kömür)

Binadan bağımsız minaresi ile dikkat çekiyor