ANKARA-BHA
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 2023 yılı Haziran ayından bu yana yürütülen organize suç operasyonlarına ilişkin önemli veriler paylaştı. Yerlikaya, görev süresinin ilk 14 ayında toplamda 660 suç örgütünün çökertildiğini ve bu operasyonlarda 11 bin 635 kişinin gözaltına alındığını, 4 bin 522 kişinin tutuklandığını açıkladı.
Bakan Yerlikaya, 2024 yılı itibarıyla yapılan operasyonların, başta kaçakçılık, uyuşturucu ticareti, dolandırıcılık ve tefecilik olmak üzere birçok suç kategorisini kapsadığını belirtti. Diğer suçlar arasında rüşvet, hırsızlık, sahtecilik, örgüt kurma, yağma, adam öldürme, yaralama, tehdit ve mesken kurşunlama yer aldı.
660 suç örgütü çökertildi
Yerlikaya’nın verdiği bilgilere göre, Haziran 2023 ile Ağustos 2024 arasında yapılan operasyonlar sonucunda 441 Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM), 181 Narkotik ve 38 Siber Suç operasyonu gerçekleştirildi. Bu operasyonlarda 660 suç örgütü çökertildi. Yerlikaya, yapılan operasyonların büyük bir başarıya imza atıldığını ve suç çetelerinin faaliyetlerinin ciddi şekilde sekteye uğratıldığını vurguladı.
Operasyonlarda ele geçirilen mühimmat
Gerçekleştirilen operasyonlarda çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirildi. Bu malzemeler arasında 545 uzun namlulu silah, 9.402 tabanca, 1.840 av tüfeği, 1.524 kuru sıkı tabanca, 390.161 fişek, 19 el bombası ve 6.156 çek ve senet bulundu.
Uluslararası suç örgütlerine yönelik operasyonlar
Yerlikaya, Türkiye’nin uluslararası suç örgütlerine karşı mücadeleye de büyük bir ağırlık verdiğini belirtti. Interpol ile koordineli olarak yapılan operasyonlar sonucunda, kırmızı bültenle aranan 376 kişi ve difüzyon mesajıyla aranan 176 kişi olmak üzere toplam 552 kişi yakalandı. Ayrıca, yurda giriş yasağı getirilen yabancı suç örgütü mensuplarına yönelik sınır dışı işlemleri de gerçekleştirildi.
CHP’li Öztunç’tan tepki: Türkiye küresel mafyanın merkezi oluyor
CHP Milletvekili Ali Öztunç, İçişleri Bakanı Yerlikaya’nın açıklamalarını değerlendirdiği soru önergesinde, Türkiye’nin son dönemde uluslararası suç örgütlerinin merkezi haline geldiğini ileri sürdü. İstanbul ve diğer büyük şehirlerdeki yabancı suç örgütü liderlerine dikkat çeken Öztunç, Türkiye’nin küresel mafyanın, haraç ve uyuşturucu trafiğinin yeni adresi haline geldiğini belirtti. Ayrıca, bazı suç örgütü üyelerine vatandaşlık verildiği iddialarını gündeme getiren Öztunç, konuyla ilgili alınacak önlemleri sordu.