Almanya’da koalisyon krizi

Almanya'da koalisyon hükümetinin dağılmasının ardından 23 Şubat 2025'te erken seçim yapılacağı açıklandı. SPD ve CDU/CSU'nun anlaşmasıyla belirlenen seçim tarihi, FDP ve Yeşiller tarafından da desteklendi. Şansölye Scholz’un güvenoyu talebi ise 16 Aralık’ta Federal Meclis’e sunulacak.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ANKARA-BHA

Almanya’da koalisyon hükümetinin dağılmasının ardından erken seçim tarihi belirlendi. SPD (Sosyal Demokrat Parti) ve CDU/CSU (Hristiyan Birlik Partileri) gruplarının anlaşmasının ardından, 23 Şubat 2025’te erken seçime gidileceği açıklandı. FDP (Hür Demokratik Parti) ve Yeşiller’in de bu tarihe onay verdiği bildirildi.

Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in seçim tarihine karşı çıkması beklenmiyor, ancak nihai kararı Steinmeier verecek. Şansölye Olaf Scholz’un Federal Meclis’te güvenoyu alıp almayacağı ise henüz netlik kazanmış değil. CDU/CSU, Scholz’a güvenoyu vermeye çağırmış, ancak Scholz bu çağrıyı reddetmişti. Scholz’un güvenoyu için 16 Aralık’ta Federal Meclis’e başvurması bekleniyor.

Koalisyondaki ayrışmalar seçime giden yolu açtı

Başbakan Olaf Scholz’un Maliye Bakanı Christian Lindner’i görevden almasının ardından, hükümetin geleceği belirsizleşti. Bütçe konusunda yaşanan anlaşmazlıklar, SPD, Yeşiller ve FDP arasında ciddi çatlaklara yol açtı. Scholz, Lindner’i görevden alırken, güçlü bir hükümet için etkin kararlar alınması gerektiğini vurgulamıştı. Koalisyonun ekonomik büyüme ve bütçe politikalarında yaşadığı anlaşmazlıklar, erken seçim tartışmalarına neden oldu.

Güven oylaması ve Anayasa’ya göre seçim süreci

Almanya Anayasası’na göre, başbakan güvenoyu isteme kararı aldıktan 48 saat içinde Federal Meclis’te oylama yapılır. Meclis’ten onay alamazsa, Cumhurbaşkanı, başbakanın önerisiyle meclisi feshedebilir. Eğer başbakan güvenoyu alırsa görevine devam eder. Bu süreç, 2005 yılında dönemin Başbakanı Gerhard Schröder tarafından da kullanılmış ve seçimlere gidilmişti.

Seçim süreci, Almanya’da hükümet krizinin ardından büyük bir siyasi dönüşümün önünü açacak gibi görünüyor.

Almanya’da koalisyon krizi