Yalova Belgesel Film Festivali görkemli gala gecesiyle sona erdi

Yalova Valiliği himayesinde, bu yıl ilk kez düzenlenen “Yalova Belgesel Film Festivali” 23-26 Ekim tarihleri arasında gerçekleşerek finalde düzenlenen gala gecesiyle sona erdi.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

YALOVA-BHA

68 ülkeden 770 başvurunun yapıldığı Yalova Belgesel Film Festivalinde, sinemaseverler birbirinden etkileyici belgesel yapımları izleme fırsatı buldu. Yalova Üniversitesi’nde gerçekleştirilen kapanış töreniyle ödüller sahiplerini bulurken, etkinlik geniş bir katılım ile sonlandı.

Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, gala öncesinde yaptığı konuşmada Ankara TUSAŞ’a yönelik saldırıyı kınayarak Türkiye’nin teröre karşı duruşunu bir kez daha vurguladı. Kaya, “Sanat ve ilimle terörle mücadelemize devam edeceğiz. Türkiye, her zaman güçlü bir ülke olmuştur ve bu kararlılığını koruyacaktır” dedi.

“Sanat ve Kültürle Daha Geniş Kitlelere Ulaşıyoruz”

İlk defa düzenlenen Yalova Ulusal Belgesel Film Festivali’nin gala gecesinde konuşan Vali Kaya, Yalova’nın kültür ve sanatta attığı yeni adımların önemini belirtti. Vali Kaya, “Termal turizmden sanayiye kadar birçok alanda öne çıkan Yalova, artık sanatsal etkinliklerle de tanınmaya başladı. İstanbul’a yakınlığımız ve sinema sektörünün artan talepleri göz önünde bulundurulduğunda Yalova’nın sinema endüstrisine katkıda bulunacağına inanıyoruz. Gelecek yıl uluslararası sanatçıları da festivalimize katmayı hedefliyoruz” dedi.

Filistin Belgeseli ile İnsanlık Suçlarına Dikkat Çekildi

Festivalde gösterilen Filistin belgeseli ile insan hakları ihlallerine dikkat çekildi. Vali Kaya, “Sanat, insanlığa açılan bir penceredir; her film daha iyi bir dünya umuduyla yapılır. Bu festivalde sadece bir sanat etkinliğine değil, insanlık değerlerine sahip çıkmaya şahit oluyoruz” ifadelerini kullandı. Gazze’de yaşanan insan hakları ihlallerine vurgu yapan Vali Kaya, “Gazze, insanlığın onur mücadelesinin sembolüdür. Zulme karşı tarafsız kalamayız; insanlığın vicdanı için birlikte hareket etmeliyiz” dedi.

Belgesel Sanatının Başarıları Ödüllendirildi

Yalova Belgesel Film Festivali, yerel ve ulusal düzeyde belgesel sanatına katkı sağlayan yönetmenleri ödüllendirerek Türk belgesel sanatının gelişimine destek sağladı. Festivalin onur ödülü, Türk kültürünü ve geleneklerini belgesel sanatıyla yansıtan usta belgeselci Ertuğrul Karslıoğlu’na takdim edildi. Karslıoğlu, ödülünü Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya’nın elinden aldı.

Kısa metraj kategorisinde birinciliği “Beyaz Dağın Çocukları” adlı belgeseliyle Yalçın Çiftçi, ikinciliği “7’den 70’e” belgeseliyle Ömür Gürgen, üçüncülüğü ise “İyi Ölüm” belgeseliyle Hasan Ete kazandı. Uzun metraj kategorisinde ise birincilik ödülü, Musa AK ve Hasan Basri Özdemir’in “Bir Orkestranın İzinde” adlı belgeseline verildi. İkinci olan yapım Kerem Soyyılmaz’ın “Rodaks’i Aramak” belgeseli, üçüncü ise Didem Tütüncü’nün “Sınırdaki Kanatlar” belgeseli oldu.

Etkinliğe Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı, Yalova Turizm Birliği Başkanı ve Çınarcık Belediye Başkanı Avni Kurt, Armutlu Belediye Başkanı Cengiz Arslan, Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Ömür Bayar, Vali Yardımcısı Deniz Pişkin, İl Genel Meclis Başkanı Hasan Soyugüzel ile birçok sanatçı ve sinemacı katıldı.

Yalova Belgesel Film Festivali görkemli gala gecesiyle sona erdi