Piyasada iki banknottan biri 200 TL

Merkez Bankası (MB) verileri, 200 TL’nin dolaşımdaki ağırlığının arttığını gösteriyor. Yüksek enflasyon, 200 TL'yi piyasanın en baskın banknotu haline getirdi. Üst kupüre geçme talepleri artıyor. Piyasada her iki banknottan biri 200 TL ve küçük değerli banknotların kullanım oranı düşüyor.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ANKARA-BHA

Merkez Bankası verileri, yüksek enflasyon ortamında 200 TL’nin dolaşımdaki ağırlığının artırdığını gösteriyor. Bugün dolaşımdaki her iki banknotun birinin 200 TL olduğu, daha küçük değerli banknotların kullanımının ise hızla düştüğü belirtiliyor. Ekonomi yönetimi, artan talebe rağmen yeni yüksek değerli banknot basımına henüz sıcak bakmıyor.

200 TL banknot, ilk kez 2009 yılında dolaşıma girdiğinde 132 dolara eşdeğerdiydi. Ancak bugün, dolar karşısındaki değeri 5,8 dolara gerilemiş durumda. Döviz kuru artışları ve yüksek enflasyon, daha yüksek değerli banknot taleplerini artırmasına rağmen Merkez Bankası bu taleplere yanıt vermiş değil. Bankacılık sektörü, özellikle konut gibi yüksek tutarlı işlemlerde 200 TL banknotların bile yetersiz kaldığını vurguluyor.

Küçük değerli banknotların dolaşımdaki payının da düşüş gösterdiği kaydediliyor. Merkez Bankası verilerine göre 100 TL banknotların dolaşımdaki payı yüzde 19,1’e gerilemiş durumda. Diğer küçük değerli banknotların emisyon içindeki payları şu şekilde:

  • 50 TL: Yüzde 6,9
  • 20 TL: Yüzde 4,7
  • 10 TL: Yüzde 10,5

Artan enflasyon yalnızca kağıt paraları değil, madeni paraları da etkilemiş durumda. Darphane, bu yıl 25 kuruş basımını gerçekleştirmedi. Ayrıca, piyasaya sürülen 674 milyon madeni paranın yüzde 18’i 5 TL, yüzde 63,7’si ise 1 TL’den oluşuyor.

Piyasada iki banknottan biri 200 TL