Proje Yönetimi Çalıştayı Tamamlandı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Proje Yönetimi Çalıştayı TamamlandıKamu ve özel sektör ile çok sayıda proje bazlı çalışmaya imza atan ve önemli çıktılar elde eden Kırıkkale Üniversitesi, 11. Kalkınma Planı öncelikli alanları başta olmak üzere ülkemize, bölgemize katkı sağlayacak alanlarda proje üretmek isteyen öğrenci, akademisyen, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcilerini hibe desteği konusunda ülkemizin önde gelen kurum temsilcileriyle 1. Proje Yönetimi Çalıştayı’nda buluşturdu.
AÇILIŞ KONUŞMALARI İLE DEVAM ETTİ
Proje hazırlama konusunda bilgilendirme ve eğitimlerin yer aldığı, iki gün sürecek olan çalıştayın açılış törenine Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Başalan, Üniversite Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü ve Proje Yönetimi Çalıştayı Koordinatörü Doç. Dr. Tuncay Şimşek, Gençlik ve Spor Bakanlığı Eğitim Araştırma ve Koordinasyon Genel Müdür Yardımcısı Erkan Şamiloğlu, TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Cengiz Arıcı, TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) Başkan Yardımcısı Dr. Alp Eren Yurtseven, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Girişimcilik Dairesi Başkanı Ali Urhan, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü Proje Destek Dairesi Başkanı Mehmet Fatih Günay, Türk Tarih Kurumu Bilimsel Çalışmalar Koordinasyon Dairesi Daire Başkanı Ömer Orhan, Ahiler Kalkınma Program Yönetim Birim Başkanı Gökhan Gömcü, Kırıkkale Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Aydın, öğrenciler, akademik ve idari personel, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcileri katıldı.Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Başalan ve Üniversite Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Proje Yönetimi Çalıştayı Koordinatörü Doç. Dr. Tuncay Şimşek’in açılış konuşmaları ile devam etti.

“KIRIKKALE’NİN VE KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİNİN PROJE YÖNETİM FARKINDALIĞINA KATKIDA BULUNMAYI AMAÇLADIK”
Rektör Prof. Dr. Ersan Aslan başta olmak üzere Üniversite tarafından birincisi düzenlenen Proje Yönetimi Çalıştayı’nın düzenlenmesinde emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür ederek sözlerine başlayan Üniversite Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü ve Proje Yönetimi Çalıştayı Koordinatörü Doç. Dr. Tuncay Şimşek, “Bizler katma değeri olan yüksek teknolojili ürünler geliştirmek, ar-ge ve inovasyona gereken önemi vermek zorundayız. Bunun yolu da farklı sektörler ile yürütülebilecek işbirlikleri ve nitelikli ar-ge projeleri hazırlamaktan geçmektedir. Bu projeler sonunda üretilen bilimsel yayınların, patentlerin, faydalı model, tasarım ve marka gibi değerlerin, gelişmiş ülkelerin kalkınmalarına etkilerini hepimiz yakından takip etmekteyiz. Bizler bu çalıştayı organize ederken, hem Kırıkkale’nin hem de Kırıkkale Üniversitesinin proje yönetim farkındalığına katkıda bulunmayı amaçladık. Bunun yanı sıra firmaların, akademisyenlerin, öğrencilerin ve yerel anlamda tüm tarafların hibe sağlayıcı kuruluşlara yönelik proje hazırlamasını, bu kurumları tanımasını ve aynı zamanda nitelikli proje başvuru sayısını artırmasını amaçladık. Kamu kaynaklarının en etkili biçimde kullanılmasını sağlayan ulusal nitelikli kuruluşların beklentileri aynı zamanda ülkemizin gelecek dönemdeki vizyonuna da projeksiyon sunmaktadır. Böylesi bir çalıştay öncelikle araçsal olarak sorunların neler olduğunun tespitine katkı sağlarken, aynı zamanda proje yönetim ilkelerinin temeli olan kamu kaynaklarının efektif bir şekilde kullanılmasını da beraberinde getirmektedir. Ülkemizde proje yönetim süreçlerinin yoğun bir şekilde tartışılacağı bu çalıştayda nitelikli çıktıların oluşmasını ve hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.

“PROJE OLMADAN İNSAN KAYNAĞI VE FİNANS KAYNAĞI TEMİN ETMEK MÜMKÜN OLMUYOR”
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Başalan konuşmasında, “1. Proje Yönetimi Çalıştayı’nda iki gün boyunca uzman isimler tarafından sunumlar gerçekleştirilecek. Biz proje yönetimi konusuna çok önem veriyoruz. Ar-ge’nin ülkemize toplumsal katkı sağladığını görüyoruz ve bunun sürmesini arzu ediyoruz. Eskiden yerel yönetimler finansman bulabilmek için bakanlıklara, ilgili birimlere başvururlar ve temin ederlerdi. Artık onlar da bile bir proje olmadan insan kaynağı ve finans kaynağı temin etmek mümkün olmuyor. Eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve toplumsal katkı, üniversitelerin üç asli görevidir. Aslında bu görevlerin hepsi birbiri ile ilişkilidir. Bizim Yükseköğretim Kurulu ve Yükseköğretim Kalite Kurulu gibi hesap verdiğimiz kurumlar var. Bu hesabın içerisinde eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve sosyal sorumluluk projeleri en önemli yeri tutmaktadır. Öğrencilerimizin ve akademisyenlerimizin ar-ge ve ür-ge projeleri içinde, patent ve faydalı model çalışmaları içinde bulunmaya istekli olmaları gerekir. Günümüzde işe alımlarda mezun olunan bölüme ek olarak 21. yy becerileri de isteniyor. Sanayicilerimiz, sektör temsilcilerimiz de buradalar. Onların beklentilerini de karşılamak istiyoruz. Salonda bulunan herkesin kendi yetkinlikleriyle ilgili proje konuları bulacağını düşünüyorum. Bir problemin çözümüne dayalı projeler geliştirip, bunu daha sonra sektörün kullanımına sunmamız gerekiyor. İki gün boyunca akademisyenler ve öğrenciler için ayrı yapılacak proje yazma konusundaki eğitim ve bilgilendirme seminerlerine katılımlarınızı bekliyoruz. Bugün burada bulunan uzman arkadaşlarımıza katılımlarından ve katkılarından dolayı teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.

TÜRKİYE’DE PROJE HİBE DESTEKLERİ VE ÖNEMİ
Açılış konuşmalarının ardından Üniversite Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü ve Proje Yönetimi Çalıştayı Koordinatörü Doç. Dr. Tuncay Şimşek’in moderatörlüğünde Gençlik ve Spor Bakanlığı Eğitim Araştırma ve Koordinasyon Genel Müdür Yardımcısı Erkan Şamiloğlu, TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Cengiz Arıcı, TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) Başkan Yardımcısı Dr. Alp Eren Yurtseven, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Girişimcilik Dairesi Başkanı Ali Urhan, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü Proje Destek Dairesi Başkanı Mehmet Fatih Günay, Türk Tarih Kurumu Bilimsel Çalışmalar Koordinasyon Dairesi Daire Başkanı Ömer Orhan ve Ahiler Kalkınma Program Yönetim Birim Başkanı Gökhan Gömcü’nün konuşmacı olarak yer aldığı “Türkiye’de Proje Hibe Destekleri ve Önemi” konulu panel yapıldı.

PROJE DESTEĞİ VERİYORUZ
Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın proje hibe destekleri hakkında bilgi veren Gençlik ve Spor Bakanlığı Eğitim Araştırma ve Koordinasyon Genel Müdür Yardımcısı Erkan Şamiloğlu, “Gençlik ve Spor Bakanlığı proje biriminde çalışmaktayım. Kuruluşundan itibaren sivil toplumu destekleme misyonu taşıyan bakanlığımız, özellikle gençlik sivil toplum kuruluşlarına hibeden çok, proje hibeleri dediğimiz bir proje karşılığında desteklemek üzere kurgulanmıştır. 2012 yılından bu yana 13 defa belli temalarla çağrıya çıktık. Sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra, üniversitelerde öğrenci topluluklarına, liselerde öğrenci kulüplerine proje desteği veriyoruz. Sizden gelen projeleri bakanlığımız desteklemeye hazır. Yeter ki bu iletişim kanalını kuralım. Bakanlığımızın yanı sıra Türkiye genelindeki gençlik merkezlerimizin, il müdürlüklerimizin de hizmetinizde olduğunu bilmenizi isterim. Bizi sizlerle buluşturan Kırıkkale Üniversitesine ve çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum” dedi. Proje hazırlanırken ihtiyaçlara cevap veren bir fikirle yola çıkılması gerektiğini ifade eden TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) Başkan Yardımcısı Dr. Alp Eren Yurtseven, “ Öncelikle buraya gelen tüm katılımcılara saygılarımı sunuyorum. Araştırma yapan ve araştırmaya destek veren bir kurum olarak, toplumda bilim ve teknoloji algısının yerleşmesi amacıyla yaş gruplarına göre dergiler, kitaplar yayınlıyoruz ve farklı aktiviteler de yapıyoruz. Benim çalıştığım TEYDEB, ağırlıklı olarak özel sektörün öncü olduğu ar-ge projelerine finansal destek sağlıyor. 1995 yılından bu yana programımızı yürütüyoruz. Proje işin somutlaşmış halidir. Bundan önce iyi bir fikirle yola çıkmamız lazım. Bazı projeler neden TÜBİTAK tarafından desteklenmiyor? Çünkü fikir aşamasında daha detaylı irdelenmesi gereken şeyler var. Bunun gerçekten bir ihtiyaç olup olmadığını test etmemiz gerekiyor. Ürünü teknolojik olarak ilerletmeden önce gereksinimleri net bir şekilde ortaya koyabilirsek bunu çok daha başarılı bir şekilde projelendirebileceğimizi ve TÜBİTAK’ın uygun destek programlarından faydalanabileceğimizi belirtmek isterim” dedi.
DESTEK VEREBİLİYORUZ
İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü Proje Destek Dairesi Başkanı Mehmet Fatih Günay sivil toplum kuruluşlarının, özel sektör ve kamu sektörünün yanında üçüncü sektör olarak adlandırıldığını belirterek, “Sivil toplum faaliyetlerine katılmanızı öneririm. Son dönemde özellikle Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’nin başlattığı sivil toplum kuruluşlarında staj imkanı son iki üç yıldır yürütülüyor. En azından bu staja başvurmanızı, katılmanızı tavsiye ederim. Gençlerimizi sivil toplum faaliyetlerde açıkçası pek göremiyoruz. Yurt dışında iş başvurusu yapılırken sorulan sorulardan birisi de bir sivil toplum kuruluşunda görev alıp almadığınızdır. İnsanların kendileri dışında başka kişilere, başka bir yere faydalı olması çok kıymetli bir şey. O anlamda hepinizi sivil toplu kuruluşlarının faaliyetlerine katılmaya davet ediyorum. Biz de 2010 yılından bu yana derneklere proje desteği sağlıyoruz. Bugüne kadar yaklaşık üç bin derneğe proje yardımında bulunduk. Göç, afet ve bağımlılık konularına çok önem veriyoruz. Sivil toplum kuruluşu olarak bize başvuru yaptığınızda bunları değerlendiriyoruz. Sayın Bakanımız da uygun görürse proje desteği veriyoruz” dedi. Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’nun hibe destekleri hakkında bilgi veren Türk Tarih Kurumu Bilimsel Çalışmalar Koordinasyon Dairesi Daire Başkanı Ömer Orhan, “Bizim diğer hibe gruplarından farkımız sadece sosyal ve beşeri bilimler dalında araştırma yapan, doktoralı ya da sanat alanında doktorası olan kişilere proje desteği veriyoruz. Başvuru sistem üzerinden yapıldıktan sonra hangi kurumla projenizi yapmak istediğinizi soruyoruz. Çünkü Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesinde dört farklı kurum ve çalışma alanı var. Bu alanlardan birinde eser vermek isterseniz biz de size destek veriyoruz. Örneğin, sözlük, ansiklopedi, yazma eserler, kazı ya da yüzey araştırmaları yapmak isteyen kişilere hibe desteği veriyoruz. Mart ve Ekim ayında başvuru alıyoruz. Sadece proje desteği değil yüksek lisans ve doktorada burs desteği veriyoruz. Hocalarımıza da etkinlikleri için destek verebiliyoruz” dedi. (kalehaber.net)

Proje Yönetimi Çalıştayı Tamamlandı