Çuhadaroğlu 2024 yılı Öğrenci Proje Yarışmasında Sivas ödül aldı

Mimar Tuztaşı, “Bu tarz yarışmalara öğrencilerimizin katılmaları için her zaman onları teşvik edeceğiz.” dedi.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hakan BAKAR / SİVAS-BHA

Çuhadaroğlu 2024 Yılı Öğrenci Proje yarışması sonuçları açıklandı.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğrencisi Berfin Çakin, Jüri Özel Ödülüne layık görüldü.

Bu sene 20. yılını kutlayan Çuhadaroğlu Öğrenci Proje Yarışması, 2024 yılı için “OYUN İÇİN[DE]” temasıyla ODTÜ Mimarlık Fakültesi’nin ev sahipliğinde düzenlendi.

Yarışmaya katılım sağlayan 77 projeyi değerlendiren jüri üyeleri Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Bölümü öğrencisi Berfin Çakin’i Jüri Özel Ödülüne layık gördü.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Uğur Tuztaşı, “Öğrencilerimizi bu tarzda yarışmalara katılmaları yönünde teşvik edeceğiz. Ben öğrencimizi tebrik ediyorum. Burada elde edilen başarı inşallah diğer öğrenci arkadaşlarımıza da bir örnek olur diye düşünüyorum.” dedi.

“BU TARZ YARIŞMALARA ÖĞRENCİLERİMİZİN KATILMALARI İÇİN HER ZAMAN ONLARI TEŞVİK EDECEĞİZ”

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Uğur Tuztaşı, “20’si düzenlenen Çuhadaroğlu yarışmasında 4 sınıf öğrencimiz Berfin Çakin, yapmış olduğu çalışma ile Çuhadaroğlu Jüri özel ödülüne layık görüldü. Tabi bu da bizleri çok mutlu etti. Öğrencilerimizin böyle başarılı olmaları bizim hem eğitim açısından motivasyonumuzu artırıyor. Hem de bu ödül diğer öğrencilerimizi teşvik etme bağlamında da çok önemli bir ödül diye düşünüyorum. Çünkü uluslararası alanda tanınır bir yarışma. Biz bu tarzda ki yarışmalara öğrencilerimizin katılmaları yönünde yine onları teşvik edeceğiz. Daha öncesinde de öğrencilerimiz katılmıştı, çeşitli ödüller almıştı ama bu dönem işte 7 tane öğrenci projesi ile bu yarışmaya katıldık. İşte bu projede tarihi alanlardaki boşlukları değerlendiren oyun içinde bir kavram vardı. Berfin arkadaşımızın da çalışması bu bağlamda jüri tarafından özel ödüle layık bulundu. Kendisini tebrik ediyorum. Başarılarının devamını diliyorum. Zaten çalışkan arkadaşımız İnşallah diğer öğrenci arkadaşlarımıza da bu bir örnek olur diye düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

“TARİHİ TAŞHAN’I DAHA FAZLA ÖNE ÇIKARMAK İÇİN ORAYI SEÇTİM”

Jüri özel ödülüne layık görülen Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Mimarlık Fakültesi 4. Sınıf Öğrencisi Berfin Çakin ise ödüle layık görülen projesi hakkında şunları ifade etti. “Merhaba benim adım Berfin Çakin, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Mimarlık bölümünde 4 sınıf öğrencisiyim. Bu yıl Çuhadaroğlu yarışmasına katıldım. Çuhadaroğlu yarışmaları her yıl ulusal çapta düzenlenmekte. Bu yarışmalar genellikle mimari ve kentsel ölçekteki problemleri analiz ve çözüm sunmak için düzenlenmekte. Bu sene 2024 yılında 20.’si düzenlendi. Bu yılda Türkiye genelinde 70 tane proje bu yarışmaya girdi. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nden 7 tane proje ile katıldık. Bu yarışmaya ben ve 6 arkadaşımı katıldı. Yaz okulunda Uğur hocamız önderliğinde çalışmalar yaptık ve bu 7 projeden benim projem jüri özel ödülüne layık görüldü. Bu yılki projenin konusu ise ‘oyun içinde’ kısaca bahsedecek olursam, oyun bildiğiniz gibi bir eğlence aracıdır ama bunun dışında özgünleştirici ve yaratıcı bir eylemdir. Bunu göz önünde bulundurarak ben projemi tarihi Taşhan eserinin yanında bulunan ve şu an açık otopark olarak kullanılan boş araziye konumlandırmak istedim. Böylece oyuna günlük yaşantıyı daha nitelikli bir şekilde aktarabileceğimi düşündüm. Projem seküler açıdan Taşhan’a benzerliği ile ön plandadır. Bunun dışında her yaştan insana hitap etmekte ve günlük yaşantının stresini azaltmak için de güzel bir mekan sağlamaktadır. Proje yerimi Sivas’ın işlek bir Caddesi olduğu için ve Taşhan’ı daha fazla öne çıkarmak için orayı seçtim. Çünkü Taşhan önemli bir tarihi yapımız ve Sivas için de önemli. Bu yaptığım projeyle daha fazla ön plana çıkacağını da düşünüyorum. Bu süreçte beni hep destekleyen Uğur Tuztaşı, hocama ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’ne teşekkür ederim. Ayrıca beni bu ödüle layık gören jüri üyelerine de teşekkür ederim.” şeklinde ifade etti.

Jüri Özel Ödülüne Layık Görülen proje için, “Sivas kentinde Taşhan’a komşu bir kentsel boşluğu, oyun teması çevresinde kentlilerin kullanımına sunan bu proje, çok amaçlı yarı açık mekânlar tanımlayarak tiyatro, kukla tiyatrosu, atölye çalışmaları ve oturma vb. etkinliklerine olanak sağlamaktadır. Proje bu nitelikleri yanında, Taşhan’ın mimarisine gönderme yapan yalın tasarımı ile takdire değer bulunmuştur. Üst örtüleri oluşturan yapı elemanlarını taşıyan alüminyum iskelet siteminin yerden yüksekliği nedeniyle mekân tanımlamakta yetersiz olması eleştirilmiştir. Bu projeye jüri özel ödülü verilmesi uygun bulunmuştur.”

Çuhadaroğlu 2024 yılı Öğrenci Proje Yarışmasında Sivas ödül aldı