Tiran’da Bektaşi tarikatı için “Vatikan Benzeri Devlet” talebi

Tiran – Arnavutluk’taki Dünya Bektaşi Merkezi lideri Edmond Brahimaj, Bektaşi topluluğu için Tiran’da Vatikan benzeri bir devlet kurma hedefiyle hükümetten yasal düzenleme talep etti. Brahimaj, yaptığı açıklamada, Bektaşilerin dünya genelinde temsil edilmesi gerektiğini vurguladı ve bu hedefin gerçekleştirilmesi için Arnavutluk hükümetinin statülerini değiştiren bir yasa çıkarması gerektiğini belirtti.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ANKARA-BHA

Brahimaj, İsrail halkıyla olan bağlarına da değinerek, geçmişte İsrail’e gerçekleştirdiği ziyaretlerden büyük memnuniyet duyduğunu ve kendini İsrail halkının kardeşi olarak gördüğünü ifade etti. Brahimaj, İsrail’de karşılaştığı misafirperverlikten etkilendiğini ve ilişkilerin daha da güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama’nın geçtiğimiz ay duyurduğu “Bektaşi Tarikatı Egemen Devleti” projesi çerçevesinde, Brahimaj’ın talep ettiği yasal düzenleme ile Tiran’da bir “Bektaşi Vatikanı” kurulması hedefleniyor. Proje, Arnavutluk’ta yaklaşık 115 bin kişilik Bektaşi nüfusunu ve dünya genelindeki Bektaşileri uluslararası arenada temsil etmeyi amaçlıyor.

Bektaşi lideri Brahimaj, bu planın hayata geçirilmesi için çeşitli stratejiler geliştirdiklerini belirtirken, önceliğin Arnavutluk hükümetinden gelecek yasal değişiklikler olduğunu ifade etti. Arnavutluk’ta 2,4 milyonluk toplam nüfus içinde Bektaşi olarak kaydedilen kişi sayısı 115 bin civarında.

Tiran’da Bektaşi tarikatı için “Vatikan Benzeri Devlet” talebi