Afganistan’da canlıların resimsel tasvirine yasağı içeren yeni yasa

Afganistan’da yürürlüğe giren yeni yasa, canlıların resimsel tasvirini yasaklıyor. Erdemi Yayma ve Ahlaksızlığı Önleme Bakanlığı sözcüsü Seyful İslam Hayber, yasağı şeriat yasalarına uygunluk gerekçesiyle savunarak, uygulamanın tavsiye niteliğinde olduğunu ve insanları ikna etme amacını taşıdığını belirtti. Fransız haber ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada Hayber, "Yasa tüm Afganistan'da geçerli olacak ve kademeli olarak uygulanacak." ifadelerini kullandı.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ANKARA-BHA

Ağustos ayında yürürlüğe giren yasa kapsamında, medya kuruluşları için İslam’a hakaret etmemek, dini kuralları ihlal etmemek ve İslam ile alay etmemek gibi kurallar getirildi. Yasanın medya ile ilgili maddelerinin uygulanması henüz tüm vilayetlerde başlamamış olmakla birlikte bazı bölgelerde çalışmaların sürdüğü bildirildi.

Taliban’ın yasaya uymadığı eleştirileri

Taliban üyelerinin yasaya rağmen internet üzerinden kişilerin fotoğraflarını yayımlamaya devam ettiği dikkat çekiyor. Taliban’ın 1996-2001 yılları arasındaki yönetimi sırasında da Afgan medyasında canlıların fotoğraflarının yayınlanması yasaktı.

Kadınların seslerine ve giyim kurallarına yeni kısıtlamalar

Yeni yasa, kadınların kamusal alanda seslerini yükseltmesini yasaklarken, acil bir nedenle evden çıkmaları durumunda yüzlerini ve vücutlarını örtmelerini ve seslerinin duyulmamasını zorunlu kılıyor. Ayrıca erkekler için de giyim kuralları getirilmiş, en az diz hizasında pantolon giyme ve belirli uzunlukta sakal bırakma zorunluluğu getirilmiştir.

Yasa kapsamında zina, kumar ve eşcinsel ilişkiler de yasaklanırken, şeriat kurallarının uygulanmasını sağlamak için ahlak polisinin yetkileri artırıldı.

Afganistan’da canlıların resimsel tasvirine yasağı içeren yeni yasa