Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadele için 3.400 şirketi izaha davet edecek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında 3.400 büyük şirketin izaha davet edileceğini duyurdu. Şimşek, bu şirketlerin 23 milyar lira vergi matrah farkını eksik beyan ettiğini belirtti.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ANKARA-BHA

Bakan Şimşek, 31 ilde vergi müfettişlerinin denetime başlayacağını açıkladı. Vergi Denetim Kurulu (VDK) bünyesindeki vergi müfettişlerinden oluşan ekiplerin, ülke genelinde büyük şirketlere yönelik yoğun bir denetim programı hazırladığını söyledi. İlk etapta yaklaşık 500 vergi müfettişinin katılımıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa ve Konya gibi illerde yoğunlaşacak denetimlerin, ilerleyen dönemlerde tüm yurda yayılacağı kaydedildi.

Sosyal medya gelirleri de denetlenecek

Bakan Şimşek, yüz binlerce mükellefi kapsayan risk analiz çalışmalarının makine öğrenmesi analizleri kullanılarak yürütüldüğünü ifade etti. İzaha davet edilecek konular arasında enflasyon düzeltmesi hükümlerinin mevzuata aykırı olarak uygulanması, kayıt dışı hasılat elde edilmesi ve işletmelere ait banka hesap numaraları yerine üçüncü kişilerin IBAN hesapları üzerinden tahsilat yapılması gibi hususların yer aldığını belirtti. Ayrıca, sosyal medya gelirlerinin beyan edilmemesi de denetlenecek konular arasında yer alacak.

İlk hesaplamalara göre, izaha davet edilecek büyük şirketlerin ilgili dönemler için 23 milyar liralık vergi matrah farkını eksik beyan ettiği tespit edildi.

Bakan Şimşek, “Kayıt dışılığın önüne geçerek vergide adaleti sağlamaya yönelik tüm sektörlerde denetimlerimiz artarak devam edecek. Dürüst ve vergiye uyumlu mükellefi rekabet eşitsizliğine karşı koruyoruz,” ifadelerini kullandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadele için 3.400 şirketi izaha davet edecek