TÜİK’e göre yoksul sayısı düştü

TÜİK, 2023 yılı için eşdeğer hane halkı kullanabilir fert medyan gelirini yıllık 64 bin 218 lira olarak belirledi. Bu gelirin yüzde 50'sine dayanan yoksulluk sınırına göre, ülke genelinde yoksul sayısı 11,3 milyona düşerken, göreli yoksulluk oranı da yüzde 13,5 seviyesine geriledi. Borçlu vatandaş sayısı ise yüzde 58 ile yüksek seviyesini korumaya devam etti.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ANKARA-BHA

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılına ait Yoksulluk ve Yaşam Koşulları Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı ve Türkiye’deki yoksullukla ilgili dikkate değer veriler ortaya çıktı. Eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert medyan geliri temel alınarak yapılan araştırmaya göre, Türkiye’deki göreli yoksulluk oranında bir miktar düşüş gözlemlense de, hala milyonlarca insan yoksulluk sınırının altında yaşam mücadelesi veriyor.

Yapılan araştırmaya göre, medyan gelirin yüzde 50’si olarak belirlenen yıllık 32 bin 109 lira (aylık 2 bin 676 lira) yoksulluk sınırına dayanarak, Türkiye’deki yoksul sayısının 11 milyon 303 bin olduğu tespit edildi. Geçtiğimiz yıla göre yoksul sayısında 697 bin kişilik bir azalma gözlemlendi. Göreli yoksulluk oranı ise 0,9 puan düşüş göstererek, yoksullukla mücadelede olumlu bir gelişme olduğu sinyalini verse de, derin yoksulluk ve gelir dağılımı sorunlarının devam ettiği vurgulandı.

Eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50’si dikkate alındığında, tek kişilik hanelerde yoksulluk oranı önceki yıla göre 1 puan artarak yüzde 7,5 olarak kaydedildi. Çekirdek aile bulunmayan birden fazla kişiden oluşan hanelerde ise bu oran 2,6 puan artarak yüzde 11,7 oldu. Yoksulluk oranının en çok arttığı grup ise en az bir çekirdek aile ve diğer kişilerden oluşan haneler, bu oran yüzde 19,6 olarak hesaplandı. Tek çekirdek aileden oluşan hanelerde ise yoksulluk oranı yüzde 13,9’a geriledi.

EĞİTİM VE YOKSULLUK İLİŞKİSİ

Son yapılan araştırmalar, eğitim seviyesinin yoksulluk üzerindeki belirleyici etkisini gözler önüne seriyor. Okur-yazar olmayan bireylerin yoksulluk oranı %25,4 iken, bir okul bitirmemiş olanların yoksulluk oranı %23,6 olarak kaydedildi. Liseyi tamamlamamış bireylerde yoksulluk oranı %13,6’ya düşerken, lise ve dengi okul mezunlarında bu oran %7,2’ye geriliyor. En düşük yoksulluk oranı ise %2,7 ile yükseköğretim mezunlarına ait.

TÜİK’e göre yoksul sayısı düştü