Mansur Yavaş: Belediye Başkanları Kent Konseyi huzurunda, canlı yayında hesap versin

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Ankara Kent Konseyi’nin 2. Yürütme Kurulu Toplantısı'nda önemli bir öneride bulundu. Yavaş, Londra’daki belediye başkanlarının vatandaşlara hesap verme uygulamasını örnek göstererek, benzer bir sistemin Ankara’da da hayata geçirilmesini istedi.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

BHA-Ankara

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Ankara Kent Konseyi’nin 2. Yürütme Kurulu Toplantısı’nda önemli bir öneride bulundu. Yavaş, Londra’daki belediye başkanlarının vatandaşlara hesap verme uygulamasını örnek göstererek, benzer bir sistemin Ankara’da da hayata geçirilmesini istedi.

Keçiören Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda konuşan Yavaş, “Maalesef ülkemizde böyle bir uygulama yok. Ancak ben, Ankara Kent Konseyi’nin yönetmelik değişikliğine katkıda bulunmak isterim” ifadelerini kullandı. Yavaş, yöneticilerin kent konseylerinde oluşturulacak bir heyet huzurunda yılda bir veya iki kez sorguya çekilmesi ve bütçenin nasıl harcandığının halkın temsilcileri olan kent konseyi önünde hesap verilmesini sağlamak gerektiğini vurguladı.

“HESAP VERME KÜLTÜRÜ ŞART”

Başkan Yavaş, konuşmasında kamu yönetiminde hesap verme kültürünün önemine dikkat çekerek, “Bir kişiye tek başına bütün yetkileri verdiğiniz zaman, bu iyi de yapabilir kötü de yapabilir. Bu nedenle, yöneticilerin danışacakları ve fikir alışverişinde bulunacakları insanlara ihtiyaç var” dedi. Kent konseylerinin, yöneticilere yol gösterme ve eleştirme işlevlerinin olduğuna işaret eden Yavaş, “Bu yapılar, yöneticileri sorgulamak için de var. Ülkemizde buna dair bir kültür yok” şeklinde konuştu.

LONDRA MODELİ: HESAP SORULABİLİRLİK

Yavaş, Londra’daki belediye başkanlarının hesap verme uygulamasını örnek göstererek, “Orada bir başkan, yeni yaptığı işlerle ve harcadığı bütçeyle ilgili olarak halk tarafından sorguya çekiliyor. Bu uygulama, bizim için de önemli bir model olabilir” dedi. Yavaş, önerdiği sistemin canlı yayında gerçekleştirilmesinin, tüm il halkının süreci izleyebilmesi açısından da faydalı olacağını belirtti.

Başkan Yavaş, “Bütün il bu durumu izleyince, gerekli notu verecektir” diyerek, bu tür bir uygulamanın şeffaflık ve hesap verebilirlik açısından Ankara için önemli bir adım olacağını ifade etti. Bu çerçevede, Ankara Kent Konseyi’nin yönetmelik değişiklikleri ile hesap verme mekanizmasının kurulması için gerekli adımların atılmasını talep etti.

Mansur Yavaş: Belediye Başkanları Kent Konseyi huzurunda, canlı yayında hesap versin