Giresun Ziraat Odası Başkanı Karan: “Fındık kahverengi kokarca istilasıyla karşı karşıya”

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, Karadeniz Bölgesi'nin en önemli tarımsal ürünü olan fındığın, kahverengi kokarca zararlısının tehdidi altında olduğunu belirterek üretici ve devleti iş birliği yapmaya çağırdı. Karan, “Fındığımızın geleceği tehdit altında, bu zararlıyı bir an önce yok etmeliyiz. Eğer bugün gereken mücadeleyi vermezsek, gelecekte fındık yerine yaprak toplarız” dedi.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

GİRESUN-BHA

Son iki yıldır özellikle Ordu’nun Fatsa ilçesi ve çevresinde fındığa büyük zarar veren kahverengi kokarca zararlısının hızla tüm Karadeniz Bölgesi’ne yayıldığını ifade eden Karan, devletin bu konuda bir mücadele eylem planı başlattığını ancak üreticilerin de aktif olarak bu mücadeleye katılması gerektiğini vurguladı.

Karan yaptığı açıklamada, üreticilere yönelik olarak şu uyarılarda bulundu: “Kahverengi kokarca, kış aylarını evlerde, barakalarda ve diğer yapısal alanlarda geçirmeye çalışıyor. Üreticilerimizin bu alanları ilaçlayarak zararlıyı yok etmesi çok önemli. Tarım ve Orman Bakanlığı onaylı ilaçlar piyasada mevcut. İlaçlama sonrası binaları düzenli olarak kontrol etmek ve zararlı yeniden görülürse yok etmek gerekiyor. Bu işin şakası yok, eğer bu zararlıyı bugün yok etmezsek, yarın fındık diye bir ürün kalmayabilir.”

Giresun Ziraat Odası Başkanı Karan, kahverengi kokarca ile mücadelede tüm paydaşları bir araya getiren ve mücadeleyi başlatan Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti’ye de fındık üreticileri adına teşekkür etti.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Karan: “Fındık kahverengi kokarca istilasıyla karşı karşıya”