Anayasa Mahkemesi’nden KHK ile ihraç edilen kamu görevlilerine tazminat kararı

Anayasa Mahkemesi (AYM), Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevlerinden ihraç edilip daha sonra görevlerine iade edilen kamu görevlilerine tazminat ödenmeyeceğine ilişkin hükmü oy birliğiyle iptal etti. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, AYM, 13 Şubat 2018 tarihli ve 7098 sayılı Olağanüstü Hal (OHAL) KHK’sinin değiştirilerek kabul edilmesine dair kanunun 2. maddesinin 2. fıkrasının 4. cümlesinin Anayasa’ya aykırı olduğuna hükmetti. Karar, Danıştay 5. Dairesi'nin iptal başvurusu üzerine alındı.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ANKARA-BHA

AYM, iptal gerekçesinde kuralın OHAL süresini aşacak şekilde uygulanma imkânı tanıdığını ve olağan dönem kuralları açısından incelenmesi gerektiğini belirtti. Mahkeme, benzer bir düzenlemeyi 30 Haziran 2022 tarihinde aldığı E.2018/137, K.2022/86 sayılı kararla iptal ettiğini hatırlatarak, mevcut durumda farklı bir değerlendirme yapılmasını gerektiren bir durum olmadığını vurguladı.

Tazminat talep edilemeyeceği hükmü Anayasa’ya aykırı bulundu

İtiraz konusu maddede, OHAL KHK’si ile görevden ihraç edilip, daha sonra görevine iade edilen kişilerin tazminat talebinde bulunamayacağı belirtilmişti. AYM, bu hükmün, devletin bireyin maddi ve manevi varlığına yönelik müdahalelere karşı etkili bir giderim mekanizması sağlama yükümlülüğüyle bağdaşmadığını kaydetti.

Anayasa Mahkemesi’nden KHK ile ihraç edilen kamu görevlilerine tazminat kararı