Eğirdir Gölü’nü kurtarma operasyonu başladı!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un talimatıyla hazırlanan 9 maddelik Eğirdir Gölü eylem planı gölde uygulanmaya başlandı.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ISPARTA-BHA

Eğirdir Gölü’nün kuraklık tehdidi, alg patlaması ve biyolojik kirliliğe karşı korunması ve rehabilite edilmesi amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un talimatıyla ilgili harekete geçildi.

Eğirdir Gölü’nü kurtarmaya ilişkin eylem planının hayata geçirildiğini sosyal medya hesabından da paylaşan Bakan Murat Kurum, “Eğirdir Gölü’ne can suyu oluyoruz. ‘Kesin korunacak hassas alan’ ilan ettiğimiz Eğirdir Gölü’nün korunması için hazırladığımız eylem planını uygulamaya başladık!

Çalışmalarımız tamamladığında Isparta’nın eşsiz güzelliklerinden biri olan gölümüz nice ziyaretçiyi ağırlamaya devam edecek.” dedi.

Arazi çalışmaları yapıldı, tedbirler belirlendi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma (TVK) Genel Müdürlüğü koordinesinde, Isparta Valiliği, Belediye Başkanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Merkezi, TÜBİTAK, üniversiteler, kamu ve özel sektör kuruluşlarıyla komisyon oluşturuldu. Arazi çalışmalarıyla beraber alınması gereken tedbirler belirlendi.

9 maddelik eylem planı hazırlandı

Göldeki sucul bitkilerin ve dipte biriken sediment ile biyokütlenin kaldırılmasına ilişkin TVK Genel Müdürlüğü tarafından ön fizibilite raporu hazırlandı. Süleyman Demirel Üniversitesi ile Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nden bilim insanları da Ekosistem Değerlendirme Raporu’nu (EDR) hazırladı.

Bakan Kurum, bu çalışmalar ışığında belirlenen 9 maddelik eylem planını kamuoyuna duyurmuştu.

Çalışmalar kapsamında acil müdahale olarak göl yüzeyindeki alglerin ve göl kıyısındaki ölü sucul bitkilerin temizlenmesi amacıyla özel araçlar ve dalgıçlarla çalışmalara başlandı.

TVK Genel Müdürlüğü, göl tabanında dip çamuru temizliği yapılmasına yönelik fizibilite çalışmalarına devam ediyor. Elde edilecek bilimsel veriler doğrultusunda dip çamuru temizliği başlatılacak.

Eğirdir Gölü’nü kurtarma operasyonu başladı!