Eylül ayı zam şampiyonu: Kurşun kalem!

2024 Eylül ayında fiyatı en çok artan ve azalan ürünler açılandı. İTO'nun verilerine göre, eylül ayında İstanbul'da perakende fiyatlarında en büyük artış kurşun kalemde görülürken en çok ucuzlayan ürün ise limon oldu.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ANKARA-BHA

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) verilerine göre, eylül ayında İstanbul’da bazı ürünlerin fiyatları önemli ölçüde yükselirken, bazıları da ucuzladı. Bu dönemde en dikkat çekici örneklerden biri, kültür, eğitim ve eğlence harcamaları kategorisinde yer alan kurşun kalem oldu. Kurşun kalemin fiyatı, yüzde 92,94’lük bir artışla en çok pahalanan ürün olarak kaydedildi. Öte yandan, gıda harcamaları grubunda bulunan limon ise yüzde 46,58 oranında bir düşüş yaşayarak en çok ucuzlayan ürün oldu.

Bu verilere dayanarak, İTO’nun İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi’nde yer alan 242 ürünün 129’unun perakende fiyatı artarken, 18 ürünün fiyatı düştü ve 95 ürünün fiyatında herhangi bir değişiklik olmadı.

Fiyatında artış görülen diğer ürünler arasında kültür, eğitim ve eğlence harcamaları grubundan kurs ve özel ders ücreti yüzde 79,85, defter yüzde 66,22, okul kıyafetleri yüzde 65,33 yer alıyor. Gıda harcamaları grubundan ise yaş kuru sebze ve meyveler alt grubunda taze fasulye yüzde 46,68, sivri biber yüzde 39,64 ve kabak yüzde 34,55 oranında artış gösterdi. Kültür, eğitim ve eğlence harcamaları grubunda ise okul çantası yüzde 30,94 arttı.

EN FAZLA DÜŞÜŞ LİMONDA

Bunun yanı sıra, gıda harcamaları grubunda yaş kuru sebze ve meyveler alt grubunda bulunan limon, Eylül ayında fiyatı yüzde 46,58 azalarak en fazla fiyat düşüşü yaşayan ürün oldu.

Eylül ayı zam şampiyonu: Kurşun kalem!