Adil Yaşam Derneği bir ilki gerçekleştirdi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Adil Yaşam Derneği bir ilki gerçekleştirdiAdil Yaşam Derneği, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek, Twitter’da sanal basın toplantısı gerçekleştirdi. Yurdun dört bir yanından ve Avrupa’dan gazetecilerin katıldığı toplantıda genel af talebi ve gerekçeleri konuşuldu.

Yaklaşık 5 yıldır adli mahkumlar için genel af talebiyle çalışma yürüten Adil Yaşam Derneği, Twitter sohbet odasında basın toplantısı gerçekleştirdi.

Toplantıda Adil Yaşam Derneği Başkanı Muhammed Haluk Çavuşoğlu ve Başkan Yardımcısı Aylin Balcı, niçin genel af istediklerini ayrıntılı bir şekilde dile getirip gazetecilerin sorularını yanıtlarken, bazı mahkumlar ve mahkum yakınları da yaşadıklarını anlattı.

Türkiye’nin bir FETÖ sürecinden geçtiğini ifade eden Dernek Başkanı Çavuşoğlu, “15 Temmuz öncesi FETÖ’cü hakim ve savcılar tarafından adil yargılanmayanlar mağduriyet yaşarken, onların yerine yargıda görevlendirilen, iddianame ve gerekçeli karar yazmayı dahi bilmeyen tecrübesiz hakim ve savcıların delilsiz şekilde kanaatle verdiği cezalarla mağdur olan on binlerce insan var. Biz ‘suç işledik, affedin’ demiyoruz ama geçmişin de temizlenmesi için Cumhuriyet’in 100. yılında bir genel af kaçınılmaz hale gelmiştir” dedi.

Adil Yaşam Derneği Başkan Yardımcısı Aylin Balcı da yaşanan süreç, beklentiler ve genel af için oluşmuş gerekçeler hakkında ayrıntılı bilgiler sunarken, “Anayasa Mahkemesi bile ülkemizde adil yargılama hak ihlalinin yüzde 77’lere ulaştığını açıkladı. Yeniden yargılama mümkün olmadığı için genel af elzem hale gelmiştir” diye konuştu.

Yaklaşık 2 saat süren ve 2 bine yakın Twitter kullanıcısının takip ettiği toplantıda cezaevlerinde yaşanan sorunlar, mahkum yakınlarının ziyaretlerde elle ve çıplak arama gibi insanlık dışı karşılaştıkları zorluklar ile mahkumların ve ailelerin yaşadığı ekonomik güçlükler hakkında da bilgiler verildi. Mevcut koşullarda cezaevlerinin ıslah edici özelliğini de kaybettiği, sadece genel af değil, bununla birlikte sicil affının da verilmesi gerektiği ifade edildi. (Erdal Aydın)

Adil Yaşam Derneği bir ilki gerçekleştirdi