Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları listesindeki Bingöl’lü 9 İsim

ABD Stanford Üniversitesi'nin koordinatörlüğünde, Amerikalı ve Hollandalı bilim insanları tarafından yürütülen çalışma sonucunda yayınlanan 'Dünyanın en etkili bilim insanları' listesinde Bingöl Üniversitesi Rektörü Çelik dahil 9 isim yer aldı.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

BİNGÖL-BHA

Bingöl Üniversitesi, ABD Stanford Üniversitesi’nin koordinatörlüğünde yayımlanan “Dünyanın en etkili bilim insanları” listesinde önemli bir başarı elde etti. Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik ile birlikte 9 akademisyenin yer aldığı listeyle Bingöl Üniversitesi, uluslararası alandaki bilimsel etkinliğini bir kez daha gözler önüne serdi.

Genel Sekreter Vekili Doç. Dr. Veysel Turan, Ziraat Fakültesi öğretim üyesi olarak Türkiye’nin en etkili 18. bilim insanı unvanını kazanarak Ziraat Fakülteleri arasında 1. sırada yer aldı.

Listeye giren diğer akademisyenler arasında sırasıyla Prof. Dr. Ramazan Solmaz, Doç. Dr. Ahmet Benli, Prof. Dr. Feride Akman, Prof. Dr. Ferdi Akman, Doç. Dr. Mehmet Akif Akyol, Doç. Dr. Şenol Çelik ve Prof. Dr. Cemil Aydoğan yer aldı. Bu isimler, farklı bilim alanlarındaki çalışmalarıyla dikkat çekiyor.

En Etkili Bilim İnsanları Listesi Oluşturma Kriterleri

Dünyanın en etkili bilim insanları listesi, çeşitli uluslararası ölçütlere dayanarak oluşturuldu. Detaylı kriterlere göre sıralanan listede, “Kariyer Boyu Etki” ve “Yıllık Etki” olmak üzere iki farklı kategoride hazırlanan listede, dünyada yüzde 2’lik dilim içerisinde sıralandı. Bu kriterler arasında şunlar bulunuyor:

Nitelikli Yayın Sayısı: Akademik dergilerde yayımlanan makalelerin sayısı.

Yayınların Yer Aldığı Derginin Etkisi: Yayınların bulunduğu dergilerin prestiji ve etkisi.

Patent Sayısı: Araştırmaların uygulamaya dönüşmesi için alınan patentlerin sayısı.

Atıf Sayısı: Diğer bilim insanları tarafından yapılan atıflar.

h-indeks ve hm-indeks: Bilim insanlarının yayınlarının kalitesi ve etkisini ölçen indeksler.

Makale Sayısı: Toplam yayımlanan makale sayısı.

Atıf Alan Makale Sayısı: Diğer çalışmalarda atıf yapılan makale sayısı.

Bu kriterler, bilim insanlarının akademik kariyerleri boyunca sağladıkları etkiyi ve katkıları objektif bir şekilde değerlendirmek amacıyla kullanılıyor.

Bingöl Üniversitesi’nin bu başarıları, Türkiye‘nin akademik gücünü uluslararası arenada temsil ederek bilimsel araştırmaların önemini bir kez daha vurgularken, bu tür başarıların, üniversitenin araştırma ve akademik mükemmeliyet hedeflerini pekiştirerek yeni nesil bilim insanları için ilham kaynağı olduğunun da altı çizildi.

Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları listesindeki Bingöl’lü 9 İsim