İnce: Ülkenin kalkınması için çalışacağız

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İnce: Ülkenin kalkınması için çalışacağızÇeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere Van’a gelen Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, “Ülkemiz maalesef her alanda kötüye gidiyor. Biz akıl, adalet ve ahlakla hareket ediyoruz. Her alanda ülkenin kalkınması için canla başla çalışacağız. Ne Cumhur ittifakında ne de millet ittifakında olmak gibi bir derdimiz yok. Önümüzdeki seçimde takdir milletin” dedi.
Burhan Ergin

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce beraberindeki Genel Başkan Yardımcıları Şeref Albeniz, Berk Hacıgüzeller, Mustafa Çağlayan, Prof. Dr. Nurdan Şahin Demirbağ, Prof. Dr. Özlem Güzey Kocataş, Yalova Milletvekili Özcan Özel, Parti Meclis üyeleri Sibel Aracı, Ramazan Ertan, Ruhi Tuncel, Genel Disiplin Kurulu Başkanı Mehmet Berber, İl Başkanı Haluk Terzioğlu ve partililerle birlikte gazetecilerle bir araya gelerek açıklamalarda bulundu.

“Ana muhalefet partisinin durumu içler acısı”

Toplantıda konuşan Muharrem İnce, “20 yıl önce enflasyon yüzde 29’du. Bugün enflasyon yüzde 85 buçuktur. Gıda enflasyonu yüzde 100’dür. 20 yıl önce Türkiye’nin 130 milyar dolar dış borcu vardı. Bugün 460 milyar dolar dış borcu var. 20 yıl önce cari açık sıfır 5’ti, şimdi 12 katı 6 oldu. Türkiye’de gıda ortalaması 99 buçuk, dünyada 9,1’dir. Ekmek 7 buçuk lira, 10 liraya doğru gidiyor. Demiştim bu kafayla giderseniz ekmek 10 lira olur. Yakında da bunu göreceğiz. İktidar 20 yıl içinde Türkiye’yi liyakatsiz kadrolarıyla kötü yönetti. 2018 yılında yarıştık, aradan 4 yıl geçti. 3 ekonomi bakanı, 5 merkez bankası başkanı, 5 TÜİK başkanı değişti. Bakanlar önemsiz oldu. Bakanların isimlerini ne biz ne de vatandaş bilmiyor. Yangın söndürmeye gidecek sayın cumhurbaşkanımızın talimatıyla gittik diye başlıyor. Sel bölgesine gidecek sayın cumhurbaşkanımızın talimatıyla gittik diyor. Talimat vermezse orman yangınını söndürmeye gitmeyecek. Bakanlar günümüzde istifa bile edemiyorlar. Görevden affını istiyor. Ana muhalefet partisinin durumu içler acısı, plan bütçe komisyonunun tutanaklarına baktım. Tutanaklarda ana muhalefet partisinin genel saymanı cumhurbaşkanı yardımcısına sayın cumhurbaşkanı yardımcım diye hitap ediyor. Seçilmiş bir milletvekili, ikinci büyük partinin genel saymanı memura sayın cumhurbaşkanı yardımcım diyor. Kendisini halen bürokrat zannediyor. Hangi görevde olduğunun farkında değil. Milletvekili seçilmiş adamdır. Memura böyle hitap eder mi? Yasamanın başı cumhurbaşkanıyla onun gelmesi lazım demesi gerekir. Yasamanın üyesi atanmış bir memurla muhatap olmaz. Dışişleri Bakanına da yalakalık yapıyor. En az tahribat sizin döneminizde olmuş diyor. Şaban Dişli, Egemen Bağış, Kavakçı’yı kim büyükelçi yaptı? Bunların hepsi tutanaklarda vardır” diye konuştu.

“Geleceği kaybediyoruz“

Açıklamalarına devam eden İnce, “Milli Eğitim Bakanlığının bütçesi 435 milyardır. 435 milyarın 301 milyarı personel ve SGK gideridir. 2023 bütçesinin faiz gideri 565 milyardır. 2023’te bu bütçe gerçekleşirse 565 milyar faize gidecek. Bu ülkeye yazık, faize verdiğimiz parayı çocuklarımıza vermiyoruz. Faize 565 milyar, tarımı desteklemeye 54 milyar, 81 ilde tarıma verilen desteğin on katını faize veriyoruz. Türkiye’de 71 bin okul, 1,2 milyon öğretmen, 85 bin ücretli öğretmen, 20 milyonda öğrenci var. Böyle bir durumda 20 milyon öğrencinin olduğu büyük bir toplulukta faize verdiğimiz paradan daha az para veriyoruz. Ülke geleceğini kaybediyor. 2019 yılında LGS sınavında 20 matematik sorusunda çocuklarımız ortalama 5,09 soruya yanıt vermiş, 2022 yılında bu oran 4,7’e düşmüş, çağı kaybediyoruz. Geleceği kaybediyoruz. Okuduğunu anlamayan, problemi çözemeyen çocuk geliyor. 143 bin çocuğumuz matematikten sıfır çekmiş, hiçbir soru yapamamış, İngiltere’de Cambridge Üniversitesi’nin bütçesi 8,2 milyar dolardır. Türkiye’de 129 devlet üniversitesi ve YÖK var. İngiltere’de bir üniversitenin bütçesi 8,2 milyar dolarken, Türkiye’de 129 üniversitenin bütçesi 7,2 milyar dolar. 129 üniversiteye ayırdığımız para İngiltere’de bir üniversitenin bütçesi yapmıyor. Bu ülke gelişemez, kalkınamaz, refah olmaz. İnsanlar mutlu olamaz. Eskiden kira öder gibi ev sahibi oluyorduk. Şimdi insanlar kirasını ödeyemiyor. 36 taksitle mont alıyor. AK Parti’den önce kitaplar paraylaydı, okullar bedavaydı. Şimdi kitaplar ücretsiz, okullar paralı oldu. 58 yaşındayım, ömrümde sadece geçtiğimiz yıl Adana’da karpuzun dilimle satıldığını gördüm. Eskiden düğünlere giderken yabancılara çeyrek altın, yeğenlere, yakın akrabaya bilezik takardık. Şimdi bilezik bitti, yeğenlere çeyrek altın takıyoruz. Bunlar gram altın çıkardı. Bunlardan önce ayın 9’unda, 19’unda, 29’unda milli piyango bileti, süper loto vardı. Atlarda haftanın beş günü koşardı. Şimdi yüz çeşit bahis, kumar, şans oyunu çıkardılar. Beygirleri hafta sonu koşturdukları yetmiyormuş gibi geceleri de koşturuyorlar. Beygirlerin anasını ağlattılar. Herkesi kimyager yaptılar. Alkol fiyatları çok pahalı olduğu için insanlar evlerinde alkol hazırlıyor. Alkolün fiyatı 1 lira, 3 lira da vergi toplam 4 lira oluyor. Dünyanın hiçbir ülkesinde vergi ürünün fiyatını geçemez. 3 katı vergi koyunca herkes kimyager oldu. Eskiden şans oyunlarında kime para çıktıysa onların fotoğrafları çıkardı ama son yıllarda fotoğraf verilmemeye başlandı” ifadelerini kullandı.

“TÜİK’in rakamlarına inanmıyorum”

Ülkemizde enflasyonun yüksek olduğunu söyleyen İnce, “Sokaklarımızda her on kişiden biri sığınmacıdır. Herşeyin fiyatı arttı ama tek bir şeyin fiyatı azaldı. Türk vatandaşı olmak ucuzladı. Önceden 1 milyon dolar vererek Türk vatandaşı oluyordun. Şimdi 400 bin dolara Türk vatandaşı olabiliyorsun. Bunlar iktidara geldiğinde dolar 1 buçuk liraydı şimdi 18 buçuk liradır. Bunlardan önce televizyonlarda komedyenler vardı. Liderler televizyon programlarında kozlarını paylaşırdı. Bunların döneminde bitti. Bunlardan önce buzdolabı yoktu, yiyeceklerimizi mağaralarda, ağaç koğuklarında saklardık. Bunlardan önce ambulans yoktu, hasta ve yaralılarımızı eşeklerle taşırdık. Böyle diyorlar, bize böyle anlatıyorlar. 2002 yılında iktidara geldiklerinde asgari ücretin 17 katı olursa vergi dilimine girerdi. 20 yıl sonra bu oran beş katına inmiş, bunu bir türlü düzeltmiyorlar. Düzeltmiş olsalar devlete maliyeti 40 milyardır. 565 milyar faize ödeyen Türkiye 40 milyar buraya ödeyemiyorlar. Neden beceremezler? Çünkü akla, ahlaka, bilime, hukuka inanmıyorlar. Öngörüleri tutmuyor. Örneğin enflasyonla ilgili şunu demişler. 2021 yılı ekim ayında 2022 yılı için enflasyon ortalaması 9,8 olacak demişler. 27 Ocak 2022 yılında oranı değiştirerek 23,2 yapmışlar. 28 Nisan 2022 yılında bir kez daha değiştirerek 42,8’e yükseltmişler. 28 Temmuz 2022 yılında yine değişikliğe giderek 60,4 yapmışlar. 27 Ekim 2022 yılında pardon diyerek 65,2’ye yükseltmişler. Bugün TÜİK’in açıkladığı enflasyon yüzde 85’tir. 31 Aralık tarihinde yüzde yüze yükselecek. TÜİK’in rakamlarına da inanmıyorum. TÜİK yüzde 85 diyorsa bu çok daha fazladır. Memleketin hali budur” şeklinde konuştu.

“Memleket Partisi olarak ülkemiz için çalışacağız”

Hiçbir yerden destek almadan çalışmalarına devam ettiklerini belirten İnce, “Memleket Partisi olarak ne öneriyoruz. Biz bu millete huzur öneriyoruz. 3 A diyoruz, yani akıl, adalet ve ahlak, ülkenin bir ucundan diğer ucuna gönül köprüleri kuracağız. Huzur getireceğiz, devlete olan güveni yeniden kuracağız. Hukuk devleti, liyakatli kadrolarla hizmet edeceğiz. Her zaman şeffaf olacağız. Denetlenebilir rekabete açık bir kamu ihale kanununu diyoruz. Eğitim, tarım ve sağlığı piyasanın koşullarına bırakmayacağız. Her alanda ülkenin kalkınması için canla başla çalışacağız. Ne Cumhur ittifakında ne de millet ittifakında olmak gibi bir derdimiz yok. Millete reçete sunuyoruz. Üçüncü bir yol öneriyoruz ve diyoruz ki bunlar birbirlerine benziyor. Biz bunlardan ayrıyız. Bunlar kayıkçı kavgası yapıyor. Biri sıkıştı mı diğeri yetişiyor diyoruz. Hazine yardımı olmayan, belediyesi olmayan, müteahhitleri arkasında olmayan, pırıl pırıl, yepyeni bir parti Memleket Partisi olarak ülkemiz için çalışacağız. Önümüzdeki seçimde takdir milletin” dedi.

Toplantı soru-cevap bölümüyle son bulurken, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce Van esnafını ziyaret ettikten sonra Hakkari ve Şırnak illerini ziyaret etmek için Van’dan ayrıldı. (Rıdvan Can)

İnce: Ülkenin kalkınması için çalışacağız