Amasya’da 19 Eylül Gaziler Günü kutlandı

Tüm yurtta olduğu gibi 19 Eylül Gaziler Günü Amasya’da da düzenlenen törenle kutlandı.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Betül YILMAZ / AMASYA-BHA

Düzenlenen programa Vali Yılmaz Doruk,15.Piyade Eğitim Komutanı Tuğg. Kemal Çakıroğlu, Belediye Başkanı Av. Turgay Sevindi ,CHP Amasya Milletvekili Reşat Karagöz, Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Kocaman, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi’nin yanı sıra gaziler, İl protokolü ve vatandaşlar katıldı.

Tören Valilik, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı ve Türkiye Muharip Gaziler Amasya Şubesi Başkanlığı çelenklerinin Atatürk anıtına sunulması ardından saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Amasya Şubesi Başkanı Ahmet Ünverdi, Atatürk anıtına çelenk sunulmasının ardından günün anlam ve önemine dair konuşma gerçekleştirdi.

Başkan Ünverdi konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“19 Eylül Gaziler Günü aziz vatanımızın bağımsızlığı ve bekası uğrunda muharebe meydanlarında canlarını ortaya koyarak savaşan fedakâr ve kahraman gazilerimizin şeref ve kahramanlık günüdür. Gaziler Günü’nü kutlamanın gurur ve heyecanı içindeyiz.

TBMM Sakarya Meydan Muharebesi zaferinin anısına, 19 Eylül 1921 tarihinde, Sakarya Meydan Muharebesi’nin muzaffer başkomutanı Mustafa Kemal’e Türk Milleti adına, “Mareşal” rütbesi ve “Gazi unvanını tevcih etmiştir. M. Kemal Atatürk, milleti tarafından ‘Gazi’ unvanı verilen ilk askerdir.

19 Eylül, tüm gazilerin en büyük Gazi M. Kemal Atatürk ile bütünleştiği bir gündür. Gururla taşıdığımız Gazi unvanı, Ata’mızdan biz gazilere intikal eden en büyük mirastır.

19 Eylül, muharebe meydanlarında canlarım ortaya koyarak savaşan, fedakâr ve kahraman gazilerimizin şeref ve kahramanlık günüdür.

Kahraman gaziler, “Gaziler Günü’nüz” kutlu olsun. Sizler, en büyük Gazi M. Kemal Atatürk’ün yaşayan temsilcilerisiniz. Sizler, şehitlerimiz ile birlikte Cumhuriyetimizin teminatı ve temel taşlarısınız. Topraklarımızın bir daha istila edilmesine hürriyet ve bağımsızlığımıza göz dikilmesine ne biz ne de bizden sonra nesiller hiçbir zaman müsaade etmeyecektir. İnanıyoruz ki kan dökülerek vatan olan bu topraklar bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk Milleti tarafından en kutsal emanet olarak korunacaktır.

Büyük Önder M. Kemal Atatürk, şehit ve gazilere verilmesi gereken önemi şu sözleri ile ortaya koymaktadır: “Türk Tarihine altın sayfalar yazdıran gazilerimiz ile şehitlerimizin hatırlarını yüceltmek, onlara olan minnet ve şükran duygularımızı ifade etmek milli bir görevdir. 19 Eylül Gaziler günü münasebetiyle, Büyük Önder Gazi M. Kemal ATATÜRK’Ü, silah arkadaşlarını, aramızdan ayrılan gazilerimizi ve vatan uğrunda toprağa düşen tüm şehitlerimizi Türkiye Muharip Gaziler Derneği olarak rahmetle anıyor, hayatta olan gazilerimize de sağlık ve esenlikler diliyoruz. “

Düzenlenen program fotoğraf çekimi ile sonlandırıldı.

Amasya’da 19 Eylül Gaziler Günü kutlandı